janek2433 12 Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam ostatnio mój komputer (laptop ) strasznie przymula... Dajmy na to taki przykład gra minecraft kiedyś mogłem w ten shit grac na 100 modach i mialem z 200 fps a teraz jak 40 modow zainstaluje to mam 10 fps a na czystym minecrafcie góra 100 a na początku miałem po 400. Kiedyś battlefield działał (z wyjątkiem defektu grafiki - wada modelu wszyscy na tym modelu tak mają) a teraz jak włączam to od razu się wyłącza... Ogólnie to wydajność w grach przez 1,5 roku od zakupu spadła o około 75% i to jest jakaś masakra... Komputer nie jest może najchłodniejszy ale czy to 10 - 20 stopni więcej robi jakąś różnice?? w tej chwili jak to pisze mam temperature CPU 55 stopni a GPU 56 w grach dochodzi do max 80 (na słabych - lepszych nie odpale czytaj wyżej). PS: Mój model to Samsung RC530 Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) A temperatura CPU podczas gry ? W systemie bez stresu 55 stopni to sporo. Zrób skan na wirusa, malware itp. Defragmentacja. W taskmgr sprawdź czy jakiś proces nie zjada zasobów. Odpal 3dmark i oceń wynik z poprzednim lub wynik karty i cpu z podanyni wynikami użytkowników na stronie. Edit. A inne gry też tak spowolniły ? Edytowane 27 Marca 2014 przez assistant Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 wszystko poszło w dół mówiłem że podczas wydajnych (kiedys jak dzialaly) nie przekraczała 85 stopni malware sie robi Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Wyczyść system ze zbędnych programów, zrób skany antywirusem oraz defragmentację dysku, powinno to przyśpieszyć ci kompa.Na temperatury to przydałoby się go wyczyścić, najprościej kupić spręzone powietrze i przez otwory wentylacyjne go przedmuchać (takie powietrze to wydatek srednio 10zl). Takie zabiegi powinny mu pomóc Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jak jest kurzu full na wylocie heatpipea to powietrze nic nie da. Ja miałem podobnie. Odkreciłem cały system chłodzenia i pod wode (rura i radiator cały). Potem nowe pasty i temp spadła o 30 stopni. Tylko przykęcać umiejętnie, żeby krzemu nie pokruszyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Dark Droid 3 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) W sumie to rozwiązanie jest nawet i lepsze bo nie trzeba wydawać pieniędzy,(no może nie bo na paste trzeba xD) tylko rozkręcić i przeczyścić go.Chwila roboty i powinno pomóc. Edytowane 29 Marca 2014 przez Dark Droid Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Tak tylko zrób to ostrożnie, najlepiej srubokretem magnesowym. Jak malutka srubka wpadnie gdzieś dalej to lipa. Paste kup na bazie srebra. STG2 albo cos nieco tańszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts