Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio w moim komputerze zainstalowałem nową kartę graficzną i zasilacz. Niestety, gdy uruchamiam komputer to monitor na niego nie reaguje. Po włączeniu monitora zielona lampka pali się przez kilka sekund, a następnie zapala się pomarańczowa. Monitor jest sprawny, bo jak podłączyłem go do innego komputera to działał prawidłowo. Po włączeniu komputera wiatrak na procesorze i karcie graficznej się kręci, słychać też pracę dysku twardego. Upewniłem się dwa razy, że wszystkie kable zostały podłączone poprawnie. Również przy uruchomieniu komputera nie słychać charakterystycznego dźwięku (taki jakby pisk), który normalnie zawsze występował. Sam już nie wiem dlaczego monitor nie reague kiedy wszystko inne wydaje się w 100% sprawne. Wiecie jak to naprawić?

Specyfikacja komputera:

Procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 1,8GHz

Karta Graficzna: Gigabyte Radeon R7 260X

Płyta Główna: Asus P5VD2-VM/SI

Zasilacz: Corsair CX 430W

Edytowane przez GranDyer

Masz 2 opcje - poprzekładaj ramy w różne sloty, spróbuj z jednym ramem wkładając go wszędzie - jest to najczęstszy problem z czarnym ekranem.

Druga opcja - sprawdź dokładnie czy dobrze włożyłeś kartę oraz jak masz możliwość sprawdź kartę na innym komputerze

jak to nie pomoże (nie mam pomysłów) może idiotyczna sprawa ale raz był przypadek że zamiast w kartę gość poprowadził kabel do płyty głównej. Podaj nazwę monitora może monitor po prostu jest nie kompatybilny z kartą i jest potrzebna przejściówka

Wątpie, że to problem z kartą graficzną, bo jak podłączam kabel pod zintegrowaną to też nie działa, a wcześniej pod zintegrowaną działał. Ramu nie poprzekładam, bo mam tylko 2 wejścia i oba są zajęte (2 kości po 1 gb). A z tą kompatybilnością monitora to też raczej nie, bo pod zintegrowaną by działał.

Spróbuj  clear cmos (zworką na płycie albo wyjmij baterie na parę minut ) jeśli masz zintegrowaną grafikę 

to zacznij od uruchomienia kompa bez karty graficznej tylko na zintegrowanej dopiero jak będzie działał

poprawnie to montujesz kartę 

Edytowane przez m2434

Dobra są nowe informacje. Po wyjęciu karty graficznej komputer przełącza się na zintegrowaną, która jest rozpoznawalna normalnie przez monitor. Spróbuję zainstalować najnowsze sterowniki do płyty głównej a potem zresetuję tę baterię na płycie głównej. Jak to nie zadziała to zawsze można pobawić się tym ramem.

Monitor działa na zintegrowanej jak tak to masz walniętą kartę albo stare stery jak aktualizacja nie podziała gwarancja

Nie koniecznie musi być uszkodzona karta są takie przypadki ze płyta nie wykrywa karty niech 

spróbuj zaktualizować bios jeśli nie ma najnowszej wersji a sterowniki nie mają nic do tego do puki nie załaduje się OS