Bonzayyy 0 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Siemka ! Ostatnio mi się przegrzewa procek Intel G2120( grzeje się nijakie package), więc stwierdziłem, że warto wymienić radiator. A więc jaki wybrać do max 70/80 zł ? Jest jakaś różnica między : http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-518093/ a http://www.agito.pl/silentiumpc-spartan-lt-he922-82-887823.html Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5519 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Spartan pro jest wydajniejszy, natomiast oba to odrzutowce;P Jeśli zależy Ci na ciszy rozważyłbym dopłatę do SPC Fera 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Fera 2, jak kolega wyżej prawi będzie odpowiednim wyborem, do którego warto dopłacić, bardzo dobry stosunek ceny do wydajności no i kultura pracy na dość dużym poziomie. Jako alternatywa dobrym wyborem będą coolery Raijinteka, mowa o modelach Themis i Aidos, wydajnościowo nie różnią się zbyt wiele od Fery, lecz w przypadku Raijinteków kultura pracy jest gorsza (głośniejsze wentylatory). Spartan jest nieco ''suszarkowaty'' - mając tutaj na myśli głośność Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Bonzayyy do takiego procesora moim zdaniem szkoda kupować chłodzenie CPU, które kosztuje prawie połowe jego wartości chodzi mi tu o silentium pc fera 2, chyba, że w przyszłości zamierzasz kupić jakiś wydajniejszy procesor. Ja na Twoim miejscu kupił bym pastę termoprzewodzacą np artic cooling mx-2 i założył procesor BOX-owy i pobawił sie prędkościa obrotowa wentylatorów. Jeśli to by nie pomogło to polecam CPU SilentiumPC Spartan Pro (HE924), który do tego procesora wystarczy w 100% i nie trzeba niczego wydajniejszego. Tutaj w lepszej cenie http://www.tani-sklep.pl/p/a/4509 . Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Bonzayyy 0 Napisano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Właśnie nie chciałem kupować wentyli za 100-120 bo za drogo ale widziałem, że nie różnią się zbytnio hałasem jeśli chodzi o decybele w informacjach. Dzięki za linka do tego SPC 924, na pewno go zakupie za taką przystępną cenę. Pasta była wymieniana na lepszą i nic to nie dało potrzeba po prostu wentyla. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Do box'a nie potrzeba wentyla, po prostu trzeba nowego chłodzenia ! Spartan jest z całą pewnością dobrym wyborem, w swojej cenie oferuję ciekawą wydajność, choć generalnie mogłaby być ona i tak lepsza....poza tym wentylator troszeczkę głośnawy, ale nie przesadnie i ta się normalnie korzystać Osobiście dołożyłbym do Fery 2, ale Spartanem na pewno nie będziesz zawiedziony PS jaka była ta twoja ''lepsza'' pasta, którą wymieniałeś na box'ie ? Osobiście polecałbym do tego Spartana dokupić jeszcze pastę MX-2, gdyż dodawana przez producenta (we woreczku) mimo to, że dedykowana pod H.D.T do i tak swoją jakością i wydajnością w postaci przewodnictwa ciepła nie zachwyca w taki sposób, jak potrafi to zrobić MX-2 - różnica ogromna Edytowane 23 Marca 2014 przez Darius. Cytuj Link to post Share on other sites
zieloczek100 119 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Poszukaj czegoś używanego. Ja swojego Flexa kupiłem za 44,44zł i daje radę schłodzić moją i5 pasywnie w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
kuba83bb 91 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Procek 55W TDP, a wy proponujecie jakieś wypaśne chłodzenia Moim zdaniem AAB Cooling Super Silent P1 za 37zł http://www.ceneo.pl/10193786 A dlaczego? Potrafi odebrać 100W ciepła, u mnie na podkręconym procu chodzi na minimalnych obrotach non stop i jest niesłyszalny ( a jest sporo ponad 100W TDP), bardzo dobry stosunek cena/wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Według mnie nie opłaca się kupować nawet tego AAB za 37zł. Jego wydajność jest na poziomie boxa. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Weźcie nie róbcie jaj, przecież box powinien spokojnie dać radę na tym procku. Ściągnij boxa, wyczyść go dokładnie i zmień pastę, odkurz obudowę i powinno być w porządku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 U mnie i3 2120 siedzi na boxie przy czym nie grzeje się oraz nie hałasuje. Obudowa pewnie jest kijowa ---> piekarnik. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts