waflu 0 Napisano 18 Marca 2014 Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam,posiadam grafike amd radeon hd 6950 ktora niestety nie dziala.Po podlaczeniu do komputera nie daje zadnych oznak zycia,tylko wiatraczki sie ruszaja.Podejzewam ze uszkodzila sie podczas transportu od kolegi bo u niego dzialala a u mnie juz nie.Poszedlem do znajomego i to samo.Karta jest podlaczona dobrze na 999999% a komputer bezproblemowo daje sobie z nia rade poniewaz aktualnie chodzi na gtx 770.Co moglbym jeszcze zrobic ? Oplaca sie ja odeslac do servisu ? Gwarancja niestety juz sie skonczyla Cytuj Link to post Share on other sites
secior1989 226 Napisano 18 Marca 2014 Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Nic juz z nia raczej nie zrobisz, nie rozkrecales jej zeby wyczyscic ani nic? Patrzales inne wejscie? DVI , HDMI? Cytuj Link to post Share on other sites
waflu 0 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Nic juz z nia raczej nie zrobisz, nie rozkrecales jej zeby wyczyscic ani nic? Patrzales inne wejscie? DVI , HDMI? rozzkrecilem calosc,wyczyscilem wszystko,zmienilem paste,sprawdzalem inne wejscia i nic Cytuj Link to post Share on other sites
secior1989 226 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 jaka to firma tej karty Saphire? Cytuj Link to post Share on other sites
waflu 0 Napisano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 AMD ... Cytuj Link to post Share on other sites
secior1989 226 Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 No AMD ale wersja chlodzenia na karcie? SAPHIRE,GIGABYTE,ASUS,MSI,? Cytuj Link to post Share on other sites
EvilOverlorD 48 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) HD6950 posiada dual bios, przełącz w pozycję 2 z 1 lub z 1 na 2, może jeden jest uwalony.Sam jeden bios uwaliłem i działałem na drugim. Edytowane 22 Marca 2014 przez EvilOverlorD Cytuj Link to post Share on other sites
waflu 0 Napisano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 HD6950 posiada dual bios, przełącz w pozycję 2 z 1 lub z 1 na 2, może jeden jest uwalony. Sam jeden bios uwaliłem i działałem na drugim. Przelaczylem juz,nic to nie dalo No AMD ale wersja chlodzenia na karcie? SAPHIRE,GIGABYTE,ASUS,MSI,? Kurde nie wiem,pudelko gdzies zapodzialem a na wiatraczkach pisze VTX. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Vertex, raczej tylko pozostaje serwis. Pytanie czy taka naprawa, o ile będzie możliwa, czy będzie w ogóle opłacalna ? Cytuj Link to post Share on other sites
Arekabat 105 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 To może do piekarniczka ją dać. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Nie spodziewałbym się zimnych lutów po tej karcie ale nigdy nie wiadomo. Jeśli nie masz nic do stracenia, można tego spróbować, ale trzeba to robić z głową i bardzo dokładnie. Jak co to mogę udzielić kilku wskazówek bo przerabiałem to już kilkanaście razy ale tylko na kartach gf serii 8000, 9000 oraz na jednym 6600 GT, o dziwo na wszystkich podziałało. Niestety muszę Cię uprzedzić, że będziesz to musiał coraz częściej powtarzać aż w końcu karta padnie całkiem Cytuj Link to post Share on other sites
LuKeT 2 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jaki posiadasz zasilacz? Wiatraczki kreca sie przez pare sekund, czy caly czas az do odlaczenia zasilania? Cytuj Link to post Share on other sites
waflu 0 Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Jaki posiadasz zasilacz? Wiatraczki kreca sie przez pare sekund, czy caly czas az do odlaczenia zasilania? Posiadam zasilacz Corsair HX 850 w wiec to chyba nie to,wiatraczki kreca sie az do odlaczenia zasilania. Nie spodziewałbym się zimnych lutów po tej karcie ale nigdy nie wiadomo. Jeśli nie masz nic do stracenia, można tego spróbować, ale trzeba to robić z głową i bardzo dokładnie. Jak co to mogę udzielić kilku wskazówek bo przerabiałem to już kilkanaście razy ale tylko na kartach gf serii 8000, 9000 oraz na jednym 6600 GT, o dziwo na wszystkich podziałało. Niestety muszę Cię uprzedzić, że będziesz to musiał coraz częściej powtarzać aż w końcu karta padnie całkiem Jakbys mogl to pare rad mi sie przyda Cytuj Link to post Share on other sites
Lubiem placki 37 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Broń Boże piekarnik. To działa tylko na karty nvidia serii 9xxx i w dół, jak z radkami to nie wiem, ale piekłem HD 6770 i było jeszcze gorzej niż przed. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli ma zamiar ją wyrzucić, to dlaczego nie ? Ja robię mniej więcej tak: 1. Zdejmuję chłodzenie i plastik z gniazda na wentylator oraz dokładnie czyszczę kartę. 2. Osłaniam kondensatory przy pomocy folii aluminiowej (błyszcząca strona lepiej odbija ciepło, czyli na zewnątrz). Kondensatory rozgrzane powyżej swojej max temperatury mogą się zniszczyć poprzez rozszczelnienie, ciecz wewnątrz nich się zagotuje. 3. Wstawiam kartę na blachę, na 4 kulkach papieru do pieczenia podłożonych w rogach. GPU ustawiony do góry !!! Osobiście zawsze ucinam malutki kontrolny kawałek cyny i kładę obok gpu, tak by nic nie złączył gdy się rozpuści. Po rozpuszczeniu z wałka robi się kulka, następuje to w mniej więcej w 1/2 do 2/3 czasu wypiekania. W zasadzie to możesz pominąć. 4. Wstawiam oczywiście do rozgrzanego już wcześniej piekarnika ~190*C na ok 7-8min. Używam termoobiegu. 5. Wyłączam piekarnik, otwieram drzwiczki, wysuwam blachę z piekarnika, zdejmuję folię aluminiową i czekam aż karta ochłodnie. 6. Zakładam chłodzenie i wio do PC . Gdy robiłem to pierwszy raz na moim 6600GT to na odwrót położyłem gpu i odpadło kilka elementów smd Potem położyłem je z powrotem (teraz gpu do góry ) i wio znowu do piekarnika, karta działa Przy drugiej karcie spuchły mi kondensatory i od tego czasu każdą następną już zabezpieczam. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts