Skocz do zawartości

Która płyta lepsze pod 1150?

Recommended Posts

Hehe, kupić takiego Asusa i trafić na proca który ledwo 4,2 ghz robi :D hahaha ja bym brał Asrocka oczywiście, po 1 to i tak jest już wypasiona płyta, po 2 wątpię czy byś wykorzystał możliwości Asusa w domu nie robiąc np testów dla jakiegoś portalu o overclockingu

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

to moze Ci wystarczyc jak lubisz asus-a itd. Maximus VI Hero, bardzo dobra plyta a tansza od Maximus Vi Formula..

ale jak wiekszosc mowi, optymalnym wyborem bedzie  Asrock .

oraz dla domu lepszym wyborem bedzie i5 4670k od tej i7.

wiec smialo mozesz sobie zapodac Asus Maximus VI Hero wraz z i5 4670k..

Edytowane przez jacek_jk

Podobnie jak wyżej. Myślę, że jeśli kolega szuka stabilnej płytki, która mu wystarczy na jakiś czas to GA-Z87X-D3H jest odpowiednie. Tak jak już pisałem wielokrotnie ma dobre możliwości OC ze względu na silną i dobrze chłodzoną sekcję i przede wszystkim dobre możliwości SLI/CF

Darek820404    a ja polecę asrock z87 extreme4 ze względu na:

• HomeCloud – ASRock pokazuje, jak łatwo można zdalnie zarządzać komputerem z internetu
  • dobry układ audio
  • dobre możliwości podkręcania
  • dwie kości UEFI na wypadek awarii (przełącznik na zworce)
  • solidne, duże radiatory na tranzystorach zasilających procesor
  • wejście HDMI
  • funkcjonalne (nawet bardzo), ładne i bezproblemowo współpracujące z myszką dla graczy UEFI...
  • dodatkowy port eSATA
  • Krótki czas uruchamiania systemu
  • Niski pobór mocy i niskie temperatury
  • Pięć wyjść i wejść wideo dla iGPU
  • 12 fazowa sekcja zasilania
  • dodatki na laminacie w postaci wyświetlacza kodów POST i przycisków zasilania oraz resetowania
  • dobry stosunek możliwości do ceny
  • dobre rozplanowanie elementów na PCB
  • pobieranie sterowników i biosu z poziomu UEFI

bo gigabyte GA-Z87X-D3H nie ma nic lepszego i jest moim zdaniem w ogólnie gorszą płytą główna. Asrock ma mocniejsza sekcję zasilania, lepszy dzwięk wyświetlacz kodów POST i przyciski zasilania oraz resetowania. Zatem gigabyte to w ogóle niższa półka jak dla mnie. Z płytą asrocka Z87 extreme 4 może rywalizować dopiero moim zdaniem gigabyte Z87X-UD3H, która z kolei ma gorszy  nadal dzwięk i jest droższa lub MSI Z87-GD65 GAMING, która jest z kolei lepsza płytą główną ale sporo droższą. Także gigabyte choć to dobra płyta to odradzam i polecam asrocka Z87 extreme 4 bo za porównywalną cenę daje więcej. Poczytaj rózne testy i zobacz na sprzedaż płyt głównych gdzie po prostu asrock jest bardziej doceniana i częsciej kupowana to chyba nie przypadek.

Co do wątku Asus Maximus VI Formula to oczywiście jeśli nie wykorzystasz wszytkich atutów tej płyty, a zapowiada się, że nie, płyta ta jest nieopłacalna, zatem jak dla mnie wybór prosty. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83
  • Popieram 1