Skocz do zawartości

Nowy komputer do gier max 4000zł

Recommended Posts

Cześć mam pytanie szukam komputera do gier oraz trochę żeby poćwiczyć w modelingu 3D. Interesuje mnie jaką kartę wybrać gtx 770 czy 760 oraz jaki procesor i5 4670k czy i74770k :P

•  
  •  
  •  
  • Zastosowanie komputera : gry i obróbka 3d
  • Maksymalna kwota :4000
  • Których części potrzebuję :sama skrzynka mnie interesuje
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :tak
  • Rozdzielczość mojego monitora :1920x1080
  • Specjalne wymagania :cichy zestaw
  • Części z poprzedniego komputera :brak
  • Własna propozycja zestawu : nie mam
  • Inne :

Witam!

Jeśli myślisz o ćwiczeniu to nie ma co pchać tam i7 4770k, wystarczy taki ZESTAW, nastwiony w 90% na gry:

+najmocniejszy i5 z odblokowanym mnożnikiem, z cichym i wydajnym chłodzeniem

+solidna płyta główna z 8 fazową sekcją zasilania i dwiema kośćmi UEFI

+ 8GB RAMu o standardowych parametrach

+ szybki i niezawodny HDD

+ bardzo wydajna GPU = GTX780, tańsza o 200PLN, a w niektórych grach nawet wydajniejsza

+ mocny częściowo modularny zasilacz, z certyfikatem i przetwornicą DC-DC

+ solidna, dobrze wykonana i przewiewna obudowa

Jeśli nie potrzebujesz tak mocnego GPU (chociaż w zestawie do gier, to GPU gra pierwsze skrzypce), to schodząc na GTX770 można mieć taki ZESTAW:

+dostajesz dysk SSD, niestety o wolnym zapisie, jednak dobrym odczycie, pozwoli na zainstalowanie OS, paru gier, programów. Poprawi komfort codziennego użytkowania.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Sir Kafarus
  • Popieram 2

Ehh, po co pisać :) :

Jeśli nie potrzebujesz tak mocnego GPU (chociaż w zestawie do gier, to GPU gra pierwsze skrzypce), to schodząc na GTX770 można mieć taki ZESTAW:

opłacalność kupowania kart kończy się na GTX780, wydajność R9 290=GTX780, jeśli chcesz słabsze GPU bierzesz GTX770 :)

Pozdrawiam!

• Popieram 2

Wydajność o ile wzrośnie, wystarczy wpisać w google i5 4670k test i masz:

Przed:

http://pclab.pl/art50000-27.html

Po:

http://pclab.pl/art50000-70.html

17% w TYM przypadku, zależni od programu, gry może być to od 5 do x % :) W każdym razie różnica zauważalna, i warto mieć taką możliwość na przyszłość, jeśli poczujesz jakiś spadek mocy :) Nic się nie popsuje :)

Pozdrawiam!

• Popieram 1

Obudowę możesz zmienić na wersję z oknem za kilka złotych drożej

Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower

Kładąc nacisk na ciszę postaraj się może o obudowę fabrycznie wyciszoną Corsair Carbide Series 330R  / Fractal Design Define R4 

Zestawy wyżej bardzo dobre i nic lepszego, wydajniejszego nie kupisz. 

Tutaj masz gdyby co kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014)

• Popieram 3

Bo byłem w serwisie komputerowym i  mi gościu powiedział że po podkręceniu spalę całą płytę główną i wszystko oczywiście gdybym chciał podkręcić to bym kupił procka z odblokowanym mnożnikiem ale nie wiem czy się nic nie stanie bo jeśli tak to szkoda wydawać na odblokowany mnożnik więcej. A więc moje pytanie czy to się opłaca wkładać pieniądze w odblokowany mnożnik?

Bo byłem w serwisie komputerowym i  mi gościu powiedział że po podkręceniu spalę całą płytę główną i wszystko

:rotfl:

Mała rada na przyszłość, nie słuchaj "ekspertów" ze sklepów, serwisów itd.

Moim zdaniem warto dokładać do odblokowanego mnożnika, kiedy procesorowi zabraknie mocy, to podkręcisz go i masz dodatkową wydajność za darmo

• Popieram 1

Co za "miszczowski ekspert", on najchetniej by wcisnal Ci xeona za ponad 1000, bo mu nie chce na sklepie zejsc i jakies mobo za 800... Nie ma prawa nic sie spalic, poczytaj testy i opinie ludzi o tych prockach.

Pozdrawiam!