EsQun 0 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Cześć, Chciałbym dowiedzieć się na co należy zwracać uwagę przy zakupie smartfona, tak by jakość dźwięku była jak najlepsza? Odrazu napiszę, że chodzi mi o odtwarzanie na słuchawkach. Może jakieś modele podacie?Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 HTC ma te Beats Audio, ale czy ma tam lepszy procesor dzwiekowy to nie wiem. Sony ma odtwarzacz Walkman. O jakosci decydyduja tez porzadne sluchawki. Inna sprawa, format MP3 to 128-320 kbps. Przy gornej granicy jest juz w miare dobrze, ale i tak slychac roznice miedzy plytka Audio CD, a nawet najlepsza MP3. Cytuj Link to post Share on other sites
DeNeB 134 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Najlepsze telefony muzyczne to HTC One,iphony,oraz Samsungi S3/S4 ,Note 2/Note 3. Rewelacyjnie graja tez starsze Nokie na symbianie 5800/N8/808. Z Lg dobrze gra tylko g2/flex ale jednak jest to poziom nizej wzgledem czolowki,xperii tez nie polecam,poniewaz graja bardzo cicho. Cytuj Link to post Share on other sites
artur1131x 4 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) jak wyżej. Htc z beats audio, wszystkie flagowe model samsunga (galaxy s oraz note) i iphone`yOd siebie mogę dodać, że samsungowe model z novathoram (s3mini,s adv, ace2) mają fajne dsp`ki ale mimo wszystko nie mają one startu do wyżej wymienionych modeli. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez artur1131x Cytuj Link to post Share on other sites
davv1882 86 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie HTC z beats audio tylko HTC One. One X zbyt przywzwoicie nie gra. Co do S4, Note III, G2. Moim zdaniem nie maja startu do One/IP. G2 gra cicho a note i s4 troche glosniej. G Flexs nie sluchalem. Do zestawienia dodal bym lumie. Po odsluchu 1520 moge powiedziec, ze jak na telefon to daje rade Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez davv1882 Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Xperie graja cicho, xperia M, bass na korektorze w ogole jakby na 50%. Zewnetrzny program nieco pomaga. Ace 2 bardzo ladnie odtwarzal i mial wlasnie fajne ustawienia charakterystyki dzwieku i byl glosny. Cytuj Link to post Share on other sites
EsQun 0 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Dzięki za opinie. Chyba zacznę zbierać na tego HTC One. Wydaje się być najlepszą opcją w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Najlepszą opcja jest kupic dowolny telefon z przyzwoitymi słuchawkami - i pogodzić się z średnia jakością dźwięku. W przypadku MP3 - to pewne jest. Jak nam zalezy na jakości to kupujemy Odtwarzacz z Dobrymi słuchwkami i słuchamy bezstratnych formatów - ODPOWIEDNIO przygotowanych - a nie MP3 konvertowane na FLAC co się często zdarza. Kazdy telefon z dobranymi słuchawkami nieźle zagra - czołowy jest tu iPhone - gdzie do przyzwoicie grającego telefonu dodano bardzo porządne fabryczne słuchawki. Całość więc bardzo przyzwoicie gra. Przeciwieństwem jest tu HTC z Beats Audio - gdzie największy nacisk położo na na podbicie basów - a czemu ludzie się tak podniecają? To proste - jak słuchamy 128kbs MP3 na słuchawkach za 50 zl - i nagle dostajemy sprzęt który potrafi zagrać dołem - to ludzim się wydaje, że Pana Boga za nogi chwycili. Bo po za iPhone to słuchawli w telefonach są naprawdę bardzo słabe. Wyjątkiem sa tu "promocje" gdzie do telefonu dodawano przyzwoite słuchawki. Dodać do tego fakt, że spora część slucha Hip-Hopu, Dub Stepu, Rapu i ogólnie pojętej muzyki, gdzie króluje Bass - stąd zachwyty nad HTC i Beats Audio - wczesniej Basu nie było - a z HTC mamy Dół Problem, że w BA jest go znacznie, ale to znacznie za dużo. Wystarczy jednak posłuchac sprzętu jak AK, HiFiMan, Colorfly, iBasso, Fiio nawet Cowon czy Colorfly by z politownaiem patrzeć na telefony. Zwłaszcza Muzyka Poważna jest zbójcza dla sprzętu - słychajac HTC BA - słyszałem Basy - ktorych w oryginale nie było więc bez jaj. Więc jak radze - "olać" rady i kupić dowolny telefon do tego dobre słuchawki i pogodzić się z z mocno średnia jakością. A jak chcemy mieć coś lepszego to tylko Odtwarzacz, Sam mam Nokię L720 i L920 do tego słuchawki Nokia Purity by Monster oraz droższe a-Jays Five - całość gra nieźe, ot tak by coś "brzęczało" w drodze do pracy, na rowerze - a jak chcę posłuchać "na serio" to sięgam po AK lub HiFiMan. Wybierz wiec telefon taki jaki Ci się podoba - kup słuchawki i nie patrz na jakośc dźwięku Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
davv1882 86 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Uff. Ty chyba Flaca na HTC One nie slyszales Nie bez powodu przez wielu posiadaczy ip jest poronwywany wlasnie z One. Gra jasno i ma bass. W dodatku gra glosniej od IP . Na plus ip to pewnie szczegolowosc, ale i tak nie wiele dzieli te 2 modele. Nie gadaj glupot tylko idz i przesluchaj. Ale co do jednego masz racje. To tylko telefon i zaden iphone nie poratuje Cytuj Link to post Share on other sites
mattax 25 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Szczerze to nie wiem po co komu dźwięk telefonu bez słuchawek aczkolwiek mam HTC one Max i głośniki ma mega najlepsze jakie słyszałem ever. Cytuj Link to post Share on other sites
davv1882 86 Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie liczac glosnikow. Chodzi o dzwiek na sluchawkach ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Słyszałem HTC ONE - i to z dobrymi słuchawkami - i cudów nie ma, gra całkiem średnio, a z niektórymi słuchawkami wręcz kiepsko. ale jak pisąłem : wystarczy posłuchać czegoś lepszego. Ja sam jak kupiłem HiFiMan'a - mój pierwszy porzadny sprzęt - to telefonów nie mogłem słuchać. Kompletowanie sprzetu trzeba ZACZAĆ od - czego słuhamy, jakich formatów, słuchawek i na KOŃCU źródło. Bo słuchawki trzeba dobrać do źródła, a po drugie kazde słuchawki grają inaczej - i Umca-Umca na HTC BA brzmi nieźle - ale Muzyka Poważna czy taki Arkenstone to masakra jest. Ja bardzo cenię neutralność i wierność - nie lubię jak od Wysokich kruszą sie kamienie w nerkach i plomby w zębach, a od Tonów Niskich pękają ściany - ale rozumiem, że niekturym sie to podoba. Cytuj Link to post Share on other sites
DeNeB 134 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 RAvir Co wnoszą do tematu twoje doświadczenia z HiFiMan,Fiiio,Jays? Porównujemy dźwięk tylko w telefonach,wspominanie o twoich lumiach jest co najmniej nie ma miejscu,ponieważ są to najsłabsze urządzenia muzyczne w świecie smartfonów,chociaż w twojej opinii pewnie grają tak samo "średnio" jak czołowe androidy. Mógłbyś skończyć wypowiadać slogan beats audio,bo każdy komu zależy na jakości olewa to ustawienie i instaluje poweramp,ustawiając dźwięk pod siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
EsQun 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Hmm... Mam słuchawki od Sony, są to MDP-ZX600. Naprawdę starałem się jak najbardziej dobrać je do budżetu jakim wtedy dysponowałem. Posiadam je ponad rok i nie żałuję. Kiedyś słuchałem muzyki na odtwarzaczu, ale nie stety uległ awarii (przeklinam ten dzień) i od tamtej pory korzystam z telefonu, a że ma już te 4-5 lat, to chciałbym kupić nowy. Tak więc pomyślałem, że skoro każdy smartfon ma odtwarzacz, to po co wydawać niepotrzebnie kasę na osobny sprzęt? Czuję się lekko zmieszany po ostatnich wypowiedziach. Być może warto kupić nową "empetrójkę"? Uff. Ty chyba Flaca na HTC One nie slyszales To HTC One odtwarza FLAC? Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez EsQun Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Tak, odtwarzacze na Androidzie odtwarzają całkiem sporo formatów. Tak w ogóle to jaki masz budżet, doradzimy trochę dokładniej. Według mnie warto się zastanowić nad opcją odtwarzacz + smartfon, ale ja przywykłem już do mojego Cowona J3 i dla mnie każdy smartfon z którym miałem do czynienia gra tak źle, że to aż boli. Cytuj Link to post Share on other sites
EsQun 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Wydaję mi się, że do 500 zł będzie w sam raz (tak wiem, nie mam na co wydawać). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts