Skocz do zawartości

Grafika za ~600PLN do i3

Recommended Posts

Cześć,

Przyszedł czas wymienić wysłużoną kartę graficzną (4850) na coś nowego. W najbliższym czasie 1-1,5 roku nie planuję zmieniać procesora. Jestem okazjonalnym graczem, jednak lubię cieszyć oko wysokimi detalami. Zależy mi na jak największej ciszy całego zestawu (szczególnie na zwykłym użytkowaniu komputera). Ze starej grafiki mam Accelero S1 Plus z Turbo module, który mógłbym wykorzystać w nowej karcie - więc podstawowe chłodzenie może być słabe. Na R9 270 wchodzi ono według producenta, nie jest wymieniony GTX660 (może ktoś ma, widział czy wchodzi lub może podać rozstaw otworów montażowych). Zależy mi na gwarancji, ale lekko używane też wchodzą w grę. Czy do tego procesora sterowniki od nvidii nie będą zamulały?
Zależy mi również aby karta miała pełnowymiarowe HDMI oprócz DVI (a nie mHDMI). Nie chciałbym przekroczyć kwoty 650PLN.

Kiedy: w ciągu 2 tygodni
Zastosowanie: gry
Zasilacz: Tagan U33 2-Force II Series 500W
Komputer: MSI Z77A-G43, Core i3 3220 @3,5GHz @ Fera2 , Goodram 8GB 1333MHz @ 1414MHz, Obudowa SPC Gladius M40, Plextor M5S 128GB + 1TB HDD, Tuner TV, Soundblaster

Rozdzielczość: FullHD

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Radeon R9 270 Gaming 2GB DDR5 256bit (900/5600) 

Nic lepszego nie znajdziesz. Ciche i wydajne chłodzenie od MSI. Tutaj masz test tej karty:

http://pclab.pl/art55237.html

Dzięki za propozycję. Po braku innych odpowiedzi wnioskuje, że Twoja propozycja jest da best :)

Swego czasu myślałem czy by nie wziąć od Sapphire, ale MSI ma o rok dłuższą gwarancję w tej samej cenie. 

Będę musiał sprawdzić "na żywo" czy chłodzenie od MSI będzie cichsze od Accelero S1.

Niezła budżetową opcją byłby Radek 7850, zbliżona wydajność do R9 270, świetny potancjał OC i brak podatku od nowości. Dodatkowo wciśniejsz na 7850 swoje Accelero S1, więc możesz brać tanie modele z 1 wentylem. Używki z 1 GB (minimalnie wolniejszy niż werjsa 2 GB) można kupić za ok 450 złociszy np. tu: http://allegro.pl/xfx-hd7850-1gb-860mhz-gw-i4077643708.html, co daje świetny stosunek ceny do wydajnosci. Sam jestem niedzielnym graczem i jestem z tego Radka bardzo zadowolony, w znakomitej większości gier daje radę na wysokich ustawieniach grafiki a w kilku najbardziej wymagających tutułach wystarczy szczegóły obniżyć do średnich i też trzyma się dziarsko (choć ja gram w 1680x1050).

Faktycznie 7850 jest ekonomicznie świetną propozycja, jednak jest wyraźnie wolniejsza. Ja mam Accelero S1 Plus, które jest kompatybilne z R9 270(X) -> przynajmniej tak twierdzi producent.
Player1 - alternatywa bardzo ciekawa, ale zależy mi również na ciszy. Mój 4850 chodzi w idle na pasywie z T ~45 stopni C, wentylatory w obudowie na "low", wentyl na procu na 650rpm i najbardziej słyszalny jest teraz zasilacz ;) Liczę, po cichu że nowa karta w idle będzie miała mniejszy apetyt na prąd, a przynajmniej będzie mniejszą grzałką - bo te 45stopni idealnie grzeje mi radiator od chipsetu.
Wychodziłem pierwotnie z GTX750Ti ale jednak chciałbym mieć większy zapasik mocy, stąd poszukiwania w półce wyżej.

Windforce jest cichy do około 1500-1800 RPM, przy 2000 RPM (których prawie nigdy nie osiąga) jest już słyszalny, ale nie denerwujący, powyżej robi się już głośnawo, ale to tez pojecie względne.

W idle ta grafa jest chłodna, max 35st przy dobrze wentylowanej budzie oraz niesłyszalna.

Za 680 zł to okazja, brać! O ile nie boisz się zakupów na Tablicy. Ja bym to brał za Pobraniem i z możliwością otwarcia paczki.

Pozdro

Edytowane przez Bakak

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi - dały mi do myślenia. Po przemyśleniu za i przeciw wybór padł na MSI R9 270. Liczę na jej możliwość OC, ciszę oraz niskie temperatury. Postaram się napisać moje odczucia ze standardowego chłodzenia względem Accelero S1 plus - tak aby następni mogli mieć jakieś porównanie.