Skocz do zawartości

Zestaw mobilny do projektowania / grafiki

Recommended Posts

Dzień dobry.

Potrzebuję zestawu notebook + monitor.

Notebook BARDZO mobilny ze względu na odległość biura i produkcji (100 km), którą muszę pokonywać kilka razy w tygodniu (dlatego preferowany ekran 13.3").

1. Kwota przeznaczona na zakup: max 7000 zł

2. Rozmiar matrycy/ekranu: 13,3" rozdzielczość fullHD

3. Główne zastosowanie: 70% projektowanie CAD/CAM (program ZW3D), 20% grafika (Corel itp.), 10% film, gry, internet

4. Miejsce użytkowania: jak wyżej, czyli dużo projektowania w biurze (monitor) i na produkcji przy ploterze CNC (bieżące poprawki itp.)

5. Wymagania specjalne: matowa matryca, podświetlana klawiatura, chętnie wbudowany modem LTE

6. Osobiste preferencje: brak systemu żeby nie mieć całego preinstalowanego przez producenta syfu

7) System operacyjny: brak zainstalowanego, ale zakup osobno

8) Własna propozycja:

Notebook: XNOTE W230ST 13" IPS z nVidia 765M GTX

- Ekran: 13,3" Full HD 1920 x 1080 LED, Matowy, IPS
- Procesor: Intel Core i7-4700MQ 2.40 - 3.40GHz Turbo, 6MB L3 cache, HD 4600, 22nm, 47W
- Pamięć RAM: 16 GB (2 x 8) CRUCIAL DDR3L 1600 MHz DDR3 CL11
- Dysk twardy: 250 GB SSD SAMSUNG SSD840 EVO SATAIII (540 / 520 MB/s)
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 765M (N14E-GE) 2GB GDDR5 Video RAM
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel® Dual Band Wireless-AC 7260, 2x2 + Bluetooth 4.0
- System operacyjny: Brak

Monitor: NEC MultiSync EA244WMi

Proszę o opinie na temat mojego wyboru.

Edytowane przez stivi_wonder

wybór dobry. najlepsza 13,3" mobilna jednostka o takiej konfiguracji na rynku. a sprawdź model W230SS, procesor zmien na i7-4702mq, pamięci wymień na Kingston HyperX CL9 DDR3L, dysk zamontuj mSata 1,8" cala samsung evo. Wiecej nic nie potrzeba do szczęścia.

13" z takimi wymaganiami to zupełny non-sens. Lapki dedykowane do takiej pracy zaczynają się od 14", a pełnoprawne mobilne stacje robocze mają 15,6".

Należy też dokłądnie określić skalę projektów. CAD/CAM nic nie mówi? Jednemu wystarcza integra, a inny potrzebuje Quadro K6000.

Barylaxp non-stop nadaje o tym samym. Najlepiej go traktować z dużym dystansem.

Dzięki za odpowiedzi.

Tak jak napisał Synergia - zdecydowana większość pracy na dużym monitorze w biurze, a laptop tylko do ewentualnych poprawek na produkcji, więc dlatego ma być mały.

Teraz mam Toshibę Portege R700 13,3" z procesorem i5 520M, 4GB RAM, 128 GB SSD, która waży 1,5 kg i jestem z niej mega zadowolony. Bateria po 3,5 roku intensywnej pracy nadal potrafi wytrzymać 5 godzin przy sporym obciążeniu.

Niestety ten sprzęt nie radzi sobie z obliczeniami ścieżek narzędzia.

Mobilne stacje robocze, które proponuje saddam to zaczynają się od 6000 zł, a z parametrami, które chciałbym mieć znacznie przekraczają 7000 zł, a to jest +/- mój górny pułap łącznie z monitorem (1400 zł).

Może jakaś inna propozycja?

Jakoś nie mogę znaleźć 13,3" z dobrym i7, dobrą rozdzielczością matrycy, SSD itp... :-(