Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

z racji ze wpadło mi trochę "grosza" postanowiłem kupić sobie jakieś słuchawki i tu pytanie do was jakie kupić w przedziale od 100 do 600 zl ? 

Nie za bardzo jestem zaznajomiony z tematem więc pytam was, aktualnie posiadam słuchawki philips shp2500 i zewnętrzna kartę dźwiękowa SOUND BLASTER X-Fi Surround 5.1 PRO.

Czego oczekuje od słuchawek?

Wmiare dobrego mikrofonu, muszą być "na całe ucho" zależy mi na wygodzie użytkowania i dobrej jakości dzwięku. Będę ich używał głownie do słuchania muzyki rozmowy na skype itp

Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać.

Jest wielka różnica pomiedzy bezprzewodowymi a przewodowymi ? 

Z góry dziekuję za info 

Pozdrawiam.

Będę ich używał głownie do słuchania muzyki rozmowy na skype itp

proponuje jednak słuchawki bez mikrofonu, którego możesz dokupić osobno ,jeśli takie rozwiązanie wchodzi w grę ? Słuchawki znajdziesz w polecanych zestawach, możesz jeszcze napisać czego słuchasz...

Jest wielka różnica pomiedzy bezprzewodowymi a przewodowymi ?

wystarczająca by bezprzewodowymi się nie interesować,aczkolwiek to są warunki indywidualne.

Musiałbyś bardziej muzykę sprecyzować nie mniej - stawiałbym na słuchawki o dużej detaliczności a także przestrzeni. W związku z tym raczej otwarte. Bardziej rockowe (lekkie V) to Bayerdynamici DT990Pro 250OHm a bardziej uniwersalne, przestrzenne, z lepszym wokalem, bez podbicia na skrajach to Takstary TS-671. Te drugie znacznie mniej obciążające budżet, ale IMO warto się z nimi zapoznać (uwaga - to są full size!). Jeśli zdecydujesz się na Takstary to zostanie Ci budżet na wymianę amplifikacji na lepszą. Nie mniej zacząłbym od odsłuchu słuchawek na tym co masz.

te  Bayerdynamici DT990Pro 250OHm bardzo mi sie podobaja, dadza rade z ta moja karta dzwiekowa czy beda sie marnowac? wie ktos czy we wroclawiu badz okolicach jest jakis sklep z wieksza iloscia sluchawek? gdzie mozna dotknac zobaczyc odsluchac? :) 

co konkretnie daje mi wzmacniacz ? 

Wzmacniacz da Ci to samo co dopalacz w myśliwcu :D ,bez niego może być cicho i płasko,co do karty to niestety nie mam pojęcia czy sobie poradzi,raczej mało prawdopodobne.

myślałem o tym ale te  Bayerdynamici DT990Pro bardzo mi sie podobaja ;p, wygladaja na strasznie wygodne sluchawki i do tego jakosc dzwieku.

jakies inne propozycje ? sluchawki otwarte/z wygodna muszla (korzystam ze sluchawek na prawde duzo i chcialbym zeby byly wygodne) i współgrały z moja aktualna karta dzwiekowa (nie tracac jakos na prawde duzo) ewentualnie moglbym cos dokupic pozniej.

głównie typów muzyki gdzie instrumentów jest dość sporo od rocku po klasyke 

w takim razie jaki mikrofon polecacie ? :)

polecałbym wziąć ze sobą jakąś dobrą mp3 oferującą flaca i zgrac na nią ulubione utwory, pojsc do mp3store, podlaczyc pod nią kilka par słuchawek i wybrac najlepsze.. mi osobiście dźwięk z Bayerdynamica 770 PRO (32ohm) nie podchodzi.. ale za to AKG K272 HD to już bardzo mi się spodobały... cóż i tak wybór padł na K530 które kosztowały mnie kiedyś 400zł a teraz są po 240zł (sic!) 

czyli lepiej w tym momencie zainwestowac w jakis wzmacniacz? 

polecacie jakis hmm "tanszy" (nie rzędu 1000zl+) ? ktory utrzyma na sobie jakies konkretniejsze sluchawki 

w takim wypadku polecałbym zakup używany... DT990 + te dwie zabawki... i do Twoich wymagań to Ci starczą te zabawki na wiele lat chyba, że staniesz się audiofilem i będziesz kupować słuchawki Grado za 4000zł :)

http://allegro.pl/dt-990-pro-fiio-e07k-e09k-full-zestaw-i4105167388.html

słuchawki jeśli wierzyć na słowo to mają 8 miesięcy (czyli są już wygrzane i grają jak grać powinny) i są mało używane.. można zawsze poprosić o więcej zdjęć na maila by się przekonać o ich stanie poduszek i pałąka i stwierdzić ile było to noszone..

Edytowane przez Vieworld

kurde wlasnie nie wiem jest tego taka ilosc ze nie moge sie zdecydowac, chyba podjade do mp3store i sprawdze kazde po koleji ;p 

zrób tak jak mówiłem, mp3store jest bardzo fajny ponieważ oferuje możliwość sprawdzeniu wieelu słuchawek w jednym miejscu, dodatkowo jeśli nie mają w danym sklepie czegoś to się z nimi umawiasz (przynajmniej w Warszawie nie było z tym problemów nigdy (czyt. 3 razy)) i ściągają słuchawki na sklep które chcesz (mi raz ściągneli 4 modele gdy wybierałem z wujkiem słuchawki do studia..)

kurde wlasnie nie wiem jest tego taka ilosc ze nie moge sie zdecydowac, chyba podjade do mp3store i sprawdze kazde po koleji ;p 

myslalem o tych Bayerdynamici DT990Pro tylko kurde nie mam zielonego pojecia co to bedzie jak je zaloze i sprawdze :) 

Da się słuchać DT990Pro/250 z "dziurki", nie mniej nie ma sensu ich kupować gdy nie planujesz w późniejszym czasie kupić wzmacniacza lub DAC/wzmacniacza.

pomyśl jeszcze o wersji DT860... kosztują po 550zł a to bardzo fajny model,

otwarte
5 - 35000 Hz
97 dB
32 Ω

Przetworniki 50mm
Kabel 3 m
Jack 3,5mm + 6,3 mm

przykładowa recka i trochę słów porównania do modeli DT880/990 i co z nich zostało skopiowane do tego tańszego modelu DT860: http://forum.mp3store.pl/topic/102876-beyerdynamic-dt860-z-maej-chmury-duy-deszcz/

http://www.madooma.com/onTEAM/fotos/maxi/91330183188.jpg

Edytowane przez Vieworld
  • 4 miesiące temu...

ja bym polecił do tego SMSL SD650 - do wyrwania za 600zł na ebayu z przesyłką gratis
długi test z dziesiątkami kombinacji różnych opampów pod tym linkiem a na koniec został sprzedany i zakupił go nie kto inny jak nasz @elder który ma go razem z DT990 Pro więc możesz go podpytać o jakość ;)

Edytowane przez Vieworld