dinokajman 52 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Witam dziś czytałem o nowym zasilaczu firmy Corsair AX1500i w cenie 450$. Jestem ciekaw ilu producentom udało się już osiągnać taką sprawność zasilacza? I czy jest jakiś następny poziom sprawności po titanium? Może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii? Tu info na temat tego produktu:http://proline.pl/?r=biuletyn&n=tytanowy-zasilacz-corsaira Edytowane 28 Marca 2014 przez dinokajman 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Wcześniej udało sie to tylko jednemu producentowi. Był to SuperFlower SF-600P14TE. Jest to najwyższy certyfikat sprawności. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Ale raczej przeciętny użytkownik nie kupuje tak drogiego sprzętu. Pewnie nie są używane do zastosowań domowych no chyba że stać kogoś na zasilacz za ok 2000zł. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Nawet obserwując dział możesz zobaczyć jakie zasilacze kupowane są najczęściej. Tak drogie jednostki są kupowane przez entuzjastów 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) No tak. Chociaż te tańsze jak np. mój goldowy przez te świecące diodki od kabli też wyglądają jak dla entuzjastów :-) Nawet nie wiedziałem że aż tak mi te światełka przypadnią do gustu. Znajomi jak teraz przychodzą zaglądają do obudowy przez okno z boku to są w szoku. Zasilacz delikatnie oświetla wnętrze co daje ładny efekt. A na dodatek jak zobaczyli taki wielki cooler to nie wiedzą co to jest :-) A jeszcze grafa z 2 wentylatorami! Większość ludzi kojarzy komputer z małą obudową i małym wiatraczkiem na procku pewnie z biur. I przyznam że takiemu 40 latkowi sprawia to przyjemność. Chyba się trochę lubię nim pochwalić czasem :-) Oj stary, stary jesteś jak dzieciak! Edytowane 28 Marca 2014 przez dinokajman 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Corsair AX1500i można uznać też jako "pokaz siły" Flextronics. Poza tym, spora grupa osób będzie skłonna wydać tyle na zasilacz, żeby mieć 80+ Titanium (prestiż itp.). 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 czy jest jakiś następny poziom sprawności po titanium W tej chwili to najwyższy certyfikat sprawności i nie ma wyższego obecnie. Pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) No dobrze to na tą chwilę osiągneli maksymalny poziom ale ciekawe tak w przyszłości czy gdyby powstał zasilacz jeszcze doskonalszy jaki osiągnie wtedy poziom? Tak sobie rozważam jeżeli jest to oczywiście możliwe bo technika idzie do przodu przecież. No i ta sprawność poprawiana jest małymi kroczkami procentowymi. A napewno powstaną nowocześniejsze komponenty zasilaczy no i wydajniejsze sposoby chłodzenia. I jeszcze takie małe "science fiction" z mojej strony. Kto wie może wymyślą coś że komputer będzie pobierał taką znikomą ilość energii jak lampki LED (wtedy nie będzie dużej straty energii przez oddawane ciepło) bo zasoby i surowce energetyczne powoli się kończą i naukowcy muszą jakoś na to zaradzić. Chyba że przyszłością jest energia solarna. Ale to taka fantazja i daleka przyszłość co będzie czas pokaże. Edytowane 29 Marca 2014 przez dinokajman Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 jaki osiągnie wtedy poziom Bez obrazy, ale to pytanie do wróża Macieja. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Nie no spoko ja się nie obrażam :-) Oczywiście masz racje a ja tylko tak rozważam dokąd możemy zajść w rozwoju technologicznym. Bo pamiętam czasy prymitywnego jeszcze sprzętu komputerowego a teraz to ogromny przeskok. Lubię poprostu takie debaty o 4 nad ranem :-) Choć może nie ten dział ale cóż jak zobaczyłem to psu to mnie napadło. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Dział o PSU więc o PSU możesz debatować Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Witam dziś czytałem o nowym zasilaczu firmy Corsair AX1500i w cenie 450$. Jestem ciekaw ilu producentom udało się już osiągnać taką sprawność zasilacza? I czy jest jakiś następny poziom sprawności po titanium? Może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii? Tu info na temat tego produktu: http://proline.pl/?r=biuletyn&n=tytanowy-zasilacz-corsaira drogo... Super Flower Leadex Platinum 1200W kosztuje 990zł a masz sprawność od 91 do 96% Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Już wyjaśniłem, dlaczego ten Korsarz ma taką cenę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts