Skocz do zawartości

Samoistnie wylaczajacy sie komputer

Recommended Posts

Opisze po krotce caly problem.

Plyta ECS, Athlon X2 64 4000.

Komp zaczal sie samoistnie wylaczac, obecnie nie mozna zainstalowac systemu, poczatek jest OK, ale jak zaczyna kopiowac pliki na HDD - wylaczenie.

Poczynilem takie kroki.

1. Podmienilem zasilacz - bez zmian.

2. Podmienilem RAM - bez zmian.

3. Podmienilem HDD sata - bez zmian.

4. Wymienilem HDD na IDE - bez zmian.

5. Podmienilem DVD - bez zmian.

6. Wsadzilem karte grafiki - bez zmian (na plycie jest wbudowana).

7. Wyczyscilem stara paste i radiator na procku - bez zmian.

8. 5 elektrolitow przy procerorze bylo spuchnietych (wymienione na nowe)

Juz sam nie wiem co jest grane, czyzby plyta byla mimo wszystko uszkodzona,

bo wszystko bylo wymienione oprocz plyty i procka.

Jakies sugestie.

Pozdrawiam.

Juz sam nie wiem, do biosu mozna wejsc, tylko jak probuje zainstalowac jakikolwiek system, to poczatek jest ok, ale jak dochodzi do kopiowania plikow na HDD nagle - shutdown.

Co jest za to odpowiedzialne chipset czy procek, bo jak kupie powiedzmy nowa plyte to jaka mam pewnosc ze CPU jest OK?

Na 100% płyta. Miałem dokładnie taką samą, była uszkodzona do tego stopnia, że nie potrafili jej naprawić. Przyczyna - przegrzewający się chipset. Myślę, że już nic nie wywalczysz - ewentualnie spróbować oddać gdzieś do naprawy.

hmmm a z ciekawości, spróbuj odpalić np ubuntu z cd. Jeśli normalnie będzie chodził i będzie się dało na nim pracować, to być może coś z kontrolerem dysku (choć trochę dziwne, bo piszesz że i na ide i na sata jest to samo).

Tak czy inaczej to by wychodziło, że płyta coś nie bardzo.

Ewentualnie podskocz do jakiegoś serwisu i spytaj się czy mogą ci sprawdzić czy procek na ich płycie pójdzie bez problemu (za 20-30zł powinni się zgodzić).

Jakos udalo mi sie zainstalowac XP, ale ani vista ani win7 nie chcialy pojsc, podczas kopiowania na HDD shutdown, ciekawe nie.

Sprobuje jeszcze z ciekawosc zapuscic Ubuntu Live CD

XBMC live tez nie chcial odpalic ani live ani instalacja na hdd.

Fajne jajo...

Ja miałem podobnie było ładowanie systemu ekran powitalny - restart i tak cały czas

Re instal windy wystarczył a u ciebie XP pali a inne nie

Może być coś z systemem- Stary chipset i nie wzięto go pod uwagę ale jest to w miarę nowy chipset

Ale napisalem wczesniej ze podmienialem zasilacz, jeszcze przed wymiana elektrolitow i bylo to samo.

Dziwne bo caly system i drivery sie zainstalowaly i aktualizacje windowsa, ale dziala to jakos dziwnie, bo juz mialem 2x shutdown.

Radiator na chipecie jest mocno cieply.

Mam teraz wlozona grafike GF220, zeby nie uzywac tej na plycie.

Kurde Forton to dobra zasiłka mimo iż jest już starawa

Musiał byś sprawdzić każdą część osobno (proc, ram, grafika)

Wiesz co może być?

Karta graficzna ma artefakty i obraz się psuje aby to naprawić trzeba wsadzić do piekarnika, to samo można zrobić z płytą główną :roll:

Karta graficzna ma artefakty i obraz się psuje aby to naprawić trzeba wsadzić do piekarnika, to samo można zrobić z płytą główną :roll:

wygrzewa się jak już sam chipset i to do tego w ściśle określonej temperaturze (czego w piekarniku nie da się zrobić).

Pozatym robi się to tylko w wypadku niestyków (np ze względu na zimne luty bądź utlenianie się lutu bezołowiowego), Jak upalony jest np chipset, to nic to nie pomoże.

Jest tak że

Lepiej 120 stopni na 6 min wszystko co plastikowe (to co się da) zdjąć, pastę zeskrobać baterie wyjąć i pilnować plastikowych wtyczek.

Myślę że wytrzymałą bo jak trzymałem plastik pod zapalniczką 10sek (ma 800 stopni) to przy 120 nic się nie stanie

Jeżeli płyta i tak wyląduje na śmietniku to lepsze takie desperackie pójście na ten problem :)