Skocz do zawartości

Wynik w 3D Mark 2006

Recommended Posts

Możecie zweryfikować wynik 3d mark 2006, bo dziwię się trochę procesorowi, karcie natomiast nie :P

score: 4501

SM 2.0 Score: 1633

SM 3.0 Score 2024

CPU Score 1656

OS Microsoft Windows XP

CPU Intel Pentium Dual-Core E5200

CPU Speed 2500 MHz

GPU ATI Radeon HD 2600 XT

Memory 2048 MB

Mam program Gigabyte Energy Saving, z tymże chyba nie włączony i w zasilaniu, minimalnie zarządzanie energią. Też coś czułem że jest nie tak i leży coś w tym, ale myślałem że z 1,9 ghz w trybie idle przejdzie normalnie. Czyli co mam zrobić ?

Dzięki Johny za pomoc.

Z tymże w wikipedia przy takiej opcji taktowanie jest na bieżąco zmieniane :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Schemat_zasilania

to nie wiem co jest nie tak, przy 3D marku przy CPU miałem 1 FPS i 0 . Dziwne.

A i jeszcze jedno, w BIOSIE przy włączaniu PC pokazuje że zegar to 1,9 ghz. Natomiast w własciwiościach w systemie 2,5 ghz.

Zmiana zasilania nie pomogła, ten sam wynik dla CPU.

Myślę że to procesor pracuje z zegarem 1,9 ghz bo przy BIOSIe pokazuje taki zegar i mnożnik chyba 9x . Znalazłem coś takiego:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1265076.html

To o to chodzi ?

Dobra

W systemie ustaw profil 'Wysoka Wydajność'. W XP to chyba 'Zawsze włączony'

Wyłącz te Energy Savery

Odpal CPU-Z i zobacz czy jest stałe 2,5GHz

W 3DMarku tak ma być, i to pokazuje jak procesor sobie radzi z renderowaniem grafiki, i dlatego mamy karty graficzne :P

Jeśli wszystko zrobiłeś, i CPU-Z pokazuje niezmieniającą się wartość 2,5GHz to wyłącz niepotrzebne programy(CPU-Z już też można) i odpal 3DMarka, właściwie to możesz odpalić tylko 2 CPU testy, bo karta nas nie interesuje :P

Hmm, to wejdź do BIOSu i wylacz C1E oraz EIST oraz ustaw mnożnik sztywno na 12x (czy tam ile on ma maksymalnie)

Chyba 12,5 x 200 = 2500

Zawsze włączony miałem i to samo 1600. To zobaczę czy znajdę to w BIOSIE :peace:

Tak, to na 100 % to, w Cpu-Z mam takie wyniki, sam zobacz:

1200 mhz, i chyba w grach się zmienia na 1900 mhz.

Zaraz wrzucę zdjęcie ale 512 kb/s to jest katorga , nie internet.

http://i49.tinypic.com/314w6m0.jpg

Ej,. a nie da się inaczej, bo jak wyłącze EIST to stracę regulowaną pracę procesora, przy internecie będzie i w grach działać tak samo , z dużą liczbą mhz . A moze sam mnożnik zmienić ?

Johny Bravo !!!!!!!!

Zmieniłem tylko mnożnik na 12 max, teraz wynik ogólny jest o 214 wyższy , a wynik procesora :

SM 2.0 Score

1659

SM 3.0 Score

2034

CPU Score

2145

Teraz chyba jest w porządku, dzięki, podejrzewałem trochę ale i tak naprowadziłeś mnie i należy Ci się PIWO Wirtualne ale jakbyś mieszkał niedaleko to byś dostał. :P

Ale i tak mnie martwi wynik, powinien być o 300 pkt więcej, w rankingu benchmark dostaje ostro po du**e ze słabszymi procesorami i z tą samą kartą. :P