emanon 0 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Witajcie, to mój pierwszy temat na benchmarku. Proszę o informację jak włączać ten system bez pokazywania spisu dostępnych systemów? Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez emanon Cytuj Link to post Share on other sites
Mariusz21_21 305 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Wkładasz DVD do napędu, bootujesz z napędu wybierasz opcję wypróbuj bez instalacji i gotowe... Chyba że chodzi o coś innego, dokładnie. Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Jemu chyba chodziło o pominięcie ekranu GRUB, w configu GRUB-a zmień czas na wybór na 0 i upewnij się, że właściwy system jest ustawiony domyślnie. Windowsowy bootloader edytuje się najprościej przez msconfig. Miłośnicy okienek wymyślili grub-customizer do edytowania config GRUB-a. Grub config będzie gdzieś w /boot/grub/ na partycji gdzie został zainstalowany. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez helfi Cytuj Link to post Share on other sites
emanon 0 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Pingwin współdzieli kompa z okienkami. Problem w czym innym. Chcę by Ubu się w ogóle nie pokazywało w żadnym menu, jakby go nie było. W takiej sytuacji stracę do niego dostęp, a tego nie chcę. Potrzebny mi inny skrót by go wywoływać. Cytuj Link to post Share on other sites
Rocik 21 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Albo bootloader z lista systemów, jeżeli chcesz używać obu. Albo jeden system zainstalowany, a drugi odpalany live (np. z pendrive). Innej opcji za bardzo nie ma, w teorii. W praktyce jeżeli twoja płyta główna na to pozwala mógłbyś mieć na jednym dysku bootwalny system i wchodzić do niego tylko z poziomu UEFI - nie wiem czy w BIOSach są takie funkcje (nie widziałem). Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Pingwin współdzieli kompa z okienkami. Problem w czym innym. Chcę by Ubu się w ogóle nie pokazywało w żadnym menu, jakby go nie było. W takiej sytuacji stracę do niego dostęp, a tego nie chcę. Potrzebny mi inny skrót by go wywoływać. Mi przychodzi na myśl instalacja całego GRUB-a na bootowalnym nośniku z menu wyboru, a bez na dysku. Albo dowiązanie menu.lst do nośnika jak zadziała. Jak nie to tylko pozostaje LIVE DVD i chroot. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez helfi Cytuj Link to post Share on other sites
emanon 0 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) (...) instalacja całego GRUB-a na bootowalnym nośniku z menu wyboru, a bez na dysku. Ok, przywrócę bootloadera domyślnego. Jak teraz bezpiecznie przenieść GRUBa z obecnymi ustawieniami? EDIT: znalazłem wskazówki, wygląda na to że to dobry pomysł. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez emanon Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts