Dark Droid 3 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) 0 bad sectorów, testy były już na to robione ostatni chyba miesiac temu. Co do sterowników to warto jeszcze raz spróbować, sciągam te najnowsze stabilne.Myślałem jeszcze o Nvidia Xperience czy cos nie zmieni, niestety jedyne do czego sie przydał to do sciagniecia sterowników najnowszych bo mam już za stare cpu do tego programu.Jak przetestuję sterowniki to dam znać Lecz cały czas po głowie mi chodzi dlaczego w Mafii po odpaleniu w oknie problem zniknął, w crysisie zaczal wystepowac rzadziej, przeciez obie gry nadal są wyświetlane na całym ekranie tylko taki mały pasek tej aplikacji jest u samej góry widoczny a jednak to coś dało.... Niestety, sterowniki nic nie zmieniły Nawet dodam więcej, pogorszyły, teraz grajac w mass effect są co chwile jakieś ścinki przy przechodzeniu przez lokacje (wczesniej nie bylo tych przycieć) i ogólnie trochę wydajność się pogorszyła. Wg. zauważyłem że gdy ustawię gre na 1 rdzeń to problem się nadal pojawia w tym samym odstepie czasowym ale trwa nie kilka sekund tylko tak koło 1s.A wracając do tematu karty, jeśli tak nagle skacze jej zużycie po jakimś czasie to zmiana napięcia by coś zmieniła? Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez Dark Droid Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Sprawdzałeś z tym OSD o którym pisałem ? link, dzięki kosmta Miałbyś wszystkie parametry jak na dłoni a to powinno znacznie ułatwić sprawę, zobaczyłbyś który z podzespołów nie ogarnia sprawy. Lecz cały czas po głowie mi chodzi dlaczego w Mafii po odpaleniu w oknie problem zniknął, w crysisie zaczal wystepowac rzadziej, przeciez obie gry nadal są wyświetlane na całym ekranie tylko taki mały pasek tej aplikacji jest u samej góry widoczny a jednak to coś dało.... Synchronizacja pionowa (v-sync), podczas gry w oknie jest wyłączona. Może problem sprawiły sterowniki lub któryś update do gry i przy włączonym v-sync nie działa potrójne buforowanie. Wtedy jeśli fps spadną poniżej wartości odświeżania monitora, są obcinane o połowę. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Własnie sprawdzałem tym, co polecałes.Temperatury są w dobre bo grafika 50 stopni , procesor 55.Podczas pojawiania się lagów oba rdzenie procesora mają zuzycie 100% (podczas gdy nie wystepuje problem cały czas zuzycie obu rdzeni lata gdzieś w granicach 98-100%) a zużycie grafiki spada z tych 40% do 12-15% gdy lagi ustepują wraca do poprzedniego zuzycia. Z ciekawości włączyłem tylko 1 rdzeń by obsługiwał grę, miałon cały czas 100% zuzycia podczas gdy drugi koło 20 i podczas problemu oba rdzenie mają po 100% zużycia. Cytuj Link to post Share on other sites
krait 0 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam Chciałbym sie podłączyc do tego problemu bo mam bardzo podobny grafika w grach się bardzo grzeje a prędkość wentylatora jest na poziomie 20 % , zawsze automatycznie sobie zwiększał prędkość, a teraz nie i ustawienie w opcjach ręczne wentylatorem nie pomaga grafika Radeon 6850 HD Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Co do lagów wygląda jak by to CPU był winowajcą, napisałeś że podczas lagów oba rdzenie mają 100% użycia, a grafika 12-15%. Dzieje się tak dlatego że procek w tym momencie coś liczy i nie nadąża wysłać danych do grafiki wtedy jej procesory zwalniają do tych 15 % bo czekają na polecenia od głównego procesora. Kiedyś podobną sytuację miałem na Abit NF7, Bartonie 2500+ i Geforce 400 problemy znikły po aktualizacji sterowników płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ściągnąłem jakieś sterowniki do mojej płyty pod win 7, niestety dalej pojawia się problem Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Podaj dokładną konfigurację swojego PC Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 ASUS M2N MX-SEAMD ATHLON 64 X2 6400+ 3.2GHzGeForce GTX 550TI2 GB ramIBOX 400W Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Na takim procesorze nic się nie dziw że ci nie wyrabia Jaki windows bo jeśli coś wyżej jak XP to jeszcze mało ramu Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Windows 7 64bit.Dodam że na starym procku athlonie 4200 2.2GHz, również na tym samym win 7 na tych samych podzespołach nie było takiego problemu (gry chodziły słabo, nie dało się pograć w nic nowszego to wymieniłem) Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie pamiętam czy plik instalowało się jak miało się XP, czy może do procesorów AMD x2 plik nazywał się dual core optimizer cos takiego wiem że dużo to dawało w grach. Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Znam ten program, pomógł mi gdy gry dziwnie "przyśpieszały", na dwurdzeniowych procesorach amd podobno był ten problem i program pomagał. Pomagało to chyba tylko na XP, bo na 7 już nie było problemu, co nie zmienia faktu że ten program posiadam ale bez efektu. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Nawiasem mówiac ten zasilacz może pozbawić cię dachu nad głową albo sprzętu Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Owszem, lecz modle sie by nie eksplodował jeszcze przez te 3/4 miesiace, potem nowy sprzęt Dziś włączyłem benchmarkta06 i podczas gdy testy grafiki były dobre to podczas testowania cpu max fps to 1, prawie caly czas było 0, teraz wg to już nie wiem o co chodzi. Myślałem że to grafika, a proc mi takie rzeczy wyprawia Link do winików :http://www.3dmark.com/3dm06/17580752 Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Dark Droid Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) testowania cpu max fps to 1, prawie caly czas było 0, teraz wg to już nie wiem o co chodzi To normalne nawet na mocnym cpu tak jest. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Mirinda Cytuj Link to post Share on other sites
kozak245 45 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Ta karta to wersja podkręcona bo na pamięciach jest chyba za wiele Mhz. Rdzeń ok choć oryginalnie jest chyba 900 i 1025 na pamięciach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts