Skocz do zawartości

Komputer muuuuli.

Recommended Posts

Witam ostatnio mój komputer (laptop :P) strasznie przymula... Dajmy na to taki przykład gra minecraft kiedyś mogłem w ten shit grac na 100 modach i mialem z 200 fps a teraz jak 40 modow zainstaluje to mam 10 fps a na czystym minecrafcie góra 100 a na początku miałem po 400. Kiedyś battlefield działał (z wyjątkiem defektu grafiki - wada modelu wszyscy na tym modelu tak mają) a teraz jak włączam to od razu się wyłącza... Ogólnie to wydajność w grach przez 1,5 roku od zakupu spadła o około 75% i to jest jakaś masakra... Komputer nie jest może najchłodniejszy ale czy to 10 - 20 stopni więcej robi jakąś różnice?? w tej chwili jak to pisze mam temperature CPU 55 stopni a GPU 56 w grach dochodzi do max 80 (na słabych - lepszych nie odpale czytaj wyżej).

PS: Mój model to Samsung RC530

Z góry dziękuje za pomoc,

pozdrawiam.

A temperatura CPU podczas gry ? W systemie bez stresu 55 stopni to sporo. Zrób skan na wirusa, malware itp. Defragmentacja. W taskmgr sprawdź czy jakiś proces nie zjada zasobów. Odpal 3dmark i oceń wynik z poprzednim lub wynik karty i cpu z podanyni wynikami użytkowników na stronie.

Edit. A inne gry też tak spowolniły ?

Edytowane przez assistant

Wyczyść system ze zbędnych programów, zrób skany antywirusem oraz defragmentację dysku, powinno to przyśpieszyć ci kompa.
Na temperatury to przydałoby się go wyczyścić, najprościej kupić spręzone powietrze i przez otwory wentylacyjne go przedmuchać (takie powietrze to wydatek srednio 10zl).

Takie zabiegi powinny mu pomóc ;)

Jak jest kurzu full na wylocie heatpipea to powietrze nic nie da. Ja miałem podobnie. Odkreciłem cały system chłodzenia i pod wode (rura i radiator cały). Potem nowe pasty i temp spadła o 30 stopni. Tylko przykęcać umiejętnie, żeby krzemu nie pokruszyć.