Blue Devil 5 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Witam! Od wczoraj, po błędzie eksploratora komputer zaczął się bardzo dziwnie zachowywać, wręcz zwariował. Zacznę może od konfiguracji: MB: Gigabyte P55A-UD3 Proc: Intel Core i5 760 2,8Ghz Ram: 4GB DDR3 1600Mhz 500GB Sata 2 Seagate Asus Radeon 6850 Kontroler obrotów + 6 śmigieł Zasilacz: Corsair RM750 Windows 7 Home 64bit Wypiszę punkt po punkcie co się wydarzyło 1) Najpierw ni z gruszki, ni z pietruszki zawiesił mi się eksplorator Windows. Dałem polecenie, aby uruchomił się ponownie - udało się. 2) Bezpośrednio potem chciałem zamknąć program Asus SmartDoctor i tu zaczęły się dziwactwa. Przede wszystkim zamykając program wyskoczył mi z komunikatem na temat overclockingu (niestety nie rozumiałem do końca o co mu chodziło) i dałem na NIE. Zanim dałem jeszcze na "nie" sprawdziłem zegary i napięcie, i wszystko było tak jak poprzednio! Kiedy kliknąłem nie... 3)... Komputer nagle dostał krótkiego freez'a, a następnie wyskoczył mi BSOD. Przyznam, że trochę zdygałem i szybko kazałem mu się "naprawić". Ze szczegółów pamiętam jedynie nazwę: IOMAP64.SYS... 4) Po operacji "naprawy" po BSOD teoretycznie wszystko szło w porządku jednak zauważyłem kolejne dziwactwa. Najpierw nie usłyszałem sygnału beep code (zawsze był, kiedy uruchamiałem), którego nie ma do tej pory. Nie mogłem też wejść do BIOS-u. Po kliknięciu Delete otworzyło mi się jakieś dziwne okno (tu też nie pamiętam co dokładnie pisało), ale wyglądało tak jakbym chyba pierwszy raz uruchamiał system, było coś w rodzaju pytania: czy chcesz uruchomić system Windows 7 (nie pamiętam tutaj jednak dokładnie...) 5) Kiedy już udało mi się uruchomić system, otworzyłem przeglądarkę i zanim ona w ogóle się na dobre uruchomiła, zdążyła mi wywalić 5 awarii wtyczki AdobeFlash. Co więcej, kiedy chciałem wejść w Ctrl+Alt+Delete to wyskoczył mi komunikat treści: "Niepowodzenie wyświetlania opcji zabezpieczeń i wyłączaniaProces logowania nie może wyświetlać opcji zabezpieczeń i logowania po naciśnięciu klawiszy CTRL+ALT+END. Jeśli system operacyjny nie odpowiada, naciśnij klawisz ESC lub uruchom ponownie komputer przy użyciu przycisku zasilania" 6) I tu kolejny kwiatek: Przy próbie "uruchom ponownie" nie było żadnej reakcji! Pozostałych komend też... Dopiero wyłączenie i włączenie "na ostro" pomogły. Wtedy też wreszcie udało się wejść do BIOS-u, ale beep code'a nie było dalej. Tak samo nie mogłem połączyć się z internetem (karta sieciowa zwariowała). 7) Dopiero po kolejnym (normalnym już resecie) wszystko się uspokoiło. Nie wiem jednak skąd nagle taki festiwal błędów. Boję się, czy to nie awaria jakiegoś podzepsołu... W dodatku zostawiłem na kilka godzin komputer w stanie uśpienia, a przywitało mnie okno "user zablokowane" - podczas, gdy nigdy nie miałem aktywnej takiej opcji! Czy to wirus? Wątpię - skanowałem antywirusem i nic nie wykrył. To nie dysk - sprawdzałem HD Tune - wszystkie pola zielone Bardzo proszę o pomoc! Dzięki i pozdrawiam! Edytowane 30 Marca 2014 przez Blue Devil Cytuj Link to post Share on other sites
Rokhtar 149 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A skanowałeś też programem Malwarebytes? Często wykrywa więcej niż zwykły antywirus(wiem, bo ostatnio sam tak miałem). Daj screena z zakładki "Health" w hdtune. Cytuj Link to post Share on other sites
Blue Devil 5 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 http://i61.tinypic.com/2v8qyqf.png http://i58.tinypic.com/kbdav8.png A skanowałeś też programem Malwarebytes? Tak skanowałem. Czysto nic nie wykrył. Dysk wygląda ok, zrzuty poszły, zrobiłem skanowanie w poszukiwaniu błędów, wszystkie kwadraciki zielone. Temat nieaktualny, przeinstalowałem właśnie system na SSD, natomiast będę mieć inne pytania, ale to w nowym teamcie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts