dogystyle 2 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam, Pytanie, czy warto kupować używkę dysku ,,WD VelociRaptor WD1600HLFS 160GB" za około 100zł z 6 miesięczną gwarancją jako tania alternatywa dla dysku SSD? Obecnie mam zwykły hdd 180GB prędkości 5400 obrotów. VRaptor miałby służyć jako dysk pod system. Cytuj Link to post Share on other sites
zieloczek100 119 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Pytanie po co? Nawet najszybszy HDD ma nie wiem ok 100 razy większy czas dostępu niż SSD więc nie ma to sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
dogystyle 2 Napisano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Chodzi o to że SSD za stówkę nie dostanę, a Vraptora tak, będzie też zapewne szybszy od paścia który mam. Zmieńmy pytanie w takim razie, czy warto kupować tego Vraptora w cenie 100zł? Czy może szukać jakiegoś zwykłego HDD ale za to pojemniejszego i cichszego, bo zysk z prędkości raptora będzie mało opłacalny? Cytuj Link to post Share on other sites
shamad 3 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Witam, jesli kupujesz dysk na system to owszem za 100 pln nie dostaniesz raczej SSD ale juz ponizej 200 pln mozna znalezc 60G a to spokojnie wystarcza. Sam mialem taki dylemat czy na aplikacje dokupic raptory i np polaczyc w RAID0 czy SSD. Raptorami pobawilem sie u znajomego, sam mam wlasnie 2 dyski SSD 60G (OCZ Vertexy) na system jeden i drugi na najczesciej uzywane aplikacje. Reszte mam albo na zewnetrznym NAS (filmy, muzyka, fotki, backup) lub na relatywnie szybkich a zarazem niedrogich 0,75 i 1T dyskach 7200 rpm. Zaden dysk mechaniczny nie moze sie rownac na chwile obecna z SSD chyba ze chodzi tylko o koszt albo o max pojemnosc/sztuka. Jak tylko sie przerzucisz z systemem to nie bedziesz chcial wracac do innych rozwiazan A macierze RAID owszem sa bardzo dobre zwlaszcza 5,6 i ich autorskie odmiany i potrafia zaoferowac baaaaardzo duza wydajnosc ale do tego potrzeba wielu dyskow (i nie chodzi mi tu o minimum wymagane z przyczyn technologicznych), bardzo dobrych kontrolerow a przede wszystkim zasobnej kieszeni na to wszystko oraz chlodzenie i rachunki za prad. Na chwile obecna do domowego/biurowego kompa najlepsza alternatywa wydaje sie: dysk SSD na system + dysk mechaniczny na dane Natomiast Raptor na pewno doskonale sprawdzi sie jako dodatkowy dysk na aplikacje. Aaa nie zauwazylem ostatniego wpisu szanownego wspolforumowicza - za 100 pln nie oplaca sie kupowac 100G uzywki jako "base hdd" - za ok 200 pln mozna kupic 1T o przyzwoitych parametrach i 36 miesiacach gwarancji u producenta. Moze nie tak szybki jak raptor ale wbrew pozorom wspolczesne dyski oferuja przyzwoita wydajnosc nawet te "pseudo-ekologiczne" chociaz raczej bym bral jakis typowy 7200 rpm WD albo Hitachi. Ponadto nie ma dyskow bezawaryjnych, osobiscie empirycznie to sprawdzilem i np. serwis WD zadziwil mnie skutecznoscia bo od momentu wysylki dysku bezposrednio do nich do otrzymania nowki minelo 1.5 tyg. Nie jestem jakims ich fanem mam dyski praktycznie kazdej firmy (poza shit-sungiem ktore wszystkie padly zgodnie niezaleznie od wielkosci i standardu a gwarancji nie uznano, moze mam pecha...) po prostu zawsze to milo miec alternatywe niz od razu pedzic do sklepu po nowy dysk bo miejsca i czasu brak. Edytowane 26 Marca 2014 przez shamad 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 juz ponizej 200 pln mozna znalezc 60G a to spokojnie wystarcza. Zakup SSD o takiej pojemności to pomysł głupi. Nie dość, że takie dyski są znacząco wolniejsze od większych modeli to jeszcze najczęściej są to modele na SF, które po zapełnieniu będą dodatkowo zamulać. Crucial M500 120 GB stoi poniżej 260 zł i jest to obecnie najtańszy sensowny SSD. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
shamad 3 Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) Hmm w pelni sie zgadzam, ze bedzie wolniejszy niz wieksze modele ale czy pomysl od razu glupi - wzrost wydajnosci i tak jest ogromny dla niektorych parametrow nawet o rzedy wielkosci wiec cel osiagniety, a naprawde mozna kupic taki dysk sporo ponizej wspomnianych 200 pln wiec czemu od razu glupi? Jesli ma byc przeznaczony na system to z definicji nie powiien byc w pelni zapchany, co do padajacych komorek celowo napisalem 60G a nie 64G - wielu producentow oferowalo/oferuje takie dyski gdzie wspomniane 4G przeznaczone jest wlasnie na redundancje. Ponadto nie zgodze sie z ogolnym potepieniem kontrolerow SF - owszem wiele modeli/serii bylo "niedoskonalych" czy wrecz wadliwych ale generalnie ogromny procent sprzedanych dyskow pracuje bezawaryjnie do dzis i nie ma z nimi absolutnie zadnych problemow. Natomiast jesli mozna kupic dysk 120G za 260 pln to tu w pelni sie zgadzam, ze w tym wypadku 200 pln za 60G to bez sensu calkowicie niezaleznie od kontrolera. Jednak nie zapominajmy, ze patrzac na wspomniane przez zakladajacego temat ramy cenowe i konfiguracje to poruszamy sie tutaj w sferze absolutnego low-endu (nikogo nie obrazajac) i to co jeden uwaza za niewarte uwagi 60 pln dla drugiego bedzie znaczaca roznica. Inna sprawa, ze jak mowi stare powiedzenie w dosyc swobodnej interpretacji (ponownie nie sugeruje tutaj niczego odnosnie osobo uczestniczacych w dyskusji) : biedny nie moze sobie pozwolic na kupowanie chlamu, czy tez jak kto woli chytry traci dwa razy. Zakup SSD o takiej pojemności to pomysł głupi. Nie dość, że takie dyski są znacząco wolniejsze od większych modeli to jeszcze najczęściej są to modele na SF, które po zapełnieniu będą dodatkowo zamulać. Crucial M500 120 GB stoi poniżej 260 zł i jest to obecnie najtańszy sensowny SSD. Edytowane 27 Marca 2014 przez shamad Cytuj Link to post Share on other sites
Mikolaj80 0 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Odnośnie tego WD VelociRaptor to moim zdaniem nie warto. Za 50zł za to można by się jeszcze zastanowić, ale nie za połowę ceny nowego dysku 1TB z dwuletnią gwarancją. 6 miesięcy bardzo szybko zleci, a niech Ci potem padnie ten dysk i będziesz stówę w plecy. A co do SSD to taj jak piszą poprzednicy 60 GB się obecnie kompletnie nie opłaca. Tym bardziej, że wspomnianego Crucial M500 120GB można już dostać poniżej 250zł z przesyłką - http://www.ceneo.pl/23926743;0280-0.htm#tab=click_scroll. Jak nie masz obecnie tyle środków to osobiście wolałbym się jeszcze trochę pomęczyć z tym co masz i dozbierać kasę. Jak mówi stare polskie powiedzenie, biednego nie stać tanie rzeczy:) Edytowane 30 Marca 2014 przez Mikolaj80 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Pytanie, czy warto kupować używkę dysku ,,WD VelociRaptor WD1600HLFS 160GB" za około 100zł z 6 miesięczną gwarancją jako tania alternatywa dla dysku SSD? jako alternatywa do SSD nie a poza tym tak, pod OS bardzo dobrze się sprawują Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts