Gość Brath Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Ostatnio w prezencie dostałem używanego Phenoma II X4 940. Zamontowałem go na płycie ASRock A780GXH/128M. Po zamontowaniu zrobiłem testy i temperatura na procesorze pod niewielkim obciążeniem wynosiła ok 100 stopni. Więc nałożyłem inną pastę oraz wymieniłem wentylator na radiatorze. Temperatura na procesorze pod obciążeniem wynosi ok 90 stopni, w spoczynku wynosi ok 66 stopni. Moje pytanie brzmi czy te temperatury są bezpieczne czy też mam zacząć myśleć nad wymianą procka lub chłodzenia? Edit: Procesor ma boksowe chłodzenie. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
F0rfrey 810 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie są bezpieczne, 66 stopni to on może mieć, ale w pełnym stresie. Masz możliwość sprawdzenia innego procka na tej płycie? Takiego, który jest na 100% sprawny? Może czujnik temperatury padł. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Miałem wcześniej Phenoma 8450 i tamten miał po max 70 stopni w stresie choć był po OC. Był on kupiony nowy i był w 100% sprawny. Edit: Procesor ma boksowe chłodzenie. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Procesor ma boksowe chłodzenie. To pora je zmienić ile masz do wydania? Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ja bym jeszcze sprawdził temperatury w HW monitor, lub Aida64. Testy czym robiłeś, OCCT? Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Cos Ty CPU colgate'm wysmarowal ?? albo za duzo tej pasty nawaliles albo chlodzenie zle dociska albo ma podane w skali farenhaita Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy tak czasem w phenomach 2 nie ma zabezpieczenia, że przy ponad 70*C zaczynają obniżać taktowania ? To wygląda na złe odczyty z czujnika. Z tego co czytam w necie, to pomiędzy 70 a 80 *C powinien się już wyłączyć komputer. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Dlatego zalecam sprawdzenie w innych programach... Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Hej, a w czym Ci sie wyswietla temperatura? W Fahrenheitach czy Celsjuszach? 66 stopni w idle na Phenomie to nie jest mozliwe, 62 stopnie to w sumie maksymalna zalecana temperatura, 100 stopni nie ma prawa osiagnac, wczesniej komputer by sie wylaczyl Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) @up komputer wyłączał mi się przy 120 stopniach Celsjusza. @trybcio86 chciałbym żeby na procesorze byłapasta colgate bo wtedy wiadomo co to powoduje. Na procesor nałożyłem na szybko kupiony revoltec cooling. Mieszkam na zadupiu więc trudno o coś lepszego. Temperatury sprawdzane były programem AMD OverDrive, teraz także odpaliłem HWMonitor oraz OCCT. We wszystkich programach temperatura podobna około 72 stopnie Celsjusza przy użyciu procesora do 7%. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tak się jeszcze zastanawiam, czy tak czasem nowy bios do płyty głównej coś by tu nie pomógł. Warto spróbować jeśli jeszcze nie masz najnowszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Przed włożeniem procesora aktualizowałem bios. Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ale zmień chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nawet na stockowym nie powinien lapac takich temperatur Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 a duzo dales tej pasty ?? bo moze za duzo albo za malo Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Brath Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Trochę więcej niż krople która powinna być zgnieciona przez radiator i dobrze rozprowadzona. Czy możliwe jest że będę musiał zdjąć IHS? Zamawiam chłodzenie typu tower. Jak przyjdzie i je założę to napiszę jakie są temperatury. Zamówiłem i zamontowałem chłodzenie Scythe Ninja 3. W spoczynku temperatura ok 32-35 stopni, pod obciążeniem max 43 stopnie. Testowałem na pełnych obrotach wentylatora. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Brath Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts