szujeq 1 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Witam. Poszukuję monitora na co najmniej 5-8 lat głównie do filmów i pisania skryptów AHK, czasami jakaś gierka indie. Nie jestem zwolennikiem "byle najtaniej" więc jestem w stanie wydać nawet ponad 2k jeśli mam mieć z tego wymierne korzyści. Moje wymagania: -Matryca IPS. mam już dość tych wyblakłych, zbyt ciemnych lub jaskrawych kolorów w filmach. -Wbudowane głośniki (dźwięk z HDMI) - w laptopie głośniki są kiepskiej jakości a na wyjściu słuchawkowym lewy kanał jest upalony więc transmisja analogowa odpada do czasu wymiany laptopa lub zakupu SPDIF DAC. -przekątna ok 26'' -proporcje - najlepiej 16x10 aczkolwiek może być 16x9 -relatywnie niski pobór energii - obecnie jako monitor wykorzystuję stary telewizor samsunga który ciągnie mi prawie ok 90W, razem z laptopem to jakieś 120W. -jeśli to możliwe wyjście słuchawkowe + wyjście liniowe (wyjście słuchawkowe lubi szumieć od czego boli mnie głowa). Oczywiście dźwięk także z HDMI -matryca WYLĄCZNIE MATOWA -opcjonalnie pilot Przy okazji zapytam czy LG 29EA73 będzie dobrym rozwiązaniem zwłaszcza przy oglądaniu filmów w formacie 16x9. Do pisania programów wydaję się być znakomity, z jednej strony przeglądarka i pliki helpa, z drugiej notatnik z kodem i już nie muszę tyle żaglować oczami pomiędzy monitorami. W tym wypadku to monitor w laptopie byłby dodatkową powierzchnią roboczą a nie na odwrót (1280x800). No ale czy aby na pewno?? Czy obsługuje dźwięk z HDMI?? Czy rzeczywiście ten monitor jest tak dobry i wygodny jak go opisują?? Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 IPS do filmów to bardzo słabe rozwiązanie. Bardzo słaba czerń, kiepski kontrast... Do tego nierównomierności w podświetleniu. To wszystko będzie na pewno przeszkadzać przy wieczornych seansach filmowych. Do filmów bardzo dobre opcje to monitory oparte na matrycach np. AMVA, które mają kilkukrotnie wyższy kontrast, głęboką czerń i brak widocznych nierównomierności w podświetleniu. Dobre m.in. ze względu na flicker free (link) są np. BenQ GW2760HM flicker free, albo GW2760HS. Oba mają HDMI i wyjścia słuchawkowe oraz głośniki. Przy maksymalnej jasności nie pobierają więcej jak 35W. Warto wybrać, zwłaszcza do pracy monitory tzw. flicker free. Oczy wolniej się męczą, a sam monitor ma mniej negatywny wpływ na wzrok. Do pracy zaś faktycznie dobrą opcją byłby monitor z większą przestrzenią roboczą jak ten LG... Ale do filmów zdecydowanie nie polecam. Ciekawa opcja to też 27" BenQ BL2710PT o rozdzielczości 2560x1440, która powinna zapewnić także sporą powierzchnię roboczą, jest to także monitor flicker free. Jednak do filmów to także bardzo słaba opcja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szujeq 1 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Po paru przemyśleniach i rozpoznaniu najprawdopodobniej kupię GW2760HS. O ile rozumiem głośniki i wyjście słuchawkowe zasilane są z HDMI? W internecie także natknąłem się, że w tym modelu występuje problem z HDCP. W specyfikacji niby pisze, że obsługuje a w praktyce podobno już nie. Jak to z tym jest? PS. czemu 1440 nie nadaje się do filmów?? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez szujeq Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 HDCP w zdecydowanej większości monitorów ogranicza się do złącza DVI. HDMI w większości nie obsługuje HDCP, tak jest i w przypadku tego BenQ.(chyba, bo nie testowałem osobiście, wnioskuję po testach) Cytuj Link to post Share on other sites
Portos 0 Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Pojawiły się ciekawe monitory LG 21:9 UltraPanoramiczne Full HD , zobacz ten model LG 29UM65 , posiada on wbudowane 7W głośniki . Flicker Safe chroni oczy przed wyczerpującym migotaniem i nadmiarem męczącego niebieskiego światła . Cytuj Link to post Share on other sites
szujeq 1 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Od paru dni użytkuje GW2760HS. Trzeba przyznać, że w porównaniu z moimi dotychczasowymi monitorami nie ma w zasadzie żadnego porównania pod względem jakości obrazu. Niestety blask tego monitora gaśnie po odpaleniu głośników, jakość dźwięku odwrotnie proporcjonalna do jakości obrazu, wyjście słuchawkowe już sprawuje się lepiej, szumi ale bardzo cicho, zupełny brak głębi i basów (odsłuch na Koss Porta Pro) juz w 6 letnim telefonie mam lepszą jakość. Nie wiem czy to defekt w moim egzemplarzu ale kiedy wyświetlany jest jakiś obraz to monitor wydaje dziwny dźwięk, pojawia się on także na wyjściu słuchawkowym, coś w stylu przebicia na cewce/trafopowielaczu, dźwięk ten jest oczywiście bardzo cichy ale przy dłuższym noszeniu słuchawek irytuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts