carl22 4 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam. Myślę nad podkręceniem swojego procka ale jednak mam do tego obawy. Nigdy nie robiłem OC, czytam te poradniki ale nie rozumiem ich do końca. Po pierwszze wszędzie mowa jest o phenomie BLACK EDITION czyli z odblokowanym mnożnikime, ja nie posiadam tej edycji więc tu pierwsze moje zwątpienie czy mimo tego można go kręcić? Gdzieś wyczytałem że "W Phenomie II "odblokowanie zablokowanego" jest możliwe poprzez włączenie w biosie funkcji ACC, której ten procesor niby nie obsługuje. Da się to zrobić jedynie posiadając płytę główną z SB 710/50" Płyta główna to Gigabyte GA-MA77OT-UD3 a zasiłka która już do mnie leci to Thermaltake Smart SE Modular 530W. A co do chłodzenia to myślę nad Scythe Grand Kama Cross 2 SCKC-3000 Jak czytam o tych niestabilnościach etc odechciewa mi się tego OC, za dużo informacji które są nie jasne a ja nie chce czegoś zepsuć. Nie wiem ile w teorii mogę go podkręcić i czy warto go kręcić, jak bardzo problematyczne jest jego OC dla kompletnego laika itd. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli twój procek nie posiada odblokowanego mnożnika to pozostaje kręcenie przez zwiększanie wartości zegara bazowego (w biosie najczęściej nazywa się to Bus Speed), jest to nieco trudniejsze, ponieważ podbijanie zegara bazowego zwiększa również taktowanie (chyba) ramu oraz mostka północnego i południowego. Co nie znaczy, że się nie da. Funkcja ACC pozwala (czasami) odblokować zablokowane rdzenie w procesorach 2 lub 3-rdzeniowych AMD, nie mnożnik. Twoja płyta główna ma sekcję zasilania bez radiatora, co nie wróży dobrze, ponieważ OC procka (chyba że kosmetyczne) zwykle wymaga podniesienia napięcia zasilającego cpu, co przekłada się na wyższe temperatury również sekcji zasilania płyty głównej. Reasumując: możesz spróbować, ale cudów nie oczekuj. Inna sprawa to dobra wentylacja całej obudowy, no i koniecznie zapoznaj się z jakimś przyzwoitym poradnikiem dotyczącym OC twojego procka. Niestety udane OC wymaga przebrnięcia przez dość obszerny opis poszczególnych funkcji biosu i ich współzależności. Trzeba to przyswoić, żeby wiedzieć, co powoduje zwiększenie parametru X a co dzieje się jak zmienimy Y. Bez tego nie zabieraj się za OC. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Dobrze rozumiem masz procesor amd phenom x4 955 tak? czyli ma na 100% odblokowany mnożnik , podkręcanie tego procka jest banalnie proste , w zasadzie wystarczy z mieniać mnożnik i napięcie procesora wyłączyć CQ , później można zając się taktowaniem nb co dodatkowo zwiekszy wydajność jak będziesz miał wszystkie części to daj znać chętnie pomogę . Mój phenomek chodził przez ponad 2 latka na 4260mhz 1,52V i nb 2400mhz maksymalne stabilne ustawienia miałem na 4320mhz ale chłodzenie nie wyrabiało w cieplejsze dni i to wszystko na taniej płycie gigabyte na am2+ bez chłodzonej sekcji zasilania cpu cooler arctic frezer 13 [ dodatkowy nawiew ustawiony na sekcje ] 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 tu masz wszystko http://forum.benchmark.pl/topic/16471-podkr%C4%99canie-procesor%C3%B3w-amd/ Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Na ~3,8GHz musi być jeszcze stabilny na 1.35V ale na chłodzeniu fabrycznym się nie baw bo stwierdzam piekarnik z suszarką. 955 też ma odblokowany mnożnik z tego co pamiętam. Jak coś dasz za dużo to się najwyżej wyłączy albo zagotuje i wyłączy. Jak ewentualnie boisz się gotowania użyj OCCT do testowania i ustaw mu przerwanie testu na 65-70 stopniach C. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez helfi Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Więc czym tak naprawdę różni się wersja phenoma II zwykła od black edition? Cytuj Link to post Share on other sites
ffauron 0 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 BE ma odblokowany mnoznik a zwykła zablokowany. Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jeżeli masz pII 955 masz odblokowany mnożnik jedyne miejsce gdzie jest napisane, że jest to wersja BE to opakowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts