Darek820404 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Mam pytanie która płyta lepsza do i7 4770k (będzie oc) lepiej tą http://pclab.pl/art52708-10.html czy dopłacić i kupić tą http://pclab.pl/art52708-24.html ? Czy taka nie będzie aż potrzebna? //edit Poprawiony link dad Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a jaki zamiar masz ? co do płyt obecnego sprzętu? Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Maximus jest płytą stricte dla entuzjastów i zapaleńców. To tak jakby się zastanawiać między Audi A6 a Porshe 911... Cytuj Link to post Share on other sites
Lubiem placki 37 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Według mnie w wystarczy ASRock. Rzadko kiedy Haswell wyciąga więcej niż 4.2-4.5 GHz, a do takiego OC raczej wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Darek820404 0 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Według mnie w wystarczy ASRock. Rzadko kiedy Haswell wyciąga więcej niż 4.2-4.5 GHz, a do takiego OC raczej wystarczy. A potem bd sli robić i czy na tym asrock`u będzie ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tak, extreme4 wspiera SLI/CF także bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Darek820404 0 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tak, extreme4 wspiera SLI/CF także bez problemu Ale mi chodzi czy wydajniej będzie na asus`ie? Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Overclocker 16 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Nie. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Nie nie będzie wydajniej. Będzie tak samo tylko ładniej Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 czy wydajniej będzie na asus`ie? Nie.Bo dlaczego by miało być wydajniej?W SLI porty PCI-E pracują z tą samą szybkością 8x na obu płytach. Cytuj Link to post Share on other sites
milordowski 1 Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Ale są pewne parametry, które sprawiają że niektóre płyty są wręcz dedykowane do SLI/CF. Np. GA-Z87X-D3H ma mniejszy pobór mocy w oczywisty sposób jest dużą zaletą przy energożernym zestawie z dwoma GPU Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Hehe, kupić takiego Asusa i trafić na proca który ledwo 4,2 ghz robi hahaha ja bym brał Asrocka oczywiście, po 1 to i tak jest już wypasiona płyta, po 2 wątpię czy byś wykorzystał możliwości Asusa w domu nie robiąc np testów dla jakiegoś portalu o overclockingu Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
jacek_jk 149 Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) to moze Ci wystarczyc jak lubisz asus-a itd. Maximus VI Hero, bardzo dobra plyta a tansza od Maximus Vi Formula.. ale jak wiekszosc mowi, optymalnym wyborem bedzie Asrock . oraz dla domu lepszym wyborem bedzie i5 4670k od tej i7. wiec smialo mozesz sobie zapodac Asus Maximus VI Hero wraz z i5 4670k.. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez jacek_jk Cytuj Link to post Share on other sites
hyziek 10 Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja również przychylam sie ku propozycji tego ga-z87xd3h /e Argumentacja? dad Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
gorilla 1 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Podobnie jak wyżej. Myślę, że jeśli kolega szuka stabilnej płytki, która mu wystarczy na jakiś czas to GA-Z87X-D3H jest odpowiednie. Tak jak już pisałem wielokrotnie ma dobre możliwości OC ze względu na silną i dobrze chłodzoną sekcję i przede wszystkim dobre możliwości SLI/CF Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Darek820404 a ja polecę asrock z87 extreme4 ze względu na: HomeCloud – ASRock pokazuje, jak łatwo można zdalnie zarządzać komputerem z internetu dobry układ audio dobre możliwości podkręcania dwie kości UEFI na wypadek awarii (przełącznik na zworce) solidne, duże radiatory na tranzystorach zasilających procesor wejście HDMI funkcjonalne (nawet bardzo), ładne i bezproblemowo współpracujące z myszką dla graczy UEFI... dodatkowy port eSATA Krótki czas uruchamiania systemu Niski pobór mocy i niskie temperatury Pięć wyjść i wejść wideo dla iGPU 12 fazowa sekcja zasilania dodatki na laminacie w postaci wyświetlacza kodów POST i przycisków zasilania oraz resetowania dobry stosunek możliwości do ceny dobre rozplanowanie elementów na PCB pobieranie sterowników i biosu z poziomu UEFI bo gigabyte GA-Z87X-D3H nie ma nic lepszego i jest moim zdaniem w ogólnie gorszą płytą główna. Asrock ma mocniejsza sekcję zasilania, lepszy dzwięk wyświetlacz kodów POST i przyciski zasilania oraz resetowania. Zatem gigabyte to w ogóle niższa półka jak dla mnie. Z płytą asrocka Z87 extreme 4 może rywalizować dopiero moim zdaniem gigabyte Z87X-UD3H, która z kolei ma gorszy nadal dzwięk i jest droższa lub MSI Z87-GD65 GAMING, która jest z kolei lepsza płytą główną ale sporo droższą. Także gigabyte choć to dobra płyta to odradzam i polecam asrocka Z87 extreme 4 bo za porównywalną cenę daje więcej. Poczytaj rózne testy i zobacz na sprzedaż płyt głównych gdzie po prostu asrock jest bardziej doceniana i częsciej kupowana to chyba nie przypadek. Co do wątku Asus Maximus VI Formula to oczywiście jeśli nie wykorzystasz wszytkich atutów tej płyty, a zapowiada się, że nie, płyta ta jest nieopłacalna, zatem jak dla mnie wybór prosty. Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Breaky83 1 Cytuj Link to post Share on other sites
milordowski 1 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) A jak z temepraturami na tym asrocku po kręceniu? Pytam, bo na tym teście -> http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/haswell-overclocking_3.html#sect0 ,<-bardzo zachwalają Z87X-D3H, jako płytę, która łatwo i stabilnie się kręci Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez milordowski Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts