Skocz do zawartości

Płyta pod am3+ do 300zł ?

Recommended Posts

Otóż moja obecna płyta to Gigabyte ga-790xta-ud4, przyszła pora aby wymienić procesor myślałem nad FX-8320 a 3600-6350 coś w tych graniach.
Niestety okazało się że moja płycia nie wspiera am3+ wiec sie załamałem, tak to juz bym dzisiaj kupował procesor jaką możliwie najtańszą płyte główną pod te procesory. 

jak chcesz zostac przy AMD to nie wymieniaj plyty tylko dokup chlodzenie, 6 rdzeniowego phenoma i krec go ile sie da, masz plyte na ktorej sie bardzo dobrze podkreca procesory, kupno FXa i plyty pod AM3+ jest takim sobie pomyslem.

Przejscie na Intela nie jest takie zle ale to troche wiecej by Cie wynioslo

Komandor64, napisał w temacie, że 300 zł. Ja na obecną chwilę w tej cenie mogę polecić GA 970A-UD3P. Płyta ta jest w stanie pociągnąć spokojnie nawet FX-9xxx, i ma b. dobrze rozwiązane zasilanie procesora, więc na dłuższą metę najbardziej się opłaca. OC na niej też nie stanowi problemu.

Najtansza plyta ktora mozna polecic to :

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-amd-760g-socket-am3-pcx-vga-dzw-glan-sata-raid-ddr3-matx-ga-78lmt-usb3-520132/

Mialem na takiej FX-8350. Stokowe predkosci trzyma bez problemu. Da sie nawet podkrecic do 4.4-4.5 Ghz, ale trzeba wtedy dodatkowo chlodzic NB. Strasznie sie grzeje i po OC system jest niestabilny. 

Teraz zmienilem na :

a na obecną chwilę w tej cenie mogę polecić GA 970A-UD3P.

Swietna plyta za dobre pieniadze. OC 4.4-4.5 Ghz bez problemu i zadnego dodatkowego chlodzenia. 

Do ok. 300 zł warto się zastanowić nad Asus M5A97 R 2.0  http://www.netia.emarket.pl//pricelist/item.aspx?pid=C6505990   oraz  Asus M5A97 EVO R2.0  http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m5a97-evo-r2-0-amd-970-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-514848/   obie płyty maja mocną sekcje zasilania z AMP i świetnie nadają się do OC tak mocnych procesorów jak fx-8320 lub wyższych modeli (trzeba jednak pamiętać o dobrym dodatkowym chłodzeniu CPU), ale tak jak wcześniej wspominałem jak komputer do Gier zastanów się nad zmianą platformy na intela i5 skoro zamierzasz kupować już i płyte i procesor. Swoją drogą mógłbyś zajrzeć na temat i odpowiedzieć do czego komputer ma służyć i czy zarówno czeka Cię kupno procesora jak i pyty głównej czy też masz już np. procesor i jeśli tak to jaki. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83

bossk ma rację, kupić Phenoma 1090T BE (wołają za nie ponad 500zł).

Inna opcja to kupić 955/965 BE i kręcić ile wlezie, lub 960T, spróbować odblokować dodatkowe rdzenie i jeśli będą stabilne też kręcić ile wlezie ;)

I też pograsz.

A tak w ogóle jaki procesor w tej chwili posiadasz i całą resztę?