Dreggo 19 Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witam, Składam sobie najtaniej jak mogę jakiś w miarę szybki i relatywnie tani zestaw komputerowy. Doszedłem do etapu płyty głównej i tutaj ceny nie są optymistyczne. Powiem od razu, że chcę kupić Intela Core2 Duo E7300 i podkręcić go. Pamięci to kości A-Data Vitesta 1066 (2 x 2048). Mam możliwość kupna tanio płyty Asus P5K na układzie P35. Chciałbym się zapytać czy będzie ona dobrze (orientacyjnie) pracować z tym procesorem (to już w końcu 45nm) oraz pamięciami 1066 (podobno za pomocą BIOSu ten Asus wspiera takie pamięci bo sam P35 obsługuje max DDR2 800). Na koniec pytanie czy będzie można coś podkręcać czy też płyta będzie tutaj ograniczała sprawę. Mogę mieć tą płytę za 225 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Wojciech Lenartek 0 Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Chcesz mieć za małe pieniądze płytę do podkręcania i na dodatek z szybkimi pamięciami - trochę za dużo wymagasz. Skoro inwestujesz w nowy procesor, szybkie pamięci - to chyba warto zainteresować się też nową płytą, za dopłatą ok 150 zł spokojnie kupisz coś na chipsecie P45. Widziałem w akcji płytę Asus P5K z procesorem Quad, który został na niej przetaktowany na 3,0 GHz, ale po jakimś czasie sprzęt zaczął zachowywać się dziwnie... Dobrze się zastanów bo jaki sens ma posiadanie nowych części i przestarzałej już płyty, to tak jak by pakować silnik Porsche do Malucha Cytuj Link to post Share on other sites
jimbeam 0 Napisano 24 Października 2008 Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Witam, Składam sobie najtaniej jak mogę jakiś w miarę szybki i relatywnie tani zestaw komputerowy. Doszedłem do etapu płyty głównej i tutaj ceny nie są optymistyczne. Powiem od razu, że chcę kupić Intela Core2 Duo E7300 i podkręcić go. Pamięci to kości A-Data Vitesta 1066 (2 x 2048). Mam możliwość kupna tanio płyty Asus P5K na układzie P35. Chciałbym się zapytać czy będzie ona dobrze (orientacyjnie) pracować z tym procesorem (to już w końcu 45nm) oraz pamięciami 1066 (podobno za pomocą BIOSu ten Asus wspiera takie pamięci bo sam P35 obsługuje max DDR2 800). Na koniec pytanie czy będzie można coś podkręcać czy też płyta będzie tutaj ograniczała sprawę. Mogę mieć tą płytę za 225 zł. 2 tyg temu złożyłem sobie (po długich przemyśleniach w kwestii doboru gratów) zestaw - P5K EPU, E7300+karakorum, A-Data Vitesta 2x2048 czyli dokładnie to co Ty. Na 3,6 kręci się na miękko bez podnoszenia napięć, ram chodzi stabilnie, płyta spoko. Za taką cenę bierz bez wahania, ja też zastanawiałem się nad P45 ale odpuściłem. Nie słuchaj gadania o przestarzałej konstrukcji bo to bzdury. Co niby wnosi ten P45 żeby za niego dopłacać? Pci 2.0 i wsparcie dla CS to chyba trochę mało. Cytuj Link to post Share on other sites
wielkiwac1980 0 Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mialem taka plyte przez prawie rok. W dodatku siedzial na niej podkrecony E6750 2.66 @ 3.8. zadnych problemow. System stabilny jak skala. Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 27 Października 2008 Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Ja podobnie śmigam na na ASUSIE P5K z prockiem C2D 6750 @ na 3,2 - 3,8 bardzo stabilna praca. Cytuj Link to post Share on other sites
PiFF-PaFF 0 Napisano 30 Października 2008 Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Mam pytanie do posiadaczy tej płyty jak widze macie CPU@~3.8 pytanie brzmi jakie napięice na NB,i czym sprawdzaliście stabilność?? Także posiadam tę płytę i E8200 udało mi sie zrobić fotke CPU@4.1(FSB=513)przejść Smarka06 @4GHz(FSB=500),ale wmiarę stabilna praca dopiero przy 3.9GHz(FSB=488) płyta po vdrop modzie i działa stabilnie zeero dropa do 3ego miejsca po przecinku,problem w tym ze jak podniose napięcie na NB więcej jak 1.4v to grafika chodzi x1 zamiast x16 a to wydaje sie być przyczyną niestabilności na FSB pow 500(w biosie PCI-E=100 a temperatury na NB 34-38 stopni po modyfikacji chłodzenia.),jakieś sugestie ?? Dreggo zobacz czy twoje ramy współpracują z tą płyta lista na stronie asusa chodzi mi o VQL RAM for p5k z prockami45nm chodzi BIOS 1005 Cytuj Link to post Share on other sites
masakra 0 Napisano 30 Października 2008 Udostępnij Napisano 30 Października 2008 No i tu uwaga to jest właśnie przypadłość płyt p5k i nikt nie podaje na 100% rozwiązania .Ja na poprzedniej płycie ustawiłem przy @3,7 napięcie na mostku 1,4v i pci-e na 105 bo grafa na innych ustawieniach pracowała na X-1 a nie na X-16 ale po tygodniu pracy płyta zmarła.Teraz mam inną płytę i na napięciu 1,4v i pci-e 102 ustawiłem na 3,8 .Nic się nie dymi i praca jest stabilna. Cytuj Link to post Share on other sites
Dreggo 19 Napisano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dzięki za wszystkie komentarze... Udało mi się uwolnić więcej zasobów finansowych i postanowiłem dołożyć do płyty. Naturalnie mój wybór padł na Asusa p5q - pro. Nie zamierzam super wyczynowo podkręcać tego procka (FSB max 480) a i z pamięciami już zakupionymi nie powinno być na niej problemu. Czytając jednak newsy ostatnio natrafiłem na premierę w Polsce nowej płyty DFI Blood Iron - na P45. Jest już dostępna na zamówienie i tak sobie myślę czy nie byłaby lepsza. Co prawda ma podobno 4 fazowe zasilanie (na benchmarku jest błąd, że jest to cyfrowe zasilanie - to analog) w przeciwieństwie do 8 faz asusa. Niemniej chyba nie jest to aż tak decydujący wyznacznik o potencjale płyty. http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Now ... 14402.html Niemniej, chciałbym się Was zapytać o opinię. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
PiFF-PaFF 0 Napisano 30 Października 2008 Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Zdziwiło mnie DFI brak chłodzenia mosfetów sekcji zasilania CPU!!!brak nawet otworów montażowych gdyby se kto chciał sam zamontować co może okazać sie kluczowe przy OC Twój wybór jest niezły ale tam też brak radiatora na północnej sekcji mosfetów ale otwory są. Mostek północny(NB) ma maluteńki radiatorek i jak w P5K bedzie sie na sete grzał jak piec(koło 50 stopni myśle bez OC),dołóż parę złotówek i jeśli upierasz sie na serie p5q to może p5q-e chłodzenie wygląda nieźle jest wszędzie gdzie ma być ,jest 8 faz dla CPU powinno dać rade,jasna sprawa jest to tylko sugestia. Zostaje jeszcze model DFI DK P45-T2RS lub DFI DK P45-T2RS plus ta seria jest przyszłościowa bo daje rade nawet Quadom(mowa o OC Q9550@4GHz)w razie gdybyś sie kiedyś przesiadał. Po doświadczeniu z moim P5K(choć narzekać za bardzo nie moge)stawiał bym na solidną podstawe i na DFI DK P45-T2RS/plus series(w myśl zasady po co płacić dwa razy za to samo),to jest jak z samochodami jak do corvety założysz kapcie z malucha to już nie pośmigasz po zakrętach. Pozdrawiam PiFF-PaFF Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts