Skocz do zawartości

Pomoc przy doszlifowaniu zestawu do gier za 5000-5500 zł

Recommended Posts

Witajcie!

Przychodzę z prośbą o zatwierdzenie mojego pudła oraz po ewentualne porady, jak niewielkim kosztem można poprawić parametry komputera.

Na SSD na razie się nie decyduję, gdyż kompa będę używał głównie do gier, które i tak będą musiały być na twardzielu, a kasę można wydać lepiej.

• Zastosowanie komputera: Gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 5500 zł
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak
  • Specjalne wymagania: Cisza
  • Których części potrzebujesz?: Cały zestaw wraz z monitorem
  • Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera? Nie
  • Własna propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/LPPuRS/

Dzięki za wszelką pomoc :)

Witam!

Ode mnie ZESTAW bez SLI, z jedną mocną kartą graficzną:

+najmocniejszy i5 z odblokowany mnożnikiem oraz cichym i wydajnym chłodzeniem

+solidna płyta główna z dwiema kośćmi UEFI oraz 8 fazową sekcją zasilania

+ 8GB RAMu o standardowych parametrach

+ szybki i solidny HDD

+ bardzo wydajna karta graficzna = GTX780, a nawet wydajniejsza w niektórych grach, tańsza o 200PLN, z bardzo dobrym chłodzeniem

+ solidna wykonana obudowa, fabrycznie wyciszana

+ zasilacz z mocną linią 12V i bardzo cichy, oraz wysoką sprawnością

Co do monitora to posłużę się cytatem:

Powyższe monitory to przedstawiciele matryc AMVA. Tradycyjnie oferują wysoki kontrast, głęboką czerń i dobre kąty widzenia. Są przy tym wystarczająco responsywne i mają niski input lag. Benq GW2460HM jest tańszy jednak nie ustępuje wiele w kontekście zastosowania droższemu BL2410PT, który zaś ma odrobinę lepiej skalibrowane kolory i bardziej ergonomiczną podstawkę z funkcją pivot.

Pozdrawiam!

• Popieram 1

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Thermalright HR-02 Macho Black-White

sRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/
Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 512bit ( 957 /5000)

Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower (b/z)

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

Pamięć ram:

Szybki, sprawdzony, bezawaryjny Ram działający na napięciu 1,5V

Procesor:

Najmocniejszy i5 na 1150 z odblokowanym mnożnikiem. Masz możliwość podkręcenia do 4,2-4,5 GHz (w zależności od sztuki)

Dysk twardy:

Szybki, praktycznie niezawodny dysk od WD.

Cooler CPU:

Ciche i wydajne chłodzenie, spokojnie wystarczy do wysokiego OC

Płyta główna:

Porządna płyta z 8-fazową sekcją zasilania. Posiada 2 kości UEFI, 4 sloty na ram i ciekawy design. Nie umożliwia SLI

Zasilacz:

Porządny zasilacz oparty na przetwornicy DC-DC. Posiada częściowo modularne okablowanie i certyfikat 80+ Bronze. Jego kultura pracy stoi na bardzo wysokim poziomie.

Karta graficzna:

Bardzo wydajna karta z cichym chłodzeniem, które utrzyma dobre temperatury, Wydajnościowo na równi z GTX780

Obudowa:

Bardzo solidna i dobrze wykonana obudowa od Fractala. Posiada duże okno i jest bardzo przewiewna

Reszta pieniędzy na monitor. Nie znam się na nich, więc jesteś zdany na łaskę innych użytkowników.

Alternatywy:

Define R4 USB 3.0 Black Pearl -również bardzo solidna obudowa Fractala, ta jest natomiast fabrycznie wyciszona.

Define R4 USB 3.0 Black Pearl (window) - j.w. ,ale to jest wersja z oknem

Dark Rock 3 -wydajność praktycznie na równi z Macho, ale ten cooler jest zdecydowanie ładniejszy 

Testy:

http://pclab.pl/art54212.html

http://pclab.pl/art55928.html

http://www.purepc.pl...a_kingston_v300

Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014)

Razem: 4423zł

@UP

Identyczny zestaw :D

• Popieram 1

^^

Jeśli chciałbyś w przyszłości SLI to jedyne co chyba da się zrobić to taki ZESTAW:

+najmocniejszy i5 z odblokowany mnożnikiem

+solidna płyta główna z dwiema kośćmi UEFI oraz 12 fazową sekcją zasilania, z obsługą SLI

+ 4GB RAMu o standardowych parametrach - 2-3 gry wykorzystują więcej niż 4GB RAMu, a kolejną kość wepniesz bez problemu

+ szybki i solidny HDD

+ bardzo wydajna karta graficzna GTX780, w przyszłości kupisz drugą jak będzie brakować mocy i zrobisz SLI

+ solidna wykonana obudowa, fabrycznie wyciszana

+ zasilacz z mocną linią 12V i bardzo cichy, oraz wysoką sprawnością i o dużej mocy

Reszta kasy zostaje na monitor 120Hz, np taki:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5569749

Pozdrawiam!

Edytowane przez Sir Kafarus
  • Popieram 1

Chciałbym jeszcze was prosić o ostateczną ocenę elementów:

• ASRock Z87 Extreme4 czy ASRock Fatal1ty H87 Performance (Która lepsza, dlaczego Extreme4 jest o wiele droższa)
  • Grafika - moim zdaniem nie potrzebuję na dziś więcej, niż GTX 770 (cena/jakość). Nie jestem przekonany co do kart AMD, które pomimo lepszych wyników benchmarków w większości gier mają gorsze rezultaty.
  • Zasilacz - ja dałem Be Quiet Pure Power L8, 630W. Dlaczego te proponowane w waszych zestawach są od niego lepsze?
  • Chłodzenie CPU - tu również dałem Be Quiet, tylko Shadow Rock 2. Dlaczego te proponowane w waszych zestawach są od niego lepsze?
  • Pudło - Zalman Z9 U3 - wybrane ze względu na USB 3.0, całkiem niezły wygląd (do obecności okna się nie przywiązuję), oraz dobre wyniki w testach (temperatura). Co lepszego oferują te z waszych zestawów?
  • Monitor - AOC i2757fm - tu bardziej wybór losu, zobaczyłem bardzo duży i tani monitor, poczytałem o nim opinie i się na niego zdecydowałem. Co o nim sądzicie? Jak duża może być różnica w doznaniach względem tych o wiele droższych monitorów?

W piątek chciałbym złożyć zamówienie, więc macie jeszcze trochę czasu :)

Jeśli jesteście w stanie polecić jakieś sklepy (jestem z Wrocławia, odbiór osobisty mile widziany), to również byłbym wdzięczny.

1) Jeśli nie planujesz SLI to branie Extreme4 nie ma sensu, różnica cenowa tutaj leży po stronie droższego chipsetu MOBO, mocniejszej sekcji zasilania, obsługi  SLI innych pierdółek

2) Obecnie R9 290 jest najlepszym wyborem wśród zestawów z jedną kartą, w dużej mierze jest na równo z GTX780, a niektórych nawet lepsza. Ale skoro uważasz że 770 Ci starczy, to i tak naprawdę będzie dobry wybór :)

3) Twój PSU nie jest zły, lecz w tym przedziale cenowym są lepsze zasilacze :) 

4) Co do coolera, to prawda taka że oba są tak samo wydajnie porównywalnie z tego co kojarzę, w BQ płacisz już bardziej za wygląd jeśli to dla Ciebie ważne

5) Corsair 330R jest fabrycznie wyciszany, tak jak napisałeś:

Specjalne wymagania: Cisza

zaś Arc Midi R2 to przynajmniej półka wyżej klasowo niż Z9, zresztą żadne problem zajrzeć do sąsiedniego działu i poczytać artykuły nad którymi ktoś się napracował:

http://forum.benchmark.pl/topic/110507-polecane-zasilacze-w-r%C3%B3%C5%BCnych-przedzia%C5%82ach-cenowych/

http://forum.benchmark.pl/topic/26261-faq-obudowy-poradnik-dla-laik%C3%B3w-oraz-polecane-obudowy/

:) 

• Popieram 1