Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

przeglądając różne obudowy w sieci natknąłem się taką obudowę:

http://www.inwin-style.com/en/goods.php?act=view&id=904

Bardzo mi się podoba jej design,załóżmy że cena nie gra roli. Nowy komputer który zamierzam niedługo złożyć będzie się składał z płyty ATX, i5-4970k + 780 GTX (przychylam się do wersji Gigabyte 3X - wg producenta karta ma L=292mm a In Win w obudowie dopuszcza L=360mm). Nie jestem zapalonym "podkręcaczem" ani też wybitnym znawcą/entuzjastą,jednak to co na pierwszy rzut oka wydaje się być bolączką to chłodzenie całej obudowy. Niepokoi mnie fakt struktury całej obudowy (łącznie z "odwróconym" zasilaczem) i ogromnych temperatur. Producent 904 nie dorzuca żadnego chłodzenia do tej obudowy co jestem jakoś w stanie przeboleć,ale zastanawia mnie czy zamontowanie wszystkich wiatraków (140mm na dół pod miejscami na dyski + 90mm na tyle + 145mm (np. Phanteks?)  na CPU )  utrzyma akceptowalnie niskie temperatury? Dodam że raczej nie zakładam tworzenia LC (mimo iż są pewne udogodnienia dla tego w tej konkretnej obudowie).

Czy ktoś użytkuje/miał styczność z tą obudową? Jakie temperatury mniej więcej panują w środku z zainstalowanym dodatkowym chłodzeniem? (różne testy w internecie były przeprowadzane bez dodatkowego chłodzenia o ile zdążyłem zauważyć) Czy ta obudowa jest warta kupna ? Bardzo mi się ta obudowa podoba jednak nie mam na tyle doświadczenia by samemu ocenić. Proszę o pomoc :)

Dziękuję i pozdrawiam

Nie będę komentował wyboru biorąc pod uwagę cenę która nicka nie jest [800zł i więcej] bo jak piszesz to nie gra roli. Obudowa dość młoda na rynku i może źle mówię ale z działu niszowych więc mało jest testów a głównie recenzje. Znalazłem tą stronę: http://www.pctechreview.com.pl/obudowy/in-win-904-test-obudowy-dla-prawdziwych-entuzjastow/ i http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2014/01/23/in-win-904-review/3. Jeśli coś z tego wyczytasz i to pomoże w decyzji to będzie ok, martwi mnie tylko że w obudowie nie zamontujesz nic wyższego jak 145mm. Na szybko reasumując SilentiumPc Fortis 1225 już się nie zmieści, SilentiumPC Fera HE1224 też nie, a dopiero coś pokroju SilentiumPC Spartan HE923 z wentylatorem 92mm, który ma 124mm wysokości, więc jeśli do i5-4970k dołożysz OC to będziesz miał problem [ale nie jestem pewny], z temperaturami. Piszesz o wentylatorze 140mm na CPU ale nie jestem pewny czy taki wentylator na zwykłe wieżowe chłodzenie z racji ich wysokości w ogóle wchodzi w grę, no chyba że chłodzenie będzie typu nisko profilowego ułożonego równolegle do płyty głównej, to zawsze wyjście aby temperatury były niższe niż na fabrycznym chłodzeniu.

Edytowane przez Mariusz21_21
Gość t.luk

Co jak co ale z dwojga złego ja tam bym wolał własnie prędzej Phanteksa Primo. Na szczotkowane aluminium trzeba bardziej uważać bo jest bardziej wrażliwe na zarysowania niż porządna blacha z porządnym lakierem (i nie zmienią tego żadne teorie "specjalistów" ;)).

@t.luk

Ale Ty się motasz... Fakt łatwiej zarysować aluminium niż polakierowaną blachę. Bój o aluminium zawsze był w przypadku porównywania plastiku z tymże materiałem. I chyba  tego, że aluminium jest materiałem trwalszym, lepszym od plastiku nie zmieni żadna teoria "recenzenta"...

"specjalistów"

Skończ już te bóle. 

całkiem ładny ten Antec. ale ta obudowa jest wielka! wysokości małych dzieci! jak poczytałem testy 904 [wracając do tematu],to tak naprawdę jedynym rozwiązaniem jest chłodzenie wodne do tej obudowy. Nie wyobrażam sobie włożenia np. referenta r9 290 do tej obudowy z 2 wiatrakami,a jeszcze podkręcanie... naprawdę szkoda że nie ma więcej miejsca na dodatkowe wiatraki. cóż,może w przyszłości wyjdzie ulepszona wersja,na razie raczej sobie odpuszczę....