gregotsw 791 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Zasadniczo to przy przejściu z 22" 16:10 na 24" 16:9 zyskałbyś tylko na długości: http://www.displaywars.com/comparisons/22-inch-16x10-vs-24-inch-16x9.png Też przesiadałem się z 22" 16:10 i wybrałem 27" 16:9. Przy odl. 80cm jest optymalnie, nie ma mowy o za dużej plamce. 22" 16:10 vs 27" 16:9: http://www.displaywars.com/comparisons/22-inch-16x10-vs-27-inch-16x9.png http://www.displaywars.com/ Cytuj Link to post Share on other sites
nacho66 5 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 - rozdzielczość: 1680x1050 obecnie większość gier jest przystosowana do 16x9 więc z reguły widzę dodatkowe czarne pasy Od 5ciu lat gram na 22'' 1680x1050 i nigdy w zyciu nie mialem zadnych pasow w samej grze (nie licze cut scenek) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 jak wyżej, czarne pasy to mitologia Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Mi wielkość plamki odpowiada, pixeli nie widzę chyba, że się do 30-40cm zbliżę. Czcionki sprawiają wrażenie trochę grubszych i wyraźniejszych - dobrze się czyta. To myślę, że u mnie przy 70-80cm przy grach FPS nie będzie dramatu. Ogólnie jestem coraz bardziej zadowolony z zakupu. Początkowo po prostu miałem za duże oczekiwania i liczyłem, że będzie jakaś przepaść jakościowa (po 7 latach można by oczekiwać), ale i tak jest lepiej niż było. To bardzo dobrze, przynajmniej wiesz,że dobrze wybrałeś. Przepaść jakościowa, to może być dopiero przy przesiadce z dzisiejszych LCD na OLED, ale to dopiero za 10 lat, jeśli w ogóle kiedyś. Zresztą też pisałeś, że kupiłeś TV. Kupiłem go głównie do oglądania sportu, przy MKV jest problem z napisami, przede wszystkim z wielkością czcionki. Odtwarzacz multimedialny, coś w rodzaju Dune HD pewnie by rozwiązał ten problem, ale jakoś do MKV wystarczał mi dotychczas monitor. EDIT: Jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała, w tej wersji X27 jest jakaś minimalna regulacja pochylenia ekranu? Edytowane 14 Maja 2014 przez PanSzpila Cytuj Link to post Share on other sites
Siderion 0 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Od 5ciu lat gram na 22'' 1680x1050 i nigdy w zyciu nie mialem zadnych pasow w samej grze (nie licze cut scenek) jak wyżej, czarne pasy to mitologia Oczywiście: http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/845/aeoo.jpg Jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała, w tej wersji X27 jest jakaś minimalna regulacja pochylenia ekranu? Tak, jest (22° w górę; 5° w dół), ale w niedzielę jak skończy mi się prawo do oddania jakby mi coś wyskoczyło przykręcę nogę vesa którą mam teraz przy 22". Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Oczywiście: oczywiście, na palcach jednej ręki mogę policzyć take tytuły a porty z konsoli zawsze będą skopane Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) W większości gier jest opcja zmiany rozdzielczości...wtedy obraz wypełni całą powierzchnię.(cały ubisoft to straszne lenie i tego nie ukrywają - link, jak mogę to unikami ich produkcji - nie zdziwiłbym się gdyby assasiny były niedopracowane) Tylko z tego co zauważyłem, a mogę się mylić w części z nich pole widzenia przy proporcji 16:10 jest mniejsze niż przy 16:9. IMO chcąc nie chcąc pchanie się na przekór przy wyborze monitora "do domu" w 16:10 jest złym pomysłem. Edytowane 14 Maja 2014 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
Siderion 0 Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a porty z konsoli zawsze będą skopane Ale mi akurat bardzo dobrze gra się w ten "skopany port z konsoli" (i nie tylko ten). A jak podepnę do monitora PS3 to przy 16:10 albo rozwalą się proporcje albo będą paski. a też mam w planie czasem podpiąć bo TV bywa "zajęty". Poza tym mogę przytoczyć listę tytułów dłuższą niż palce jednej ręki, ale nie chce mi się w wyliczanki bawić (poza tym są to właśnie te skopane porty od których niektórzy trzymają się z dala). @PanSzpila a nie lepiej podłączyć TV do PCta ? chyba że masz strasznie daleko, ja mam 10m kabel HDMI do TV i działa bezproblemowo, a MPC-HC można nawet z komórki sterować. Mam też własnej roboty HTPC z części które mi zostały (C2D E4300, 1GB RAM, płyta mATX z grafiką i na system pendrive 8GB) na tym openELEC - zajmuje tyle co nic (obraz systemu 150MB), odpala się szybko, z odtwarzaniem i napisami nie ma problemów. polecam. http://openelec.tv/ Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 @PanSzpila a nie lepiej podłączyć TV do PCta ? chyba że masz strasznie daleko, ja mam 10m kabel HDMI do TV i działa bezproblemowo, a MPC-HC można nawet z komórki sterować. Niestety nie mam takiej możliwości, TV stoi w drugim pokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
lunatyyk 0 Napisano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zakupiłem jakiś czas temu Della u2414h i jestem bardzo zadowolony. Niestety zamówiłem z Agito.pl i był wadliwy - nie miał wtyczki polskiej tylko angielską i miał wadę w postaci drżenia obrazu na monitorze. Musiałem go zwrócić. Kupiłem taki sam na morele.net i wszystko jest w porządku. Dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jak długo masz tego Della u siebie ? mozesz ustawić na wygaszacz czarną tapetę i zrobić zdjęcie w w nocy w ciemnym pomieszczeniu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Karolski02 0 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam, Również podpinam się pod wątek. Krótko opiszę swoje zmagania z nowym monitorem, który kupiłem przy okazji wymiany całego sprzętu. Poprzedni model to 17-calowa TN-ka Sony z 2004 roku. W połowie lutego kupiłem model XB2779QS od Iiyamy. Stwierdziłem, że ma zbyt mocne prześwietlenie matrycy i odesłałem na gwarancję. Monitor był wymieniany cztery (!) razy i każdy kolejny posiadał mocne prześwietlenia. Poniżej fotki ostatniego przysłanego egzemplarza (wszystkie poprzednie posiadały podobne prześwietlenia) - jasność 50%: w ciemnym pokoju: http://s6.ifotos.pl/mini/DSC0297jp_enqaqpa.jpg w oświetlonym pokoju: http://s3.ifotos.pl/mini/DSC0298jp_enqaqpr.jpg Ostatecznie w sobotę pozbyłem się tego modelu (tutaj należy przyznać, że serwis Iiyamy bezproblemowo wymienia monitory, a także wystawia korektę paragonu czyli zwrot pieniędzy dla sklepu w którym był kupiony - pod tym względem pełen profesjonalizm, przynajmniej w moim przypadku). W poniedziałek kupiłem model AOC q2770pqu i teraz zastanawiam się czy warto wymienić także ten.. Posiada minimalne prześwietlenia, widoczne w zasadzie tylko przy zgaszonym świetle (jednak przy jasności ustawionej na 10% - wyższa jest jak dla mnie za mocna). Poniżej fotki czarnego tła - jasność 0%. http://s6.ifotos.pl/mini/DSC0316jp_enqaqhp.jpg http://s3.ifotos.pl/mini/DSC0315jp_enqaqhh.jpg Jasność 100%: http://s2.ifotos.pl/mini/DSC0317jp_enqaqhr.jpg http://s3.ifotos.pl/mini/DSC0318jp_enqaqhx.jpg Na zdjęciach efekt prześwietlenia dla q2770pqu jest trochę przejaskrawiony - efekt robienia zdjęć komórką, ale mniej więcej oddają one rzeczywistość. Niestety białe tło jest wyraźnie żółte w lewej części ekranu i niebieskie w prawej: Jasność 10%: http://s6.ifotos.pl/mini/DSC0325jp_enqaqhn.jpg Każdorazowo przy wyświetlaniu bieli rzuca się to w oczy, szczególnie przy krawędziach.. Kolejny problem to efekt srebrzenia widoczny bardzo mocno przy zgaszonym świetle i niewielkim zmienianiu kąta patrzenia na ekran, ale to już podobno jest problem samej technologii IPS/PLS. Doskonale widać to na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=xKD8ZIQM2YY Zastanawiam się czy nie lepszym wyborem byłaby matryca AMVA, jak chociażby monitor BenQ gw2760hs, który kosztuje zaledwie 850zł. w porównaniu do 1950zł. za tego AOC'a. Tutaj analogiczny filmik dla tego monitora: http://www.youtube.com/watch?v=dQJSu9nfLtc Jak widać różnica jest ogromna.. Oczywiście q2770pqu to 2x razy większa rozdzielczość jednak 1080p też by mi wystarczyło przy 27 calach.. Często muszę się wpatrywać w tekst z bliższej odległości żeby komfortowo czytać, a czerń jest dla mnie bardzo istotna + zdecydowanie wyższy kontrast modelu gw2760hs. Z tego co czytałem model ten zbiera same pozytywne recenzje, jednak AOC też takowe zbierał, a dla mnie posiada kilka wyżej wymienionych wad. Generalnie cena monitora może dochodzić do ~2100zł. (tyle kosztowała ta nieszczęsna Iiyama). Nie chcę panelu TN, monitor ma służyć do głównie do gier/filmów - może później dojdzie jakaś konsola, bez profesjonalnego zajmowania się grafiką. Czasy reakcji były jak dla mnie wystarczające w Iiyamie i są wystarczające w tym AOC'u więc raczej nie mam pod tym względem wysokich wymagań. Jeśli ktoś mógłby coś doradzić będę wdzięczny bo sam nie wiem co mam zrobić - ta Iiyama pewnie wywołała u mnie jakąś psychozę czerni;) Pozdrawiam, Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Ten AOC wygląda nieźle. Zastanów się tak naprawdę jak często wpatrujesz się w biały arkusz.... Nawet przy pracy z excelem czy innym wordem, albo przeglądaniu neta tego nie zauważysz. Popatrz na to z punktu widzenia praktycznego. AMVA pod kątem już nie ma tak super czerni, jest dalej nieźle, ale lekko się mieni. Pamiętaj też o czasach reakcji, amva wypada trochę gorzej niż IPS'y. Z AMVA polecam wypróbowanie Iiyama ProLite XB2783HSU-B1, w testach z czasami reakcji wypada trochę lepiej niż BenQ. Jest także flicker free. Cytuj Link to post Share on other sites
Karolski02 0 Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Właśnie też tak mi się wydaje, że szukam problemów na siłę, pewnie po koszmarze z tamtym modelem od Iiyamy.. W biały arkusz się nie wpatruję i w zasadzie ta różnica jest nieistotna, nawet na wyżej zamieszczonym zdjęciu niemalże niewidoczna. Monitor nie ma żadnych uszkodzonych pixeli, czasy reakcji są jak dla mnie bardzo dobre, a kontrast, zmierzony kilkukrotnie, przy różnych ustawieniach, metodą: http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast_ratio.php wynosi około 800:1 (nie wiem na ile jest to wiarygodny pomiar, ale dla mnie obraz wygląda świetnie) Karta graficzna to gtx770 więc powinna dawać radę w natywnej rozdzielczości jeszcze przez jakiś czas i w zależności od detali. Z tego co czytałem ten AOC jest flicker-free, sprawdzałem to kręcąc film komórką i nie było widać żadnych latających pasków. Pozdrawiam, Edytowane 23 Maja 2014 przez Karolski02 Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 http://pcmonitors.info/reviews/aoc-q2770pqu Wypada całkiem nieźle, jedynie input lag taki sobie... no ale te ponad 20ms to standard obecnie przy WQHD. Sama matryca S-PLS IMO zwłaszcza przy multimediach wypada całkiem ciekawie. Na Twoim miejscu zostawiłbym tego AOC'a. Cytuj Link to post Share on other sites
Karolski02 0 Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Ostatecznie tak właśnie zrobię. Dzięki za pomoc, przy okazji: dobry awatar:) Pozdrawiam, Cytuj Link to post Share on other sites
Me3M7I 18 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Ok, zatrzymałem się na 2 monitorach obecnie Asus 24" LED VG248QE lub BenQ GW2760HS. Nie patrząc na Hz... który będzie lepszy do gier ? Czy BenQ na AMVA będzie miał mniejszy input lag i ghosting niż Samsung 2233rz? Chyba zamówię dwa i jeden odeslę po prostu EDIT: Zamówiłem oba w dwóch róznych zamówieniach... zostanie lepszy Obym, którys z nich wybrał... bo odesłałem już 3 czy 4 monitory... Edytowane 26 Maja 2014 przez Michal86 Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 To może ja tutaj opisze swoje wrażenia, bo od piątku jestem posiadaczem tego monitora, konkretnie XB2783HSU-B1Przesiadka miała miejsce z monitora CRT 22', w domu stoi jeszcze TNka, od LG W2361V-PF, ale bardzo rzadko z niej korzystam.1.ObrazKolory są bardzo dobre, nie są blade tak jak w przypadku TN, nie są też zbyt jaskrawe co ma miejsce przy matrycy IPS. Są takie jak powinny być. Kąty dużo lepsze niż te na mojej TNce, czarny jest dosyć głęboki, do CRT oczywiście nie ma porównania, ale imho jest na dobrym poziomie. Czarny i jego odcienie w filmach obserwowałem na przykładzie Dark Knight Rises 1080p, bo akurat tam można znaleźć sporo ciemniejszych scen i nie mam jakiś większych zastrzeżeń. Patrząc pod większym kątem ciemne punkty się rozjaśniały, ale to wynika ze specyfiki matrycy AMVA i liczyłem się z tym przed zakupem. Oczywiście chciałbym żeby tego nie było, ale mając do wyboru IPS - szary zamiast czarnego lub AMVA - dobry czarny z ułomnościami wynikającymi ze specyfiki matrycy, za każdym razem wybiorę AMVA. Przy oglądaniu filmów i seriali sprawdził się bardzo dobrze.Podświetlenie matrycy w moim egzemplarzu jest chyba idealne, żaden z rogów nie świeci jaśniej, więc opinie mówiące o tym, że pod tym względem AMVA wygląda bardzo dobrze mogę w pełni potwierdzić. Jasność wieczorem ustawiam na 25 i w zupełności mi wystarcza.Jeśli chodzi o plamkę i jej wielkość przy 27' FHD, to w porównaniu z moją 23' TNką nie widzę żanych artefaktów, pikselozy, utraty ostrości lub innych strat w jakości wyświetlanego obrazu. Z reguły siędzę w odległości 75-80cm od ekranu.Obawy, że przy 27' rozdzielczość FHD może nie wystarczyć bardzo szybko się rozwiały, 24 już na pewno nie wrócę. 2. GryNie gram już tyle co kiedyś i z upływem czasu preferencje gatunkowe trochę się u mnie zmieniły. Kiedyś głównie FPSy CS 1.6(7 lat katowania, bez przerw), Q3 i później dla relaksu CoD 4, dziś Civ 5, wszelkiego rodzaju RPG, no i regularne haratanie w gałę, czyli Fifa(to jako jedyne się nie zmieniło )Monitor testowałem na grach: Fifa 13-14, Civ 5, Rayman Origins, Grid 2, NFS Shift 2, BF3, Black Ops 2.Przy wszystkich grach Over Drive był ustawiony na poziomie 2 i 3, różnice między nimi są niewielkie. Wypatrywałem tez artefaktów i zarówno na 3, jaki i 2 nic nie zauważyłem.Civ 5 - przy tych rozmiarach matrycy gra to prawdziwa przyjemność, smużenia ni zauważyłemRayman Origins - smużenia nie zauważyłemGrid2, NFS Shift 2 - smużenia nie zauważyłemFifa 13, 14 - smużenia nie zauważyłemBlack OPS 2, BF3 i tutaj niestety nie jest dobrze. Jak już napisałem na początku, przesiadałem się z monitora CRT i różnica była ogromna, po prostu przepaść. Przy szybkim ruchu myszą jest wyraźny spadek ostrości, coś czego na CRT nie ma. Najgorszy jest jednak lag, nie wiem jak to inaczej opisać, po prostu cały czas miałem odczucie laga. Można to bardzo szybko wyłapać na przykładzie quick scope w BO2, na CRT jest płynne przejście, a na XB2783HSU jest wyraźne opóźnienie, trwa to wolniej.Straty w płynności widać przy każdej próbie celowania, identyczna sytuacja ma miejsce w BF3. Podsumowując, źle mi sie grało w FPS-y na tym monitorze i w mojej opinii XB2783HSU się do tego typu gier nie nadaje. Być może ktoś, kto grywa okazjonalnie, nie będzie widział różnicy, ale gracz zaprawiony w boju z miejsca ją wyłapie. Co ciekawe monitor nie ma hdcp na DVI jak w specyfikacji podaje większość sklepów, ale na HDMI. Trochę się wkurzyłem, bo specjalnie zakupiłem sobie kabel DVI - HDMI i po podłączeniu z dekoderem UPC pojawił się tylko obraz, bez dźwięku. Dopiero po podłączeniu kablem HDMI dostałem jedno i drugie. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu, dostałem to na co liczyłem. Szukałem monitora do filmów i seriali w mkv 720p-1080p i tutaj IIyama sprawdziła się bardzo dobrze. Oprócz tego monitora do gier, głównie do Fify oraz wszelkiego rodzaju rpg i strategii, na tym polu monitor również mnie nie zawiódł. Jeśli nie wyskoczy żaden martwy piksel, to monitor u mnie zostanie. Jeśli ktoś szuka monitora do multimediów z czernią na dobrym poziomie, to naprawdę mogę polecić XB2783HSU. Natomiast do gier FPS dla bardziej zapalonych graczy może okazać się nie najlepszym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Co do laga, to pewnie sprawka synchronizacji pionowej. Wypróbuj wymuszenie w sterownikach potrójnego buforowania i ograniczenie framerate'u do 59 kl/s w np. msi afterburner. U mnie taki zabieg, zwłaszcza w BF3 znacznie zredukował opóźnieni spowodowane synchronizacją pionową. Ewentualnie RadeonPRO gdzie możesz ingerować praktycznie w każdy aspekt gry, grafiki, płynności. OFC jeśli masz kartę AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Mam kartę AMD, ale tak się składa, że używam MSI Afterburner do kontroli obrotów wentylatora na karcie graficznej. Wypróbuje to dzisiaj, zobaczymy czy będzie jakaś zmiana, dzięki. Z tego co pamiętam to jakieś potrójne buforowanie było w Catalyst Control Center. EDIT: Pomogło Włączyłem potrójne buforowanie w CCC i laga w BO2 już nie ma. Edytowane 30 Maja 2014 przez PanSzpila Cytuj Link to post Share on other sites
konstant 29 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) iiyama XB2783HSU czy Dell P2714H - który będzie lepszy głowie do gier? Dell nie ma niestety flicker-free (myślałem, że to ta sama matryca co P24). Oprócz tego myślałem nad GW2760HS, ale ta podstawka bez regulacji... Ewentualnie czy jest możliwość jej wymiany na wersję z regulacją? Wg mnie na tą chwilę: 1. Iiyama 2. Benq 3. Dell Edytowane 30 Maja 2014 przez konstant Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Zastanów się czy potrzebujesz regulacji na wysokość i pivota. Regulację pochylenia BenQ ma. Rozważ jeszcze LG 27MP65HQ, który jest całkiem OK. Na matrycy AH-IPS, flicker free 27". Niestety też bez pivota i bez regulacji na wys., ale regulację pochylenia ma. Cytuj Link to post Share on other sites
Siderion 0 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Ewentualnie czy jest możliwość jej wymiany na wersję z regulacją? Na allegro możesz kupić nogi VESA. Ja już kiedyś kupiłem do mojej 22" iiyamy bo mnie wkurzał brak regulacji, a teraz tą nogę przykręciłem do iiyamy X2783HSU. Ogólnie po oswojeniu się jestem z monitora zadowolony. http://i59.tinypic.com/2ic1rtx.jpg http://i59.tinypic.com/3089kb6.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
konstant 29 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Zawęziłem wybór do GW2760HS oraz XB2783HSU-B1. Odrzuciłem IPS'y ze względu na słąbą czerń w porównaniu do AMVA. iiyama ma regulowaną nogę, co jest dla mnie ważne. Benq jest za to tańszy. Ciężki wybór. Tak w ogóle to w sprzedaży są dwa modele tego Benq: BenQ GW2760HS (9H.L9NLB.RBE) oraz BenQ GW2760HS (9H.L9NLB.QBE) czy ktoś wie czym się różnią? @Siderion Twoja iiyama nie ma regulacji ? Jaki to jest model dokładnie? Edytowane 31 Maja 2014 przez konstant Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Zapewne Siderion ma IIYAMA X2783HSU-B1, czyli bez "b" po "x"... Ona różni się tylko podstawką. Co do BenQ to nie ma różnicy, oba są flicker free. Osobiście wybrałbym IIYAMA, bardzo dobrze wypada w testach, zwłaszcza czasy reakcji przy overdrive na poziomie 3. Ciekawe o ile w praktyce wypada lepiej od BenQ. Edytowane 31 Maja 2014 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts