koparfild 0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam, jestem na etapie składania komputera. Niestety po złożeniu okazało się, że nic nie hula. Zasilanie działa, wiatraki się kręcą zarówno na procesorze, obudowie jak i karcie. Dyski chodzą. Jednakże na płycie głównej cisza jeśli chodzi o diody i jakiekolwiek dźwięki. Odpiąłem wszystkie pamięci, dyski, grafikę, dalej zero efektu jeśli chodzi o jakiekolwiek dźwięki. Zastanawiam się czy jest to wina płyty głównej czy procesora. Doradzicie jak można byłoby to sprawdzić nie kombinując z innymi zestawami ponieważ nie mam takiej możliwości?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Sprawdź czy dobrze wszystkie kable powpinałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kabel od zasilania CPU podpięty? Nie chcę Cię martwić, ale wygląda to na wygięte piny w sockecie. Cytuj Link to post Share on other sites
koparfild 0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Wszystko podpięte, sprawdzałem kilka razy :< Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A może przycisk włączania nie działa? Uruchom kompa bezpośrednio z płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
kawon 102 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Zresetuj bios. Jak nie pomoże to niestety uwalone piny. Cytuj Link to post Share on other sites
koparfild 0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Ok, Odpalone z biurka na podkładce i długopisu, krok po kroku udało się dojść do etapu gdzie podłączone jest chłodzenie, kości oraz karta graficzna. Udało się odpalić BIOS. Tutaj jednak powstaje kolejne pytanie. Wykrywa mi tylko 2 kości ramu, mam 4 dokładnie takie same. Przypominam:Płyta Główna- Asrock H87 FatalityPamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2Dodatkowo, macie może jakieś rozwiązanie na nachodzący wentylator na ostatnie wejście kości? (chwilowo musiałem go zdjąć i 'położyć'). Cytuj Link to post Share on other sites
kawon 102 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Podaj specyfikacje zestawu. Wychodzi na to że obudowa robi zwarcie na płycie głównej, gdzieś coś styka. Spróbuj uruchomić z 2 kośćmi ram Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez kawon Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Odpal na początek z jedną kością ramu. Potem dokładaj kolejne po jednej i zobacz gdzie wystąpi problem. Ewentualnie spróbuj pozamieniać kości miejscami. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 I zobacz w instrukcji obsługi, który slot ramu oznaczony jest jako pierwszy, to ważne. Cytuj Link to post Share on other sites
koparfild 0 Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Próbowałem działającą kością przelecieć po wszystkich slotach zaczynając od tych z największym priorytetem. Okazuje się, że po sprawdzeniu wartości kości pokazywane są w BIOSie tylko naDDR3_A1DDR3_A2DDR3_B1DDR3_B2 Po podpięciu dwóch kości na DDR3_A2 i DDR3_B2 (największe priorytety) dalej widoczne jest tylko na B2.Po podpięciu wszystkich czterech, sytuacja podobna - tylko na B1 i B2.Dodam jeszcze, że mam jedynie dostęp do Biosa, dopiero składam nowego kompa i systemu jeszcze nie postawiłem.Cały zestaw: Procesor - Xeon E31245 v3Płyta Główna- Asrock H87 FatalityPamięci: Crucial Ballistix 1600 (2x8GB) x2Karta Graficzna: Asus GTX660Chłodzenie: Zalman PerformaZasilanie: Seasonic X-650KM3Dyski: WD Blue 1TB SATAIII x2SSD: Plextor M5P 120GBBuda: Fractal Define R4 Dodam, że pojawia sie wiadomość:The following channel memory did not pass cpu memory test. Please remove the memory then plug again. Oczywiście próbowałem, robilem też clr_cms i nic.. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Sprawdzałeś piny? Jestem prawie pewny, że to właśnie ich wina. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts