MARKER 0 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam mam tę kartę graficzną http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... entFX.html (WIEM, ŻE STAROĆ ALE MI NA RAZIE NIE JEST POTRZEBNA LEPSZA) i niedawno zauważyłem wzrost temperatury w stanie spoczynku z 46 na 53 stopnie , czy wie ktoś co się mogło stać , że tak podniosła się temperatura ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Podeślij fotkę wnętrza obudowy i scr z gpu-z. pozdrawiam Dobrze by było wymienić pastę pod radiatorem. Z czasem tracą na właściwościach, szczególnie te silikonowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Podeślij fotkę wnętrza obudowy i scr z gpu-z. pozdrawiam Dobrze by było wymienić pastę pod radiatorem. Z czasem tracą na właściwościach, szczególnie te silikonowe. I straci gwarancję... Może jakiś wentyl przestał działać, albo po prostu LATO Cytuj Link to post Share on other sites
MARKER 0 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 I straci gwarancję... Może jakiś wentyl przestał działać, albo po prostu LATO Wentylator nie bo karta jest pasywna A gwarancji nie stracę bo mam zastaw kupiony ze sklepu więc nie będą sprawdzać tak czegoś jak pasta pod radiatorem. Tu masz fote z GPU-Z http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/pf7476_1.JPG Może rzeczywiście warto wymienić pastę i to załatwi sprawę , ale w domu mam tylko pastę OCZ Freeze , czy taka może być ??? Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Fan Speed 39% obrotów radiatora Kup wentylator http://www.komputronik.pl/index.php/product/59627/Podzespo_y_PC/Ch_odzenie/SilentiumPC_Zephyr_120_mm.html i zawieś go na karcie opaskami zaciskowymi i będziesz miał 50 ale w stresie Cytuj Link to post Share on other sites
Beatrix Kiddo 103 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Potwierdzam. Też mam paswykę, z tymże Radeon 2600 XT Silent Pipe II. Niby karta słabsza, a ta lafirynda mi się rozgrzewała do 80 stopni ! Po zamontowaniu Zephyra tylko 80 mm karcioszka 39 w idle, a w Wieśku max 46 stopni. Fajna sprawa pasywka + wentylator cichy , niedosyć że cicho to i wydajnie. Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 hmmm a może spróbuj przedmuchać całą budę z kurzu?? OCZ Freezer to bardzo dobra pasta gorsza o jakieś 2 stopnie od drogich/problematycznych liderów w śród past Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Poprostu lato przyszlo i tyle akurat by sie zgadzalo. ale przeczysciec z kurzu itd. nie zaszkodzi Cytuj Link to post Share on other sites
PChero 1 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 ryonij na ta pasyweczke wiatraczek może być jak masz z jakiegoś starego procka to wystarczy nie patrz na to że jest mały to gówienko wyciąga do 3500RMP a czasami nawet więcej więc spokojenie sobie poradzi mi teraz taki wentylatorek chłodzi chipset i jest bardzo zimny po cały dniu pracy a bez niego to był nawet gorący dzięki temu moja płyta zyskała super możliwości OC więc spróbuj z tym wentlem a jak nie masz to kup jakąś 120MM one chodzą z 800 do 1300rmp... Cytuj Link to post Share on other sites
MARKER 0 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 THX za info , z kurzu wyczyściłem i nic nie dało , założę na chwile stary wentylator z zasilacza (z rozwalonymi łożyskami ale chodzi) , jak to da jakiś efekt to kupię na allegro jakiś wentylatorek. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Dobrze wentylowana obudowa, to podstawa. Zamontuj nawiewowy z przodu lub z boku (mniej więcej na wysokości grafiki - jak nie ma warunków, to (nie śmiać się!) wycięcie otworów) i wywiewowy z tyłu/góry. Ja też tak kiedyś porobiłem i mam spokój z chłodzeniem w obudowie. pozdrawiam E: Szkoda, że nie podesłałeś zdjęcia wnętrza komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
PChero 1 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 ma w profilu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 @PChero: Ja nie mam czasu na oglądanie cudzych profili. Jak proszę o fotkę, a to przyczyni się, do rozwiązania problemu, to chyba nić złego. Próbuję pomóc i potrzebuję informacji na wejściu. W gestii zainteresowanego jest, aby takie informacje na wstępie (lub po prośbie) dostarczyć. I nie drwij ze mnie! Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Chłodzenie to podstawa, ja wymieniając 2 wentylatory w obudowie uzyskałem spadek około 10 stopni w stresie, mam obudowę cool master 330 i wymieniłem wiatrak z tylu na lepszy plus dodałem drugi na przód (2X120mm Noiseblocker Silent fan) i mój radek 5850 wyciąga w stresie góra 70 stopni, a nie prawie 80 jak poprzednio. Cytuj Link to post Share on other sites
MARKER 0 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Dzięki wszystkim za pomoc , postanowiłem , że kupię dwa wentylatory , zamontuje jeden doprowadzający powietrze z boku obudowy na wysokości grafiki , i jeden odprowadzający powietrze z tyłu (myślę , że to rozwiązanie pomoże , potem już tylko zostanie mi zmiana chłodzenia na procu bo mam boxowe ) Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Ja ostatnio zauważyłem, że na niektórych kartach gr. pasta jest przez jakiś czas taka jak powinna być, a potem robi się jak beton i temperatura ostro leci w górę (co ciekawe dzieje się to nieco przez upływem końca terminu gwarancji). W swoim 8600GT (teoretycznie chłodzony pasywnie, w praktyce, pod nim kręci się 12cm wiatrak) ładnie wszystko wypolerowałem i założyłem na nową pastę i temperatura spadła o 25-30st! Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Chłodzenie to podstawa, ja wymieniając 2 wentylatory w obudowie uzyskałem spadek około 10 stopni w stresie, mam obudowę cool master 330 i wymieniłem wiatrak z tylu na lepszy plus dodałem drugi na przód (2X120mm Noiseblocker Silent fan) i mój radek 5850 wyciąga w stresie góra 70 stopni, a nie prawie 80 jak poprzednio. Dziwne. Ja na swojej 5850 w stresie osiągam maksymalnie 66 stopni a mam beznadziejnie chłodzoną i małą obudowę... Cytuj Link to post Share on other sites
PChero 1 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 @DANNY_79 to nie miała być ironia tylko informacja a co do tematu to zamontowałeś ten wentyl na grafie ??? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Również polecam wentyl na kartę Ja mam 12cm z zasilacza Qoltec 420w wentylatorek i teraz mam 40 stop w 2D (karta nie zwalnia zegarów) i do tego pasta revoltec diamond Drugą sprawą jest lato, ciepło i ciepłem nie schłodzisz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts