artegor43 0 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Cześć mam pytanie szukam komputera do gier oraz trochę żeby poćwiczyć w modelingu 3D. Interesuje mnie jaką kartę wybrać gtx 770 czy 760 oraz jaki procesor i5 4670k czy i74770k Zastosowanie komputera : gry i obróbka 3d Maksymalna kwota :4000 Których części potrzebuję :sama skrzynka mnie interesuje Czy będę podkręcać sprzęt? :tak Rozdzielczość mojego monitora :1920x1080 Specjalne wymagania :cichy zestaw Części z poprzedniego komputera :brak Własna propozycja zestawu : nie mam Inne : Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Witam! Jeśli myślisz o ćwiczeniu to nie ma co pchać tam i7 4770k, wystarczy taki ZESTAW, nastwiony w 90% na gry: +najmocniejszy i5 z odblokowanym mnożnikiem, z cichym i wydajnym chłodzeniem +solidna płyta główna z 8 fazową sekcją zasilania i dwiema kośćmi UEFI + 8GB RAMu o standardowych parametrach + szybki i niezawodny HDD + bardzo wydajna GPU = GTX780, tańsza o 200PLN, a w niektórych grach nawet wydajniejsza + mocny częściowo modularny zasilacz, z certyfikatem i przetwornicą DC-DC + solidna, dobrze wykonana i przewiewna obudowa Jeśli nie potrzebujesz tak mocnego GPU (chociaż w zestawie do gier, to GPU gra pierwsze skrzypce), to schodząc na GTX770 można mieć taki ZESTAW: +dostajesz dysk SSD, niestety o wolnym zapisie, jednak dobrym odczycie, pozwoli na zainstalowanie OS, paru gier, programów. Poprawi komfort codziennego użytkowania. Pozdrawiam! Edytowane 28 Marca 2014 przez Sir Kafarus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 @UP Podpisuje się pod tym zestawem rękami i nogami, ale jeśli 50 zł to nie byłby wielki problem, to zmieniłbym kartę na wersję Tri-x od Sapphire, ponieważ jest to prawdopodobnie najlepsze chłodzenie dla R9 290. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) @UP Świetny pomysł! Popieram, popieram, więc Autorze jeśli byś dopłacił to miałbyś ostatecznie taki ZESTAW z R9 290 Wtedy masz zestaw za 4054 Pozdrawiam! Edytowane 28 Marca 2014 przez Sir Kafarus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
artegor43 0 Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 A gdybym zechciał celować w gtx to oprócz 780 jaki byłby najlepszy? Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Ehh, po co pisać : Jeśli nie potrzebujesz tak mocnego GPU (chociaż w zestawie do gier, to GPU gra pierwsze skrzypce), to schodząc na GTX770 można mieć taki ZESTAW: opłacalność kupowania kart kończy się na GTX780, wydajność R9 290=GTX780, jeśli chcesz słabsze GPU bierzesz GTX770 Pozdrawiam! 2 Cytuj Link to post Share on other sites
artegor43 0 Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Dzięki mam jeszcze pytanko z podkręcaniem o ile wzrośnie wydajność procka po podkręceniu oraz czy nic się nie zepsuje ani nic? Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Wydajność o ile wzrośnie, wystarczy wpisać w google i5 4670k test i masz: Przed: http://pclab.pl/art50000-27.html Po: http://pclab.pl/art50000-70.html 17% w TYM przypadku, zależni od programu, gry może być to od 5 do x % W każdym razie różnica zauważalna, i warto mieć taką możliwość na przyszłość, jeśli poczujesz jakiś spadek mocy Nic się nie popsuje Pozdrawiam! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Obudowę możesz zmienić na wersję z oknem za kilka złotych drożej Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower Kładąc nacisk na ciszę postaraj się może o obudowę fabrycznie wyciszoną Corsair Carbide Series 330R / Fractal Design Define R4 Zestawy wyżej bardzo dobre i nic lepszego, wydajniejszego nie kupisz. Tutaj masz gdyby co kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014) 3 Cytuj Link to post Share on other sites
artegor43 0 Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Bo byłem w serwisie komputerowym i mi gościu powiedział że po podkręceniu spalę całą płytę główną i wszystko oczywiście gdybym chciał podkręcić to bym kupił procka z odblokowanym mnożnikiem ale nie wiem czy się nic nie stanie bo jeśli tak to szkoda wydawać na odblokowany mnożnik więcej. A więc moje pytanie czy to się opłaca wkładać pieniądze w odblokowany mnożnik? Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Bo byłem w serwisie komputerowym i mi gościu powiedział że po podkręceniu spalę całą płytę główną i wszystko Mała rada na przyszłość, nie słuchaj "ekspertów" ze sklepów, serwisów itd. Moim zdaniem warto dokładać do odblokowanego mnożnika, kiedy procesorowi zabraknie mocy, to podkręcisz go i masz dodatkową wydajność za darmo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Co za "miszczowski ekspert", on najchetniej by wcisnal Ci xeona za ponad 1000, bo mu nie chce na sklepie zejsc i jakies mobo za 800... Nie ma prawa nic sie spalic, poczytaj testy i opinie ludzi o tych prockach. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts