Skocz do zawartości

Stare procesory Pentium 4 s.478

Recommended Posts

Witam. Na wstępnie informuje że nie przyjmuję odpowiedzi typu kup nowy komputer lub wymień prawie wszystko. Jest to stary komputer, w którym chce wymienić tylko procesor.

Aktualnie w komputerze jest Intel Celeron 2.60GHz - 128K Cache 400MHz FSB. 

Do wyboru mam:

1. Intel Pentium 4 2.60 GHz - 512K Cache 800 MHz FSB oznaczenie SL6WH

2. Intel Pentium 4 2.80 GHz - 512K Cache 533 MHz FSB oznaczenie SL6PF

lub zakup lepszego ale nie Prescott bo się grzeje :/

Procesory różnią się tylko GHz i szyną i mam do was pytanie - który z nich jest wydajniejszy ? 

Zestaw:

Zasilacz - fsp200-50snv - 200W

Płyta Główna - ASRock P4VM800

Karta Graficzna - X1650 512MB AGP

Dysk - WD 80GB

Czekam na odpowiedzi :)  

Kupiłem dziecku  w zeszłym roku P4 2.5 GHz/S.775  1 rdzeń , podkręcałem wymieniałem na 3.2 GHz, ale szarpał Flasha na Youtubie a w gry ze Steama ( np. Giana Sisters, Fez ) nie dało się kompletnie grać !!! Kupiłem procek Pentium E5200 za 35 zł  ( technologia Core )  i teraz nawet w Crisisa da się zagrać. Dobra rada -> zapomnieć o P4, Core Duo pod 775 są porównywalnie tanie !!! 

Pozdrawiam,

Piotr

Ten który ma więcej megaherców ^^

PUDŁO.......................

Niech bierze tego co jest NORTHWOOD (chłodniejszy i szybszy od prescotta!!!) z HT (żadne MHz nie dadzą drugiego wątku).

1. Intel Pentium 4 2.60 GHz - 512K Cache 800 MHz FSB oznaczenie SL6WH

2. Intel Pentium 4 2.80 GHz - 512K Cache 533 MHz FSB oznaczenie SL6PF

1. MA HT

2. NIE MA HT

Wymiana MB + CPU pociąga za sobą wymianę pamięci (koszta).

Wniosek, HT dużo Ci da.

Edytowane przez walazz

Płytkę od asrocka - 775Dual-VSTA - czasami można wyrwać za 40-50zł na alledrogo. Obsługuje ddr1 i ddr2, ma złącza AGP i PCI-E, cała płytka jest (jak nazwa wskazuje) pod socket 775. Nawet chyba mam gdzieś taką,  coś do neta złożę na niej ;)

No nie powiem, stare HT w pentiumach to była lipa i szczerze wątpię że da cokolwiek. Co nie zmienia faktu, że masz rację odnośnie tego, że ten procesor jest lepszy.

Choćby nie wiem jak cudował, conajwyżej filmiki w rozdzielczości 360p na YT będą ledwo chodziły.

Oba procki sa Northwood. Ram posiada 2GB DDR1. Mam je dwa na stanie i zastanawiam sie ktory wlozyc by byl wydajniejszy. Wymiana plyty nie wchodzi w gre.

Ten pierwszy ma szybsza szyne wiec cos na pewno tez da.

Edytowane przez radas

Podkręcanie nie wchodzi w grę ze względu na jakość zasilacza. Zastanawiam się czy nie kupić Pentium 4 3.20 GHZ 512K Cache 800MHz FSB lub trochę słabszy 3.00GHz.

Duże różnice są w wydajności 2.60GHz a 3.20GHz ?

Pewnie nie duże, ale masz dość dobrą kartę jak do takiego procka, więc ja bym dał jak najmocniejszy, zawsze jakiś przyrost wydajności w starych grach będzie. Za ile masz okazje te procesory kupić ?

pamietam, że system i tak jeden wątek w tadkmgr widział.

Niemożliwe, widocznie ustawiłeś żeby widział tylko jako jeden proces, albo HT było wyłączone w biosie.

Edytowane przez Łukasz_966

Komputer tylko do internetu: facebook, youtube, poczta i tak dalej oraz word. prezentacje. Za 3.20GHz mam okazje kupic za 35zł + przesylka a 3.00GHz za 25zł + przesyłka wiec roznica zadna ale po co kupywac kilka razy jak mozna raz i miec pewnosc.

Ok. A teraz druga sprawa to chłodzenie. Poszukuje w miare cichego chłodzenia pod tą podstawkę. Aktualnie jest oryginalny Intel i jest strasznie głośny ale wydaje mi sie ze to wina wentylatora. 

no a czego innego :) radiator dźwięków nie wydaje, kup jakiegoś SPC najprostszego spartana, zmieścisz się w 40-50 zł i wystarczy tylko się upewnij że ma montaż na tą podstawkę

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Też pierwsza mysl mialem jako zasilacz lecz pozniej sprawdzilem i byl to wentylator. Chodzi o to ze wydaje glosny halas. Dokladny model to Intel A80856. Bez rozebrania i przeczyszczenia nic nie zdziałam a kompa nie mam przy sobie. Ale szukam alternatywy od tego chłodzenia intela.

Ok. zamontowalem tego 2.8ghz. Teraz mam pytanie jak zmniejszyc obroty wentylatora poniewaz ciagle chodzi na max. Płyta główna to Asrock P4VM800. Pilne ! 

Edytowane przez radas