Skocz do zawartości

Opinia nt. Eizo Foris FG2421 [240hz!]

Recommended Posts

Czy jest to najlepszy monitor dla "zapalonych" graczy?(rozumiem przez to graczy, którzy robią pożytek z bardzo niskiego input laga, uwrażliwieni na kwestie płynności i smużenie, grający w dynamiczne gry) Według mnie nie. Dla takich równie dobrą, jak nie lepszą(niższy input lag) są 120/144Hz TN'ki.

W mojej opinii jest to monitor faktycznie stricte dla graczy, lecz oczekujących czegoś bardziej wszechstronnego niż to co oferują konkurencyjne monitory na matrycach TN. To Eizo na matrycy AMVA sprawdzi się znacznie lepiej niż TN np. przy oglądaniu filmów, graniu w klimatyczne gry.(szersze kąty widzenia, znacznie lepszy kontrast i głęboka czerń)

Monitor pracuje z sygnałem 120Hz, który potem jest "upłynniany" poprzez odpowiednie algorytmy.(dublowanie klatek, dodawanie czarnych itd.) Dodam też, że aktywowanie trybu "Turbo 240" minimalnie, ale jednak zwiększa smużenie(z właściwie niewidocznego, przy trybie turbo 240 off) oraz opóźnienie sygnału.

Wymagania więc co do sprzętu są podobne jak przy monitorach 120Hz. Do maksymalnych detali w nowych grach zapewne SLI/CF z kart kosztujących ponad 1200zł-1500zł i do tego i5 wykręcone do 4,2-4,7 Ghz. Jeśli brak funduszy można grać z obniżonymi ustawieniami - wtedy można już pokusić się o jedną kartę pokroju R9 290 / gtx 780, procesor jednak w dalszym ciągu co najmniej i5.

Test Eizo Foris FG2421 na portalu TFTCentral.co.uk

Edytowane przez gregotsw
  • 1 miesiąc temu...