Skocz do zawartości

Monitor do gier ~1200 zł 2014rok

Recommended Posts

Sklepy nie robią żadnych problemów ze zwrotami o ile monitor nie będzie nosił jakiś wyraźnych oznak użytkowania. Przynajmniej te o w miarę dobrej opinii.(np. Agito, Morele, Net-s, proline, komputronik - z tymi miałem styczność i nie było problemów, odradzam stanowczo zaś kurtmedia)

Mam AMVA od BenQ i sporadycznie pojawia się smużenie(głównie przy szybkich przejściach ciemniejszych kolorów na inne ciemniejsze), ale nie jest na tyle dokuczliwe aby przeszkadzało w rozgrywce.

• Popieram 1

Rozważam zakup w Xkom, bo jako może i jedyny umożliwia zakup przez net z odbiorem w salonie i możliwością zwrotu w salonie - odpadają koszty wysyłki, które mogą narosnąć jak na przykład trafi się kilka razy z rzędu na bady. Komputronik zamówienie przez net przy odbiorze w salonie traktuje jako rezerwację towaru w salonie i nie ma możliwości zwrotu. 

Poczekam na jakąś jeszcze recenzję tego S27D590P a potem się zdecyduję czy ten czy benek. 

Fajnie jakby można było ściągnąć do jakiegoś salonu na prezentację oba i porównać, ale sklepy raczej niechętnie się w to bawią.

@drachenfeles - które salony coś takiego oferują ?

GW2760HM

Na moim monitorze jest zdecydowanie lepiej, nawet przy wyłączonym AMA.(redukcja smużenia, funkcja wydatnie poprawiająca czasy reakcji) Przy ustawieniu AMA na high nie ma mowy o tym, aby tego typu i w tym tempie poruszające się obiekty pozostawiały takie smugi.

Nie wiem czy EW2430 posiadał AMA, ale wygląda na to że nawet jeśli posiadał to na potrzeby filmu opcja ta została wyłączona.

GW2760HM

Na moim monitorze jest zdecydowanie lepiej, nawet przy wyłączonym AMA.(redukcja smużenia, funkcja wydatnie poprawiająca czasy reakcji) Przy ustawieniu AMA na high nie ma mowy o tym, aby tego typu i w tym tempie poruszające się obiekty pozostawiały takie smugi.

Nie wiem czy EW2430 posiadał AMA, ale wygląda na to że nawet jeśli posiadał to na potrzeby filmu opcja ta została wyłączona.

Dziękuję za odpowiedź, mam wiec już jakiś punkt odniesienia. Chyba po "majowym" zamówię GW2760HS.

Napisałeś, że jest lepiej nawet przy wyłączonym AMA - czy wyłączyłeś tylko do testów, czy jest jakiś powód żeby wyłączać w normalnym użytkowaniu ? Z tego co czytałem w recenzjach na AMA high monitor pracuje optymalnie i nie pojawiają się jeszcze artefakty (dopiero na premium jest silny overshot).

Moje typy monitorowe na tę chwilę to z VA:

BenQ GW2760HS

Iiyama X2783HSU (bez nogi regulowanej bo mam taką)

Samsung S27C750P

Albo na IPS (PLS) Samsung S27D590P

od dwóch tygodni odkąd mnie wzięło na zakup monitora to się doszkalam w temacie, niestety nawet wymieniając około 7 letni monitor to 

będzie coś za coś albo to samo,

znalazłem na prad.de recenzję mojej iiyamy 2201w i gdzieś tam jeszcze,

poziom czerni jak obecne IPSy, input lag praktycznie zerowy, czas reakcji nadal lepszy niż wszystkie nie-TN,

dodatkowo sprawdziłem trochę http://www.lagom.nl/lcd-test/

(kontrast, czerń i biel mam poprawnie w pełnej skali).

przy przesiadce na VA mogę zarobić "black crush" i smużenie,

na IPS czarny nadal będzie praktycznie taki sam jak na TN czyli mało czarny, kolory lepsze reakcja gorsza,

momentami zastanawiam się czy TN z lepszymi kątami widzenia niż

moja iiyama nie będzie najmniej bolesny, tylko się zastanawiam czy jest taki TN na którym  ten test http://www.lagom.nl/lcd-test/viewing_angle.php nie leży.

Edytowane przez Siderion

nie ma TN o lepszych czy gorszych kątach widzenia, są pod tym względem lepsze i gorsze odmiany VA oraz IPS/PLS, ale w przypadku TN nic nie da się technicznie zrobić, oczywiście szjasung i inni powiedzą ci, że mają magiczne cośtam i kąty są smerfastyczne, ale to tylko sztuczka mówiąc oględnie

TN tylko do pracy na wprost monitora. To się nie zmieniło i raczej nigdy nie zmieni. Ja miałem też wcześniej w miarę szybką TN'kę i po przesiadce na AMVA od BenQ w testach i newralgicznych momentach smużenie faktycznie jest bardziej zauważalne... Ale podczas samej rozgrywki, prawie niezauważalne i w niczym nie przeszkadzające.

Iiyama XB2783HSU wypada pod względem czasów reakcji lepiej od BenQ w serii GW. Wypada podobnie jak BL2410PT także na AMVA. 

Czyli z 27" flicker free z niezłymi jak na AMVA czasami reakcji i w rozsądnej cenie ta Iiyama to chyba najlepsza opcja. Test prad.de.

Jest jeszcze taki monitor jak Asus VN279QLB, który dostał max w recenzji na prad.de

Podają, że stosuje PWM 2.5Hz i cytuję" nie powinno być to problemem nawet dla wrażliwych oczu", dla porównania w P2714H(według TFT Centrall)jest na poziomie 240Hz

recenzja:

http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-asus-vn279qlb-teil7.html

temat na hardforum:

http://hardforum.com/showthread.php?t=1780409

Sam szukam dla siebie monitora i ostatnio trafiłem na tę recenzję tego Asusa.  Niestety jego cenna nie jest na poziomie Benq.

EW2760L przestałem się interesować po tym video

http://pcmonitors.info/reviews/benq-ew2740l

"Compared to the GW2760HS, another recent BenQ VA model, the overdrive is stronger using the optimal ‘AMA High’ setting on both. There is less conventional trailing as a result and the pixel responses seen are faster on the whole. There is overshoot in places, something not seen on the GW2760HS using ‘AMA High’. Some users will prefer this and won’t notice the overshoot. Others will notice the overshoot from time to time but won’t be bothered by it. Then there are those users who will find the overshoot bothersome – it’s all subjective."

Szkoda, że nie ma identycznego video z GW2760HS, bo przeczytać opis to jedno, a zobaczyć to drugie.

Właśnie też wypatrzyłem tego ASUSa, parametry naprawdę niezłe, najlepszy czas reakcji, cena trochę wyższa ale do zniesienia, gorzej z dostępnością.

Nadal zagadką jest dla mnie XB2783HSU, na prad wyszło im, że nie ma PWM, zaś sama Iiyama twierdzi że ich flicker-free to PWM 2kHz (cytuję: "podświetlenie matrycy jest sterowane kontrolerem PWM jednak w tym wypadku dodoatkowo przy wykorzystaniu kontrolera AC/DC (dla monitora ProLite XB2783HSU-B1) możemy uzyskiwać odświezanie podświetlenia nawet 2kHz") więc podobnie/słabiej niż w tym ASUSie

nieźle wypada też Samsung S27C750P, ma lepszą równomierność podświetlenia i czas reakcji niż iiyama i benq. 

EW2740L w kilu miejscach wyczytałem, że ma spaprany overdrive nawet na niskich ustawieniach (ten filmik też widziałem) - chociaż na prad.de niczego takiego nie znaleźli.

Według tego co podaje prad.de to ten Samsung S27C750P pod względem czasu reakcji jest w zasadzie na identycznym poziomie co GW2760HS. Zobacz na średnią(AVG) w tabelce, praktycznie to samo, a jeśli już chcemy się upierać przy szczegółach, to o włos lepiej wypada  Benq. ;)

Przy najsilniejszym ustawieniu Overdrive czas reakcji faktycznie wygląda lepiej, ale pod tabelką jest wyraźnie napisane: "Short switching times with strong overshoot." czyli to samo co w przypadku AMA Premium na Benq gw2760HS "Correct short switching times bring very strong overshoot with it."

Edytowane przez PanSzpila

Te czasy reakcji na tym monitorze ASUS'a okupione są overshoot'em. Każde ustawienie overdrive powoduje overshoot i ten monitor z praktycznego punktu widzenia nie nadaje się do użytkowania. BenQ(GW i BL) na ustawieniach AMA High jest praktycznie pozbawiona overshoota, a ma podobne czasy rekcji. Iiyama XB2783HSU-B1 za to ma niezłe czasy(lepsze od GW i porównywalne do BL) z tylko minimalnym overshootem i to jest IMO najlepsza opcja.

Dodam tylko, że z doświadczenia wiem że overshoot przeszkadza jeszcze bardziej niż "zwykłe" smużenie. Dlaczego? Ponieważ smugi są prawie zawsze bardzo kontrastujące z poruszającymi się obiektami i dużo bardziej rzuca się to w oczy.

Raczej interesuje mnie poziom bez overshot'u.

Źle zdanie ułożyłem, chodziło mi o to że podświetlenie lepsze a czasy porównywalne.

Typy na teraz:

Asus VN279QLB ( - PWM, cena, + reszta w szczególności reakcja )

Samsung S27C750P (+ wygląd, podświetlenie) / BenQ GW2760HS (wszystko średnie)  / iiyama X(B)2783HSU (+ rekacja, - PWM)

Przy czym Asus i iiyama mają PWM >2kHz więc niby niezauważalny, ale bardziej mnie przekonuje jak nie miga w ogóle.

Nie wiem dlaczego rozważasz asus'a skoro overshoot w nim jest najsilniejszy z wszystkich konkurentów.

Asus NIE, Samsung OK, BenQ OK, Iiyama to najlepsza opcja. Według tej listy Iiyama XB2783HSU także nie migocze.(zaliczony jako flicker free)

Ten XB2783HSU wygląda bardzo dobrze, można zejść z jasnością do 35 cd/m², co przyda się wieczorem, pokrycie sRGB 96,4 %,  regulacją wysokości, pochylenia, pod tym względem jest wszystko. Ciekawe tylko jak jest z tym PWM skoro iiyama się przy nim upiera.

EDIT:

Przeczytałem sobie recenzję XB2783HSU i GW2760HS na overclockers.ru i jestem coraz bardziej pod wrażeniem tej Iiyamy

BenQ(GW i BL) na ustawieniach AMA High jest praktycznie pozbawiona overshoota, a ma podobne czasy rekcji. Iiyama XB2783HSU-B1 za to ma niezłe czasy(lepsze od GW i porównywalne do BL) z tylko minimalnym overshootem i to jest IMO najlepsza opcja.

Na overclockers.ru tez wspominają o artefaktach na GW2760HS przy ustawieniu AMA na High "It may seem that the novelty acceleration matrix held very correctly and it nearly as much. Flex at good IPS without overclocking , but the artifacts are still there. Sufficient reason for this mouse cursor at different speeds on different color backgrounds - the easiest test."

i na końcu dodają w zasadzie to samo co przy XB2783HSU "As a result, if you do not mind small artifacts , you can stay at the default settings OverDrive . If they irritate you or you simply began to see them in their work , the acceleration will be deactivated, switching the monitor mode Off."

Ciężko będzie jednoznacznie i obiektywnie powiedzieć, w którym monitorze to zjawisko jest mniej widoczne.

Chyba jedynie postawienie obu monitorów obok siebie i porównanie mogłoby zapewnić rozstrzygnięcie na korzyść jednej ze stron.

Nie wiem dlaczego rozważasz asus'a skoro overshoot w nim jest najsilniejszy z wszystkich konkurentów.

Asus NIE, Samsung OK, BenQ OK, Iiyama to najlepsza opcja. Według tej listy Iiyama XB2783HSU także nie migocze.(zaliczony jako flicker free)

Mojego poprzedniego posta napisałem jeszcze zanim zobaczyłem, że odpisałeś tylko kliknąłem później wysłanie (tak to jest jak cały dzień dzieciaki ganiam). 

Co do Asusa do tej pory nie doczytałem o problemach z overshotem, 

Z recenzji na prad za bardzo nie wynika, a np tu (co prawda mniej pro) http://www.displaylag.com/asus-vn279ql-review-27-amva-low-input-lag/ jest info że overshoty są od trace free 80 zauważalne.

No i rozważałem go dlatego że jako jeden z niewielu dostał "sehr gut" na prad.

Co do PWM w tej Iiyamie to nie jest info zasłyszane czy znalezione gdzieś tam, tylko napisałem maila z pytaniem bezpośrednio do iiyamy.

Ogólnie to zaczynam mieć wrażenie że więcej zależy od konkretnego egzemplarza niż od typu monitora. Bo na tym samym monitorze u jednych jest overdrive ok, a u innych tragedia (zwłaszcza w przypadku EW2740L).

Edytowane przez Siderion

To wszystko zależy od subiektywnej opinii i sposobu pomiaru.

Przykład input lag  w XB2783HSU:

digitalversus  - średni opóźnienie 11ms

prad.de - przeciętne całkowite 6,7 ms

overclockers.ru -nie przekracza 3 ms

Do wyboru  do koloru. :D

Co ciekawe digitalversus.com tez podaje, że XB2783HSU nie stosuje PWM   "This monitor doesn't use a Pulse Width Modulation (PWM) function to control brightness levels by switching the LED backlights on and off."

Sprawdzam na stronie iiyamy, a oni podają to samo. :)http://oi59.tinypic.com/20peznm.jpg

http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-xb2783hsu/

Właśnie o to info na ich stronie pytałem, oni flicker-free rozumieją jako PWM wysokiej częstotliwości:

Moje pytanie do help.pl@iiyama.com:

Witam

Jako, że zależy mi na komforcie użytkowania monitora, zainteresowała mnie technologia flicker-free
promowana przez BenQ, w ogólności polegająca na nie stosowaniu regulacji jasności podświetlenia matrycy przez PWM
tylko przez regulację napięcia.

Z testów przeprowadzonych przez serwis prad.de wynika, 
że monitor XB2783HSU też nie posiada podświetlenia PWM,
jednak o ile BenQ się tym "chwali" to w przypadku Iiyamy nie znalazłem tej informacji w specyfikacji. 
pod rysunkiem z wymiarami monitora w szeregu ikonek jest ostatnia mała ikonka z napisem "flicker free led"
http://www.iiyama.com/fill,11635,39,34.jpg ) jednak bez żadnej legendy lub objaśnienia w opisie 
o co chodzi. Czy jest to rozwiązanie identyczne jak w monitorach BenQ ? Czy gdzieś na stronach Iiyamy
jest wyjaśnienie jaka jest specyfika tego rozwiązania w monitorach tej firmy ?
Czy jest możliwość otrzymania potwierdzenia, że w monitorach XB2783HSU/X2783HSU nie ma
podświetlenia PWM ?

Pozdrawiam

Odpowiedź:

Witam,

podświetlenie matrycy jest sterowane kontrolerem PWM jednak w tym wypadku dodoatkowo przy wykorzystaniu kontrolera AC/DC (dla monitora ProLite XB2783HSU-B1) możemy uzyskiwać odświezanie podświetlenia nawet 2kHz.

Znalazłem ciekawe zestawienie:

http://www.overclockers.ru/images/lab/2013/10/03/2/101_speed_big.jpg

jeżeli obrazki łapane są w ten sam sposób, to GW2760HS wypada naprawdę nieźle,

kilka, które sprawdziłem co wyglądały lepiej to były TNki, a większość IPSów wypada

chyba nawet gorzej - w tym rozważany wcześniej przeze mnie AOC i2757.

Te obrazki nie są miarodajne i nie bawiłbym się w takie porównania.

Istotny wg mnie jest overshoot ukazany na wykresie.(tutaj, idealnie gdy linia zielona pokrywałaby się z przerywaną)

GW2760HS 

http://www.prad.de/images/monitore/benq_gw2760hs/response-hi.jpg

Iiyama XB2783HSU (overdrive 3)

http://www.prad.de/images/monitore/iiyama_xb2783hsu-b1/resp-1.png

Asus VN279QLB (traceface 60)

http://www.prad.de/images/monitore/asus_vn279qlb/resp-1.png

Samsung LED S27C750P

http://www.prad.de/images/monitore/samsung_s27c750p_led/response-f2.jpg

IMO pierwsze BenQ i Iiyama, potem samsung i na końcu ASUS.

Jak to się ma w praktyce? Spory overshoot jest bardziej dokuczliwy niż zwykłe smużenie, wybierając monitor patrzcie więc na ten aspekt i nie kierujcie się tylko podanymi czasami reakcji.

Edytowane przez gregotsw

Tak rpześledziłem ten temat jak i kilka innych. Ja mam dylematbo chciałbym kupic monitorek

wykorzystywany do wszystkiego: Gier, Internetu, Oglądania filmów, Pracy (obszerne tabele)- nie mam kasy i miejsca na dwa monitory ;)

Min odległość od Monitora to 60 cm (zakłądam więcej ale nie wiem jak będą widoczne wartości w tabelkach a wiem że małe monitorki dają średnio radę)

Oświetlenie ( Przeważnie słabe 50% czasu, ciemno 25% jasno 25%) rozważam też w sezonie zabrać do pracy (na pół roku) gdzie jasność jest duża

Matryca koniecznie matowa - miałem kiedyś della z glare i odbicia mnie wykańczały

Musze znaleźć wyważenie pomiędzy jakością obrazu, bezpieczeństwem dla oczu (będzie mocno wykorzystywany nawet 12 h + dziennie), kolory były naturalne

dodatkowe funkcje mogą być.

Cena : no przedziały cenowe to >1000, 1000-1500 i 2000+ (jak warto do czegoś dołożyć to się dołoży tylko pytanie czy to jest tego warte)

Co byście polecili w poyższych kategoriach? ( chcę brać lapka na firmę tylko wtegy gwaranca jest skrócona do 1 roku więc pytanie czy przy monitorkach jest to cokolwiek istotne)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.