Skocz do zawartości

Pomoc w doborze karty dźwiękowej pod konkretne upodobania

Recommended Posts

Postawienie kolumn blisko ścian czy pod sufitem będzie podbijało bas.

Spróbuj od kogoś pożyczyć jakiś DAC lub kartę dźwiękową, nawet SB Audigy SE będzie lepsze niż zintegrowana karta, a można dostać go za 20zł na allegro.

I wtedy zobaczysz, bo te zmiany jeśli chodzi o kartę nie są takie duże i możesz się rozczarować.

Jeśli chodzi o kontrolę basu, dużo zależy już od głośnika, obudowy i wzmacniacza.

• 2 tygodnie później...

Wracam do wątku :)

CHYBA udało mi się na tyle pokombinować, że ustawiłem je optymalnie w stosunku do miejsca, w którym siedzę - teraz się słucha przyjemnie - ustawiłem jakieś pół metra od ścian, około ~1,8 metra od siebie, lekko skierowane na mnie, postawiłem na dwóch stołkach do siedzenia przy pianinie, które imitują standy XD - jakieś pół metra od ziemi, więc jak siedzę to mam wysokotonówki mniej więcej na wysokości uszu. 

Trochę pogrzebałem też w EQ integry - obniżyłem nieco pasmo ~250-4kHz, co zmniejszyło natarczywość dźwięków typu gitara elektryczna, wysokie częstotliwości raczej wyrównane, delikatnie podbite niskie. No i jest znośnie. 

Ale chyba się skuszę i tak na jakiegoś FiiO - bo niesamowite recenzje zbierają w necie, a ja też jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jak D03K Taishan ożywił Harmany mojego kumpla. Tylko właśnie pytanko - chciałem pożyczyć na testy tego D03K, tylko kurde on ma wejścia mini-usb jako zasilanie, a do sygnału ma tylko optyczne i coaxial, a ja nie mam tych wyjśc na płycie głównej ... czy jest jakaś przejściówka, żeby to podłączyć do kompa? Szukałem jakichś optical/minijack, czy coaxial/minijack ale albo źle szukałem, albo nie ma. A z tego co czytałem nie podłączę na samym mini-usb, bo to tylko da zasilanie, a nie puści sygnału dźwiękowego na DAC. Wyjście ma RCA, także idealne do podłączenia solówek, ale jak to do kompa wetknąć ?

Alternatywnie czytałem trochę o E07K Anders jako następcy E10 - też go rozważam. Gdzieś na jakimś forum jeszcze ktoś bardzo polecał DAC Sabre - ale nie podał konkretnego modelu ... mówił tylko, że gra niesamowicie. Czy ktoś o czymś takim słyszał ?

Szkoda, że trudno dostępne :P ale recenzje zbiera super

A jest jakaś opcja na przejście z wyjścia jack na płycie głównej na wejście optyczne lub coaxial na wejściu FiiO D03K ?

Bardzo bym chciał sobie posłuchać u siebie bo jakby zabrzmiało ciekawie to bym się na to skusił - albo FiiO E07K

Ok - pozbierałem Wasze sugestie, trochę jeszcze pogrzebałem w sieci i aktualnie mam takie opcje na oku :

- FiiO E07K

- Sabre UAE23 ( tylko trudno dostępny ... )

- poczytałem jakie OPAmpy grają tak jak mi się podoba w Prodigy Cube ( a przecież to pudełko mam :P ) i bardzo polecane do ciepłego miękkiego grania były OPA2107 i OPA627 , tylko też ciężko z dostępnością, ale przelutować to bym sobie umiał, ciekawe tylko czy faktycznie zmieniłoby to brzmienie Cube'a - bo oryginalne jest tragiczne, suchość metal zero głębi - mimo, że czyste

Będąc w sklepie wpadła mi w oko gazeta Hi-Fi Choice czy coś takiego, akurat były testy DAC'ów pod USB ( fajny zbieg okoliczności ) i zobaczyłem jeszcze przecudnie zrecenzowanego DENON DA-300, tylko, że to już kosztuje ponad 2 razy tyle co same Solo 7C ... Czy ktoś miał z tym do czynienia? Recenzent określił jego brzmienie jako kulturalne, wyrównane, czyste , z bardzo głębokim basem. Ale cena zwala z nóg niestety - chociaż może byłby dobrą bazą na ewentualne zmiany w przyszłości ?

Apropos zmian to jeszcze jedna rzecz - czy jest opcja dołączenia do tych solówek jakiegoś ( chyba aktywnego ) subwoofera ? Nie chodzi o używanie go do muzyki, ale o filmy - bo przy większych głośnościach dość konkretnie latają membrany, a nie chciałbym żeby sobie krzywdę zrobiły. No a podczas oglądania filmów akurat lubię jak mnie bas okazjonalnie zdmuchuje z fotela, jak pewnie każdy ... ;) Czy to by trzeba już pójść w amplituner ? I czy to w ogóle szłoby razem zestroić tak, aby nie łupało samym basem ?

Zachęcam do dzielenia się wiedzą :) bo pewien dobry kierunek już z tego wątku wyniosłem

Są subwoofery z wzmacniaczem, który ma filtr aktywny.
Najgorzej, że z Solo7C nie ma żadnego wyjścia, chyba tylko na lewą kolumnę jest, jak się podłączysz pod nie to jak zagra bas na prawym kanale to go nie usłyszysz. Ewentualnie z kompa możesz wziąć sygnał, ale byś musiał regulować głośność komputerem, a nie na microlabach.

A czy ja napisałem, że nie ma?

Oczywiście, że są, ale w przypadku Solo7C wzmacniacz jest w jednej z kolumn i zasila ją bezpośrednio. Oczywiście dałoby się coś wykombinować, żeby wyprowadzić z nich sygnał a później spowrotem go wprowadzić, ale to rzeźba. Jeśli ktoś chce iść w subwoofer to lepiej od razu kupować pasywne kolumny i odpowiednią amplifikację do nich z założeniem podłączania subwoofera.

A czy ja napisałem, że nie ma?

Do Solo 7C nie podłączysz subwoofera bo nie będziesz miał jak odfiltrować pasma.

Są subwoofery ze wzmacniaczami z wejściami wysokopoziomowymi i filtrami dolnoprzepustowymi aktywnymi, a nawet mają płynna regulację fazy, częstotliwości odcięcia i głośności.

Są subwoofery ze wzmacniaczami z wejściami wysokopoziomowymi i filtrami dolnoprzepustowymi aktywnymi, a nawet mają płynna regulację fazy, częstotliwości odcięcia i głośności.

Jasne, że są. Tylko, że Solo 7C ma wyjście wysokopoziomowe dla jednej kolumny bo druga jest podłączona wewnętrznie! To, że wyjść niskopoziomowych na subwoofer nie ma to chyba nie muszę dodawać.

Edytowane przez cooger