Skocz do zawartości

Monitor do gier ~1200 zł 2014rok

Recommended Posts

Hej, nowe ciekawe obserwacje.

Do tej pory zakładałem, że jak się GW2760HS okaże za wolny, to wezmę coś na IPS/PLS (w szczególności Samsung S27D590P. który pozytywnie wypadł na playwares), jednak dalsze przeglądanie playwares.com doprowadziło do ciekawych odkryć. 

Szukałem tam testu GW2760HS ale widocznie przez translator nie zaskoczyło, a okazało się że test tam jest.

Do tego można sobie wywołać zestawienie czasów reakcji, które mnie zaskoczyło:

http://www.playwares.com/xe/index.php?mid=monitorRS&search_keyword=27&search_target=ex2&sort_index=ex24&order_type=asc

GW2760HS z AMA high całkiem nieźle wymiata, jest przed więksozścią IPSów w tym przed rozważanym przeze mnie samsungiem.

Pomiary wyglądają na dość profesjonalne. Biorę pod uwagę średni poziom overdrive.

GW2760HS

http://down.playwares.com/xe/files/attach/images/53/841/141/000c5cc482cc3eb474b3d62402fc06b9.jpg

http://www.playwares.com/xe/30596262

S27D590P

http://down.playwares.com/xe/files/attach/images/53/588/646/001/bb08f211df6d4c66c4cf9e9cdc0f2e29.png

http://www.playwares.com/xe/39532226

Sądzę więc, że jeżeli BenQ będzie sprawiał wrażenie za bardzo smużącego to właściwie alternatywą są tylko TN i to nie wszystkie.

Nie przekonują mnie te wyniki, zwłaszcza gdy patrze na czasy reakcji niektórych TNek. Przełączyłem sobie na 24' i nie widzę tam żadnego Della czy Eizo.

Jutro postaram się telefonicznie ustalić jak wygląda sprawa z tym flicker free w XB2783HSU, XB2483HSU, bo coś za dużo sprzecznych sygnałów. Nie będę ukrywał, ze bardzo mi się spodobał. Gdyby w GW2760HS było lepsze pokrycie zakresu kolorów sRGB i przede wszystkim możliwość niższego zejścia z minimalną jasnością, to już by stał u mnie w domu. Jeśli z tą Iiyamą nic nie wypali to zostanie mi jeszcze bl2410pt. ;)

Edytowane przez PanSzpila

na temat iiyam mogę powiedzieć tyle, że w jednej pracowni, w której uczę stoi 20 sztuk T2452MTS, mówiąc krótko: mam idealny przykład, żeby studentom pokazać jak nie powinien działać LCD, zawalają w zasadzie wszystkie próby regulacji i wykładają się na każdym obrazie trickowym, ale nie twierdzę, że XB muszą być równie złe, niemniej zwróciłbym uwagę na to jak się zachowują

Jutro postaram się telefonicznie ustalić jak wygląda sprawa z tym flicker free w XB2783HSU, XB2483HSU, bo coś za dużo sprzecznych sygnałów.

Będę wdzięczny jeżeli napiszesz co powiedzieli.

W przypadku BenQ sprawa jest jasna i sami ją dobrze opisują. Iiyama dała małą ikonkę bez żadnej legendy albo wzmianki w opisie cech tych monitorów.

Jasność na BenQ faktycznie minimalna jest bardzo wysoka, ale ja jakoś nigdy na swoim jej nie regulowałem , sądzę że ustawienie na 13% będzie dla mnie ok. Fotografem nie jestem więc pokrycie barw czy 90% czy  95% pewnie dla mnie nie będzie zauważalne (zresztą to kwestia recenzji/egzemplarza bo widziałem recenzje gdzie Benek ma 102% sRGB ale ja się na tym nie znam)

Zadzwoniłem dzisiaj do tej iiyamy i wyglądało to tak.

Najpierw pod numer 0801 44 92 62, na infolinii wybieram raz serwis, raz dział handlowy i nikt nie odbiera. Kilka prób, nikt nie podnosi słuchawki, trudno dzwonię do ich sklepu w Opolu. W sklepie dostaje informację od pani, że muszę dzwonić pod numer 0801 44 92 62 na dział serwisowy, bo ona sama nie jest w stanie udzielić mi informacji w tym zakresie. No to próbuje jeszcze raz, 0801 44 92 62 dział serwisowy i nadal nikt nie odbiera. Zniechęcony wciskam jedynkę, dział handlowy i miła pani podnosi słuchawkę, niestety i ona również nie jest w stanie udzielić mi informacji, ale podaje mi numer 71 330 91 84 gdzie jak twierdzi dowiem się już wszystkiego. Wybieram ten numer i słyszę w słuchawce "telefon jest wyłączony lub znajduje się poza zasięgiem"

Wracam do 0801 44 92 62 wybieram dwójkę(serwisowy) i wreszcie się udaje, po drugiej stronie słyszę głos kobiety(tylko nie to :cry: ), przedstawiam o co mi chodzi, przy czym pokrótce wyjaśniam co to jest PWM. Pani pewnym siebie głosem odpowiada " Proszę pana, jeżeli na naszej stronie jest podana informacje, że ten monitor jest "flicker free" to na pewno tak jest" i dodaje "te nowe monitory już są". Na koniec pytam jeszcze czy czas reakcji XB2783HSU na pewno wynosi 4ms, "tak proszę pana" słyszę zapewnienie i w pełni usatysfakcjonowany dziękuje i się rozłączam. :rotfl:

Wysłałem jeszcze do nich maila, jak przyjdzie odpowiedź to dam znać.

Mi na maila o którym wspominałem odpisał:

Jacek Kuźma | iiyama International

Service & Support Poland | iiyama International

Wijkermeerstraat 8 | 2131HA Hoofddorp | The Netherlands

Phone: +48 (0) 71 330 51 94 | Fax: +48 (0) 71 330 51 80

j.kuzma@iiyama.com

www.iiyama.com

jak masz chwilę to spróbuj pod te numery (może zamiast 91 84 miało być 51 94), ja własnie z pracy wybiegam.

Pozdrawiam

Na hardforum.com twierdzą, że oba(24'.i 27') są flicker free "Yes, both do not use PWM."

http://hardforum.com/showthread.php?t=1816920&page=2

"The Iiyama XB2783HSU-B1 (not available in North America) seems like the best 27" A-MVA monitor now since it is PWM Free unlike the VN279Q"

http://hardforum.com/showthread.php?t=1803228&page=3

No i dziś dostałem odpowiedź na maila, którego wysłałem do Iiyamy(help.pl@iiyama.com) :)

"Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy wasze monitory XB2483HSU-b1 i XB2783HSU-b1 są flicker free?
Jestem bardzo wrażliwy na migotanie i nie chciałbym trafić na monitor, który stosuje metodę regulacji jasności PWM
Pozdrawiam"

i odpowiedź:

"Witam,
W monitorze zastosowaliśmy kontroler DC, który przeciwdziała temu efektowi.
"

Czyli te monitory są jednak flicker free i zastosowano w nich ten sam patent co w Benq. :D

http://www.eizo.pl/ochrona-oczu/zmeczenie-oczu-podswietlenie-led/

"Dla wyeliminowania migotania w swoich monitorach LED BenQ zmienił sposób zasilania podświetlania. Zamiast powszechnie używanego, tańszego zasilania pulsacyjnego (ang. PWM - Pulse Width Modulation) zastosowano droższe i bardziej skomplikowane technicznie, zasilanie prądem stałym (ang. DC – Direct Current)."

http://centrumpr.pl/artykul/przyjazne-dla-wzroku-monitory-benq-eye-care-z-rozwiazaniami-flicker-free-i-senseye,51808.html

Trzeba uważać z tym DC, bo to może być tak samo marketingowe zagranie jak w biurowych modelach Eizo.

Tam jest DC (i głośno trąbią jakie to flicker-free i wogóle) ale poniżej 20% skali jasności jest już zwykłe PWM.

Marketing polega na tym, że zamiast uczciwie powiedzieć klientowi "mamy dwie wiadomości: jedną dobrą i jedną złą" mówi się tylko o tej dobrej a złą przemilcza.

Ukrywają, nie ukrywają... Kłopot w tym, że bardzo trudno cokolwiek stwierdzić z całą pewnością.

Testy biurowych Eizo na tftcentral i prad wykazały że PWM występuje poniżej 20% regulacji jasności,

gość na mva.pl mierzył oscyloskopem i udowadniał że PWM występuje w całej rozciągłości,

kolega z innego forum napisał w tej sprawie maila do Eizo-Japan, odpowiedzieli mu że włącza się już przy 30%.

Generalnie moja konkluzja jest taka, że jak dystrybutor napisze "W monitorze zastosowaliśmy kontroler DC, który przeciwdziała temu efektowi" to jeszcze nie musi oznaczać że tego efektu nie ma.

A ja przypomnę, że z tego samego adresu help.pl@iiyama.com otrzymałem odpowiedź:

"Witam,
podświetlenie matrycy jest sterowane kontrolerem PWM jednak w tym wypadku dodoatkowo przy wykorzystaniu kontrolera AC/DC (dla monitora ProLite XB2783HSU-B1) możemy uzyskiwać odświezanie podświetlenia nawet 2kHz."

więc ja niestety nadal nie jestem przekonany czy to takie samo rozwiązanie jak w BenQ (osobiście chciałbym żeby tak było),
a na hardforum (i w innych miejsach) wszyscy odnoszą się do testu na prad.de gdzie im tak wyszło.
Jeżeli iiyama zastosowała PWM wysokiej częstotliwości to nadal może się określić "flicker free" bo efekt migotania będzie niezauważalny bez aparatury pomiarowej. Ja wolałbym jednak żeby nie było PWM.

więc ja niestety nadal nie jestem przekonany czy to takie samo rozwiązanie jak w BenQ (osobiście chciałbym żeby tak było),

Jeżeli chcesz mieć pewność 100% to pozostaje kupić/wybrać się do sklepu, zejść z jasnością na minimum i sprawdzić kamerką w smartfonie. Jeśli nie to pozostaje tylko Benq. Przy AMVA wielu opcji nie ma.

Wybór nie jest taki trudny jakby się mogło wydawać. Iiyama ProLite XB2783HSU-B1 oraz BenQ GW2760HS to na obecną bardzo dobre monitory do użytku multimedialnego, które całkiem nieźle powinny sobie radzić w grach. Oba posiadają miły dodatek w postaci flicker free - prad.de testował oba monitory i nie ma mowy o żadnym PWM. 

GW2760HS prezentuje się ładniej i jest tańszy - jest to na obecną chwilę IMO lepsza opcja niż Iiyama.

Chyba kupię BenQ XL2420Z... tylko tam podobno trzeba wgrać firmware v2 samemu bo opcja blue motion blur powoduje ghosting. Rozumiem, że jak ją wyłącze to będę miał jak w wersji T tego monitora? Czy ten blur może cały czas jest włączony? Cieżko się wgrywa firmware samemu?

Poza tym interesuje mnie Wasza opinia nt tego monitora TN 24'' LG 24MN43D-PZ z tunerem TV. Tez wydaje się ciekawy... ale nigdzie nie moge znalezc informacji jak sprawuje sie w grach????

Jeżeli chcesz mieć pewność 100% to pozostaje kupić/wybrać się do sklepu, zejść z jasnością na minimum i sprawdzić kamerką w smartfonie. Jeśli nie to pozostaje tylko Benq. Przy AMVA wielu opcji nie ma.

Rozumiem, że Ty zdecydowałeś się na iiyamę ? Masz zamiar kupić "na dniach" ? Mogę poczekać na Twoją recenzję ;)

Test kamerką ze smartfona PWM 2kHz nie wykryje. PWM na poziomie 240Hz widać bez problemu.

Wybór nie jest taki trudny jakby się mogło wydawać. Iiyama ProLite XB2783HSU-B1 oraz BenQ GW2760HS to na obecną bardzo dobre monitory do użytku multimedialnego, które całkiem nieźle powinny sobie radzić w grach. Oba posiadają miły dodatek w postaci flicker free - prad.de testował oba monitory i nie ma mowy o żadnym PWM. 

GW2760HS prezentuje się ładniej i jest tańszy - jest to na obecną chwilę IMO lepsza opcja niż Iiyama.

No taki łatwy też nie jest, też uważam że GW2760HS jest ładniejszy, za to w przypadku iiyamy warto jeszcze pamiętać o miesięcznej gwarancji na uszkodzone pixele, co jest sporym atutem (ale za to dodatkowe bezpieczeństwo dopłacamy 75zł względem BenQ).

Ewentualnie trzeba by może "przetyrać" ten monitor przez te 10 dni tak jakby się normalnie używało go w miesiąc (jakieś błyski kolorowe non stop) jak nic nie wyjdzie to jest ok. W pierwszym egzemplarzu iiyamy którą mam miałem bada i z tej gwarancji skorzystałem, w drugim od 6-7lat nic nie wyskoczyło.

Rozumiem, że Ty zdecydowałeś się na iiyamę ? Masz zamiar kupić "na dniach" ? Mogę poczekać na Twoją recenzję ;)

Test kamerką ze smartfona PWM 2kHz nie wykryje. PWM na poziomie 240Hz widać bez problemu.

Ja dopiero zakupiłem TV, więc w najbliższym czasie na zakupy się nie wybieram, chyba że wpadnie jakaś niezapowiedziana gotówka. ;)

Powoli rozglądam się za czymś nowym.

Mi osobiście bardziej przypadła do gustu Iiyama, głównie ze względu na niską jasność minimalną, lepsze pokrycie palety sRGB from the box i regulacje pozycji ekranu. Za to wszystko byłbym skłonny dopłacić, ale to ja, ktoś inny może stwierdzić, że nie warto. Nie wiem tylko jeszcze czy 24, czy 27, ale pewnie 27. ;)

Benq natomiast faktycznie jest ładniejszy(cienkie ramki) no i kosztuje około 250zł mniej.

Jeśli chodzi o czasy reakcji i overshoty, to myślę, że nie ma większego znaczenia, który z tej dwójki się wybierze.

W sprawie PWM ufam prad.de, bo ich testy wyglądają najbardziej profesjonalnie. Ja w każdym razie nie jestem w stanie lepiej sprawdzić tego monitora od nich, chociażby z racji tego, że nie mam do tego odpowiedniego sprzętu.

Witam ponownie,

od zeszłego czwartki mam Iiyama ProLite X2783HSU i od tej pory zastanawiam się czy go oddać czy nie.

Niestety pierwsze wrażenie było bardzo złe, zwłaszcza przez domyślne ustawienia monitora, jasność tak "wymaksowana" że czarnej czerni, która miała być jednym z atutów właściwie nie było.

Obraz jest w ogólności lepszy niż w TN (E2201W-B1) ale z przypadłości widzę zmienianie się szarości przy przesuwaniu głowy w poziomie (odwrotnie niż w TN) no i też jest zauważalny efekt "black crush". 

No ale to da się przeboleć, a największym problemem wydaje mi się jednak smużenie, bo niestety jest i bywa zauważalne. W samej grze aż tak nie przeszkadza, w trakcie "obracania" się w grze obraz na chwilę traci ostrość, po czym ją odzyskuje.

Zastanawiam się nad wymianą na NEC MultiSync EA273WMi na IPS (trochę by trzeba kasy dorzucić), ale niestety nie znalazłem jego

żadnych testów i nie wiem co będzie lepiej a co gorzej.

Na wymianę mam czas do niedzieli, a obawiam się że ten NEC do tej pory do mnie nie dotrze, żeby móc porównać bezpośrednio.

Jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie tej Iiyamy to w miarę możliwości odpowiem.

Pozdrawiam

Jasność to parametr który zmieniamy w zależności od potrzeb, to jak jest ustawiony w standardzie nie ma żadnego znaczenia. 

Wszystkie opcje powinieneś odpowiednio ustawić, korzystając z odpowiednich tablic takich jak ta:

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Co do smużenia - na jakim poziomie ustawiłeś overdrive? Wygląda jakbyś miał zupełnie wyłączoną tą opcję.

Co do kątów widzenia i zmian parametrów z tym związanych to taka już jest AMVA. Podobne zmiany zobaczysz też na IPS, może trochę w mniejszym stopniu widoczne.(włącznie z "black crush") Dojdą natomiast różne poświaty i srebrzenie czerni pod kątem. Poniżej porównanie e-IPS(AH-IPS wypada niewiele lepiej) do AMVA - zasadniczo zwróć uwagę na kąty widzenia i czerń, same kolory to kwestia odpowiednich ustawień:

Edytowane przez gregotsw

Aktualnie na 2, z wyłączonym jest źle. Przy czym na 2 nie zauważyłem artefaktów jeszcze. Na 3 właściwie też nie widziałem ale różnicy w smużeniu względem 2 też nie za bardzo.  Opcje w tej Iiyamie są: off,1,2,3.

Ustawienie według lagom.nl to w sumie pierwsze co zrobiłem.

Kontrast dynamiczny wyłączony i nigdy go nie włączałem.

Na 100% nie jestem pewien jak było overdrive ustawione przy nagrywaniu. 

Fakt jest taki że np na szarym tle (np. okienko steam) przy ruchu kursorem widać przez chwilę białą smugę (słabą ale widać) a nie widać tego na mojej Iiyamie na TN ani w pracy na Dellu 2209WA na IPS.