Skocz do zawartości

Komputer dla architekta do 5000 zł

Recommended Posts

Witam, chciałbym poradzić się Was w sprawie złożenia zestawu do pracy. Zestaw składam dla mojej siostry, która jest początkującym architektem/ projektantką zieleni. 

Zastosowanie komputera : Programy CAD, SketchUp, Artlantis.
Maksymalna kwota : Około 5000 zł.
Których części potrzebuję : Jednostka centralna + monitor
Czy będę podkręcać sprzęt? : W przyszłości
Rozdzielczość mojego monitora : Brak
Specjalne wymagania : Biała obudowa i monitor  :roll: 
Części z poprzedniego komputera : Brak
Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/qImas7/
Inne : Złożyłem też drugi zestaw, moim zdaniem bardziej przyszłościowy http://www.morele.net/inventory/info/g9uHRZ/

Obecnie siostra pracuje na 5 letnim laptopie po dwóch zawałach gpu więc nadszedł czas na zmianę sprzętu, który pozwoli na bardziej komfortową pracę nad projektami. Programy z jakich korzysta to AutoCAD, Google SketchUp i Artlantis do renderowania. 

Pierwszy proponowany przeze mnie zestaw na podstawce 1150 ma trochę małe możliwości rozwoju, jedyna opcja to wymiana na i7 w przyszłości ale za to udało się wcisnąć SSD :) I tu moje pierwsze pytanie: czy tego Xeona da się nieco podkręcić na tej płycie? Słyszałem o bclk ale nie wiem czy dotyczy to też Xeonów.

A teraz co do drugiego zestawu: czy przejście na 2011 jest opłacalne wydajnościowo? CPU jest słabszy choć i to nie uchroniło mnie przed przekroczeniem budżetu. Plan długofalowy w tym przypadku przewidywałby wymianę na jakiś naprawdę wydajny procesor 6R/12W no i może dokupienie SSD w przyszłości.

W obu przypadkach starałem się dobrać płytę, która pozwala na podkręcanie (tak myślę), tylko który zestaw Waszym zdaniem ma więcej sensu?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.

Pierwszy proponowany przeze mnie zestaw na podstawce 1150 ma trochę małe możliwości rozwoju, jedyna opcja to wymiana na i7 w przyszłości ale za to udało się wcisnąć SSD :) I tu moje pierwsze pytanie: czy tego Xeona da się nieco podkręcić na tej płycie?

Xeona nie są do podkręcania. Wymiana na i7 to też średnio udany z finansowego punktu widzenia pomysł jak dla mnie. LGA2011 ogólnie byłoby wskazane w takim zastosowaniu. Jednak bez monitora zostaje ok 3600 zł na sam zestaw i trudno o LGA2011 za takie pieniądze z porządnymi innymi podzespołami.

Ta pierwsza propozycja nie jest zła i trochę bym ją zmodyfikował:

Intel Xeon E3-1230v3 /3.3GHz, 8MB, BOX, LGA1150/

Gigabyte GA-B85-HD3 /intel B85, LGA1150/

SilentiumPC Fera 2 HE1224

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Crucial M500 240GB (500/250MB/s)

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

MSI GeForce GTX 750 Twin Frozr OC 1GB DDR5 128bit (1163/5010)

Liteon iHAS122 SATA (black)

Cooler Master G450M 450W

Fractal Design Define R4 USB 3.0 White

Razem: 3617zł + NEC 24.1" LED EA244WMi (1420zł) = 5037zł

Wydaje się, że mało się różni od Twojego, ale ten zestaw jest na solidniejszych podzespołach, w wydajnościowo będzie taki sam. No i biała obudowa z minimalistycznym designem. Monitor to bardzo dobry wybór w tej cenie ;)

Chcąc mieć możliwość OC, co wg mnie jest wskazane, i jednocześnie solidne podzespoły można na razie zrezygnować z karty graficznej i działać na zintegrowanej (oczywiście dokupić za jakiś czas np GTX750). Wtedy w zestawie wyżej do zmiany:

- procesor na: Intel Core i7-4770K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/

- płyta na: AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/

- chłodzenie na: Thermalright HR-02 Macho Black-White

Reszta bez zmian (bez karty graf.) - razem: 3631zł + EA244WMi = 5051zł

Dzięki temu jest możliwość OC i zwiększenia wydajności. Oczywiście można próbować zmienić monitor na np 23-calowgo EA234WMi, ale lepiej wg mnie zostać przy bardziej komfortowym EA244 i dorzucić w swoim czasie kartę graficzną (monitor jednak należy do rzadziej wymienianych elementów).

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

• Popieram 2

Procesor: Intel Core i7-3770K /3.5GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ 1199 zł
Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black-White 185 zł
Płyta główna: MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ 335 zł
Pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix 499 zł
Dysk SSD: Crucial M500 240GB (500/250MB/s) 450 zł
Drugi dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 210 zł
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 750 Ti OC 2GB DDR5 128bit 569 zł
Obudowa: Zalman Z3 Plus USB3.0 white (b/z) 155 zł
Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 230 zł

razem 3830zł

+ LCD NEC EA244WMi (white) 1400zł

razem 5230zł

i7 czekająca na OC. 16 GB ramu, SSD 240GB, GPU z 2GB vramu, oraz biała buda (Zalman Z3).

• Popieram 6

@UP Dobry zestaw, lecz ja osobiście zamieniłbym dysk Seagate 1TB na Wester Digital Blue 1TB. 

Poza tym wszystko pięknie ładnie, naprawdę dobry zasilacz, mocny procesor, bardzo szybkie pamięci RAM pracujące na napięciu 1,5V, szybki dysk SSD, według mnie świetna propozycja.