Skocz do zawartości

Sony XPERIA SP vs LG Nexus 4 vs Galaxy s3

Recommended Posts

Witam mam wybor miedzy tymi telefonami i tak
Lg gwarancja 14mc producenta brak ladowarki raz wymieniana obudowa tylna cena 770
Galaxy 3mc gwarancij serwisu i komplet akcesorii cena 790 Te 2 telefony uzywane.
Sony sp 2 lata gwarancji bez simlocka cena 850 pelen komplet .
Co wybrac ?

Wiesz... ciężko powiedzieć. Nie ma co ukrywać LG był uszkodzony jak miał wymienianą obudowę i do tego brak ładowarki.

Galaxy ... 3 msc gwarancji i to serwisowej czyli można powiedzieć, że bez gwarancji.

W tym zestawie SP bym wybrał mimo, że to dużo gorszy telefon od LG G czy S3 (tragiczny ekran, kiepskie spasowanie a do tego problemy z wifi).

Natomiast za 800 zł kupisz nówkę S3 bez problemu. A za 850-900 używany LG G ale z gwarancją całym zestawem.

Czyli jeżeli bierzesz pod uwagę najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie LG G z innej oferty, czy poszukać galaxy S3.

Jeżeli musisz wybrać pomiędzy tymi trzema ofertami to SP.

Hmm. Autorze, za 800 złotych to dostaniesz Nexusa w prawie, że idealnym stanie(po 950-1050 chodzą nówki). A ty chcesz brać z naprawy po 770?

Proponuje poszukać w swojej okolicy Nexusa, tak jak kolega wyżej wspomniał LG Swift G, ewentualnie S3 LTE. (z tymi ostatnimi może być ciężko o bardzo dobry stan wizualny , ale myślę że można znaleźć perełkę).

• Popieram 1

Jak wyżej - z tej trójki wybrał byn Nexus'a - ale NIE naprawianego. Za 800 zl można kupić w świetnym stanie sprzęt, widziałem nie dawno taka ofertę na Allegro - z 15 miesiącami pozostałej gwarancji - z kompletem dokumentów jak dowód zakupu, podbita gwarancja. Cena 820 zł.

Edytowane przez Ravir
  • Popieram 1

Jesli koniecznie chcesz brać coś z tych 3 telefonów, to polecam ci tą xperie SP. Naprawde bardzo wydajny samrtphone,

Każda gierka chodzi płynnie a na antutu wyciąga koło 20.000/21.000 pkt więc naprawde za taką kase i 2 lata gwarancji + ta xperia jest dość solidnie zrobiona ;)
Kolega ją ma i jedyne minusy to system nie chodzi całkiem płynnie (nakładka sony troche zamula) ale i tak chodzi szybko, za chwile bedzie aktualizacja do 4.3 JB wiec płynnosc zostanie poprawiona a za jakiś czas podobno ma wyjść KitKat na ten fon ;)
Drugi minus to ekran, jest on jakiś taki dziwny... kilka tych xperii np L też ma taki ekran... powierzchnia po prostu jest inna, nie śliska tylko taka w dotyku nieprzyjemna wg. mnie.

Edytowane przez Dark Droid

Po pierwsze już jest ta aktualizacja, która jeszcze pogarsza całą sytuację. Po 2 bo kolega ma to żaden argument. Miałeś porównanie ? Czy też powiesz, że kolega ma ? Cała seria z tego co wyczytałem ma walniętą antenę wifi i to uwierz nie chodzi że ma gorszy zasięg, tylko tragiczny (myślałem, że miałem tylko ja pecha z tą anteną).

Po 2 spasowanie - możesz cały paznokieć wsadzić w tą szczelinę, mimo.. że telefon to bryła monolityczna - chociaż klapkę można ściągnąć.

I najważniejsze... ekran... Można rzec, że jest arcydziełem zepsucia tego modelu. Tragedia i tragedia. Nawet jakbym miał do wyboru S2 i SP to ze względu na ten ekran wolałbym S2.

Oczywiście jak autor ma zamiar chwalić się suchymi liczbami to niech sobie bierze. O albo lepiej jakiegoś chinola z 8 rdzeniowym mediatekiem. Całe menu SP laguje, występują problemy ciągle i nadal nie poprawione - oby nie zostawili to jak było w przypadku XPERIA T. A to co mówisz, że powierzchnia jest inna - dlatego że producent nakleja folie na ekranach.

Tak jak koledzy wyżej, jeżeli styknie mu 16 GB w Nexusie to jak najbardziej polecam.

Jak mu brakuje trochę miejsca, ale 32 styknie to LG G - jest trochę droższy, ale minimalnie lepszy. Aczkolwiek Nexus ma czystego androida i jest piekielnie szybki.

Jak musi mieć karty pamięci to może S3 LTE ale musi znaleźć okazję. 900 zł leci ten fon z gwarancją.

Czy nexus 4 czy LG G czy S3 LTE - każdy telefon ma dobre i słabe strony ale jaki z TYCH trzech nie wybierzesz będziesz zadowolony. Jak masz dylemat by ostatnio temat założony który z nich wybrać.

Pozdrawiam

Telefon porównywałem ze swoją eską, powiem ci że może on ma inny model bo wifi działa bez problemow a telefon mimo benchmarktu to bawiłem się nim w gta 3, VC czy fifa 14 i powiem ci że w przypadku gta wszystko chodziło na najwyzszych pieknie.
Ekran to fakt nie jest jakiś super, ale zakładam że autor nie jest totalnym specem od ekranow i nie czepia się każdego szczegółu, Jak ogladam te wszystkie ekrany telefonow to zawsze porownoja katy patrzenia, ale badzmy szczerzy , kto normalny gapi sie na telefon pod tak śmiesznie małym katem?

A co do chinoli, osobiście znam osobę która ów telefon kupiła za bodajże 300zł, 4 rdzenie 1.5GHz , 1gb ramu 4.5cal, jakiesz dziwne gpu, wszystkie gry chodzą pieknie i taki fon za 300zł to ideał prawie... ekran traci "kontakt" po chwili grania, nie jest on jakis super, słaba jasność, wifi ma bardzo słaby zasieg, jak można się domyślec na takie chinskie no-name jest mało romow, głosnik nie jest najlepszy podczas rozmowy(nie mozna go nawet nazwac dobrym a nawet dostatecznym). Jeśli ktos lubi takie tanie fony mocne jedynie w spec. to prosze ale ja bym takiego czegoś nie kupił z powodow powyzej i wielu innych.

Edytowane przez Dark Droid

Ale dawać 900 zł za telefon, gdzie ekran jest tak kiepski to też przesada. Jakby miał wybrać między naprawiany LG G a nową SP polecę tą SP ale nie za tą cenę. I może miałeś porównanie nawet z tą S-ką i nie sądzisz, że ekran jak na tą klasę urządzenia jest bardzo kiepski ?

Nie miałem okazji by sprawdzac SP przez dluższy czas, wiec nie powiem ci dokładnie co do tego ekranu, i czy tyle za telefon dawac... kolega kupił go za 650, prawie nieużywany.Ale on się nim nie bawi nie sprawdza, ma go tylko do darmowych gier z google play i do dzwonienia/sms/internet. Mimo że wyszła aktualizacja do 4.3 i pogarsza całą sytuację to on i tak ją zainstaluje bo on lubi miec wszystko najnowsze(ale tylko bezpieczna droga gdzie gwarancja sięga). Mimo np custom romow 4.4 czy innych już nawet stabilnych.
Jak za tyle kupił i mu to nie przeszkadza to fajnie ale ja osobiście bym dostał szału gdybym na co dzień miał taki ekran, ja jestem przyzwyczajony do sliskich ekranow i on nie dosc ze jest jaki jest to jeszcze sie tak szybko brudzi :(
A co do tematu to zależy od autora, czy liczy na specyfikacje czy po prostu duży ekran do internetu/filmów bo jesli tak to lepiej niech nie płaci takiej ceny za moc kltorej i tak nie bedzie uzywał.

• Popieram 1

No widzisz ;)

Czyli zgadzasz się z moim zdaniem;p Masz za szczerość plusa ;p

A dla autora:

http://www.gsmmaniak.pl/282872/sony-poprawilo-ekran-xperii-z2-zobaczcie-porownanie-z1-z1-compact/

Tutaj masz porównanie ekranów, gdzie nie patrz na Z2 tylko na Compact oraz Z1.

Compact ma ekran już dużo lepszy jak widać na tych zdjęciach. Ekran w Compact jest zbliżony do IPS, chodzi że posiada naturalne kolory. Porównaj go z Z1... jest tragiczny w Z1 ? To pomyśl, że Z ma jeszcze gorszy niż Z1. A właśnie ekran w Z jest podobny do Xperii SP.

I przepraszam za hejtowanie Sony. Ale jakbyście mieli w ręce S3/S4/G2 itp. telefony to zrozumieliście by dlatego uważam te ekrany za tragiczne. Natomiast jak autor miał do czynienia z telefonami bardzo starymi gdzie ekrany były zwykłe TFT bez żadnych technologii to i tak odczuje ten skok. Ale nie radze mu porównywać wtedy już telefonów ;)

To tylko pokazuje, że Xperia ma słabe kąty widzenia. Nie wiem czemu teraz wszyscy wpadli w fetysz oglądania smartfona pod kątem. Jak chcesz sprawdzić godzinę to zmiana kolorów nie sprawia większych problemów, a inne czynności raczej się wykonuje ze smartfonem na wprost nas.

Jeszcze jedna kwestia - kupując Z1 wystarczy porównać biel wyświetlacza z białą kartką. Sony zastosowało 4 rodzaje wyświetlaczy - 1 bardzo dobry, dwa przeciętne i jeden słaby. Ten bardzo dobry ma kontrast i czerń na poziomie iPhone 5 lub HTC One, biel jest biała (w pozostałych wpada w żółty odcień).

Swoją drogą, co ma zastosowanie matrycy tranzystorów zarządzających gaszeniem i zapalaniem subpixeli (tj. TFT, ma ją każdy wyświetlacz) do wyświetlacza?