Skocz do zawartości

Niskobudżetowy komputer. Mini ITX.

Recommended Posts

Witam!
Mam zamiar w pełni po raz pierwszy złożyć sobie komputer. Konfiguracja będzie niskobudżetowa ponieważ nie używam komputera do gier i grafiki, tylko typowo do przeglądania internetu, filmów etc. czyli cudów nie potrzebuje ale ważna dla mnie jest możliwość rozbudowy. ;) Proszę więc o wskazówki.

• Zastosowanie komputera : internet, filmy
  • Maksymalna kwota : niskobudżetowy
  • Których części potrzebuję : Oceny zestawu który przygotowałem
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie 
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1440x900
  • Specjalne wymagania : Socket 1550, płyta główna w formacie mini ITX,
  • Części z poprzedniego komputera : -
  • Własna propozycja zestawu :

Płyta główna: ASRock B85M-ITX

Procesor: Intel Core i3 4130

Dysk twardy: SSD Kingston

Zasilacz: Corsair VS

Pamięć Ram: 8 GB, 1600 Mhz, GoodRam

Proszę o ocenę i pomoc we wprowadzeniu ewentualnych zmian i propozycji co zrobić aby zminimalizować cenę. ;)

SSD koniecznie do zmiany, na chociażby Cruciala M500. Dlaczego? Tutaj wyjaśniłem:

Dyski na kontrolerze SandForce (np. Kingston) mają zdecydowanie słabsze parametry, niż podaje producent. M500 jest na kontrolerze Marvell, więc prędkości są zgodne z tym, co jest podane na pudełku. Na dodatek dyski na SF zwalniają po zapełnieniu ich.

Na dodatek ram warto wymienić na coś z niższymi opóźnieniami np. Crucial Ballistix 8 GB

Co z obudową?

Czy do zestawu "internet, filmy" potrzebujesz 8GB ramu???

Zasilacz jest OK ale nie należy do bardzo cichych - może w takim zestawie coś pół pasywnego, kosztem ramu?

Sprawę dysku wyjaśnił Szembor5

Może warto dopłacić 40 pln do i3 4330 z grafiką HD4600 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-4330-4mb-cache-3-50-ghz-box-bx80646i34330-603030/ - różnica wzrostu wydajności nie jest kolosalna ale cena też nie wzrasta drastycznie.

Jak już ma czymś odbiegać to funkcjonalnością.

Czyli jak wsadzę tam mocnego i5 i dodam do tego kartę graficzną pokroju GTX 760, gry będa działały tak samo wydajnie i szybko jak na dużym ATX ?

8 Gb Ramu będzie mi potrzebne w wypadkach gdy będę kompilował programy wielowątkowe i tylko dlatego nie chcę schodzić poniżej 8 Gb ;)  Z tym, że programuję zapomniałem dopisać :P

Co do SSD dzięki za opinię i wybiorę tego Cruciala M500. 
Jeszcze takie jedno pytanie mam, jaki serwis polecacie aby zamówić części? Który serwis oferuje jakieś zniżki etc. :)

mocnego i5

Jaki konkretnie model masz na myśli? W Twoim wypadku taki format płyty jest koniecznością (np. ze względu na małą obudowę)?

Jeszcze takie jedno pytanie mam, jaki serwis polecacie aby zamówić części? Który serwis oferuje jakieś zniżki etc. :)

esc.pl i morele mają kody na darmowe złożenie i przesyłkę. Znajdziesz je w FAQ zestawów. Przy czym nie jestem pewien czy w morele to nie działa od 1500zł w górę.

Jaki konkretnie model masz na myśli? W Twoim wypadku taki format płyty jest koniecznością (np. ze względu na małą obudowę)?

Tak się dopytuję bo chciałem również złożyć nowego pc nie do OC, zależy mi na małej skrzynce aby nie był to pełny ATX. I nie chciałbym stracić na wydajności procka czy karty graficznej ze względu na jakieś ograniczenia formatu ITX. Dla tego tak dopytuję czy ITX będzie tak samo wydajny jako sprzęt do gier. Takie małe pudełko pod TV zamiast konsoli :D

Edytowane przez nad30

Proszę o wybaczenia Autora tematu że mu się wciełem w jego wątek. Ale tak na marginesie zapewne jemu również moje uwagi mogą się przydać.

No to jak z tą wydajnośćią ATX - ITX ??? jest różnica ?

Edytowane przez nad30