Naprawiator 8 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Planuję złożenie nowego blaszaka i na oku mam następujące elementy. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - głownie te krytyczne DOTYCZĄCE AWARYJNOŚCI PODZESPOŁÓW, związane z kompatybilnością, oraz kwestii doboru elementów na podobnym poziomie (tzn. uniknięcie "wąskiego gardła" typu: biorę super procek a spowalnia go słaby ram) Wielce przydatne będą też uwagi w jakich sklepach/sklepach internetowych można było by daną część poszukać taniej. Wybór tych części to nie WYROK BOŻY - jeśli ktoś zaproponuje inne to jestem otwarty na propozycje, poparte odpowiednim argumentem. * procek Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4570-3-2ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54570-546528/ * płyta główna MSI H87-G43 GAMING, H87, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, ATX (H87-G43 GAMING) http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h87-g43-gaming-h87-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-atx-h87-g43-gaming-606784/ *GPU Karta graficzna Gigabyte GeForce CUDA GTX650Ti OC 2GB DDR5 128BIT 2DVI/HDMI/DSub BOX (GV-N65TOC-2GI) http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-cuda-gtx650ti-oc-2gb-ddr5-128bit-2dvi-hdmi-dsub-box-gv-n65toc-2gi-524235/ * chłodzenie Chłodzenie CPU Zalman CNPS7000C-ALCU - SOCKET 775 / 1156* / 754 / 939 / 940 / AM2 / AM2+ / AM3 http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-zalman-cnps7000c-alcu-socket-775-1156-754-939-940-am2-am2-am3-309637/ * zasilanie Zasilacz Be Quiet! STRAIGHT POWER BQT E9-500W, 80PLUS Gold, 4 linie 12V (BN192) http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-bqt-e9-500w-80plus-gold-4-linie-12v-bn192-422633/ * ram DWIE KOŚCI GoodRam GYB1600D364L9/4G http://www.morele.net/pamiec-goodram-gyb1600d364l9-4g-554043/ * napędu nie mam żadnego na oku, myślę zwykły bez blue-ray byle z lightscribe-m. * obudowy nie patrzyłem jeszcze, może ma ktoś coś na oku? W przeciętnej cenie, niezbyt szeroka (max 20cm szerokości) a przyciski raczej z dołu obudowy. O napęd i obudowę pytam tylko jeśli ktoś ma coś godnego polecenia - nie zamierzam się nikim wysługiwać, nie jestem na tyle tępy by nie potrafić tego sprawdzić z pomocą wujka googla. Podobnie z cenami - raczej propozycja innego sklepu niż wyszukana niższa cena podana na tacy. Dla uściślenia, przeznaczenia kompa: Zastosowanie komputera : filmy, muzyka (uwaga audiofil:), internet (mniej więcej w równych proporcjach) +trochę gry (i to raczej nie najnowsze no chyba że ostrząc zęby na Mass Effect 4 czy Wiedźmina 3 wymagające programy - brak Maksymalna kwota : 2000 ale 2500 też przeboleję Czy będę podkręcać sprzęt? : jak się nauczę jeśli podzespoły miały by taką opcję, jest to mile widziane acz nie konieczne Rozdzielczość mojego monitora : 1980x1080 Części z poprzedniego komputera : 2x dysk HDD Specjalne wymagania : chodzi mi o dobranie zestawu który "pożyje" trochę i w ramach możliwości nie zestarzeje się za szybko Pytanie dodatkowe - czy mając 2x 4gb ramu muszę instalować system 64bitowy by w pełni wykorzystać RAM? Czy są potem jakieś utrudnienia przy korzystaniu z dotychczasowych programów? Edytowane 11 Marca 2014 przez Naprawiator Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60075 - 2301zł Przyjmując budżet 2500 reszta na kartę dźwiękową jeśli jesteś audiofilem. Po wybór odpowiedniej zgłoś się do działu: Głośniki, słuchawki i urządzenia audio. Co do propozycji: to taki zbalansowany zestaw do wszystkiego. Procesor da sobie radę w grach, karta graficzna w mniej wymagających grach też sobie spokojnie poradzi. Płyta ma 2 kości UEFI, co może uratować tyłek w razie jakiejś awarii Jest też modularny zasilacz i przyzwoicie wentylowana obudowa z 3 wentylatorami. Pytanie dodatkowe - czy mając 2x 4gb ramu muszę instalować system 64bitowy by w pełni wykorzystać RAM? Czy są potem jakieś utrudnienia przy korzystaniu z dotychczasowych programów? Tak, bo 32-bitowy Windows będzie mógł wykorzystać 3,25 GB RAMu. Większych utrudnień w korzystaniu z programów nie powinno być. Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Jeśli ta cena jest za duża to pisz Będziemy kombinować jak złożyć taniej. Edytowane 11 Marca 2014 przez BlueMike 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Proponuję zestaw z możliwością OC procesora za pomocą mnożnika Turbo i GTX 760 - http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60076 Zestaw stricte do gier. GTX 760 będzie sporo wydajniejszy od R9 270. Dodatkowo solidna obudowa ze świetną fabryczną wentylacją i zasilacz oparty na podzespołach Seasonic z mocną linią 12V i pięcioletnim okresem gwarancyjnym. Razem: 2527 zł. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jako że gry nie są tutaj jakimś priorytetem to ja zaproponuję zestaw z dyskiem SSD: Zalman Z3 USB3.0 black (b/z) Team Group Vulcan 4GB 1600MHz CL9 gold Cooler Master G450M 450W Liteon iHAS122 SATA (black) Intel Core i5-4440 /3.1GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ Crucial M500 120GB (500/130MB/s) AsRock H87 Pro4 /intel H87, LGA 1150/ MSI Radeon R9 270 Gaming 2GB DDR5 256bit (900/5600) 2449 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Przy Twoich zastosowaniach 4 GB DDR3 spokojnie wystarczą. Ewentualnie jak zaczniesz grać w bardziej wymagające gry to dokupisz sobie z czasem drugą kość. Zastosowanie komputera : filmy, muzyka (uwaga audiofil:) Posiadasz jakieś głośniki / słuchawki czy karty dźwiękowe ? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Naprawiator 8 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Nie rozumiem dlaczego wszyscy działali w oparciu o stronę esc.pl. Konfigurator zestawu OK, jeśli jednak chodzi o ich ofertę, ceny wcale nie rewelacyjne, a i dokładniejszego opisu produktów nie uświadczyłem. Zestaw będzie składał kolega, więc zamiast kodu na darmowe złożenie może znajdzie się jakiś cheat na bonus typu pendrak? Na pewno zasilacz będzie z zaproponowanych - b.dobra porada, mój portfel się ucieszy. Dokładniej w Wasze propozycje wgłębię się wieczorkiem lub jutro. Aha, zapomniałem dodać że RAM kupiłem już wcześniej - ten GoodRam-a. Chyba nie jest tragiczny, co? Diabeł różnicy tkwi w opóźnieniu cykli zegara: 9-9-9-28 (goodram) kontra 9-9-9-24 (crucial) Po za tym przy Crucial(2x4GB) CL9 Ballistix 1600MHz ludzie piszą że ma efektywne te 1600, czy podobnie jest z goodramem, może ktoś wie? Zestaw stricte do gier. GTX 760 będzie sporo wydajniejszy od R9 270. R9 270 czyli procesor z mojego wyjściowego zestawu jak rozumiem? Można doprecyzować? Posiadasz jakieś głośniki / słuchawki czy karty dźwiękowe ? Z tym audiofilem to się chyba (wg definicji tego słowa) zapędziłem. Bardziej chodzi mi o brak problemów typu: karta jest spoko, dobre osiągi ale sterowniki do niej skopane i problematyczne - w jednym programie działają, w drugim nie. W poprzednim blaszaku miałem takie problemy, stąd moje wyczulenie. Jakość dźwięku jest dla mnie istotna jednak nie będę walczył o te parę db różnicy w poziomie szumu itp. Tak, bo 32-bitowy Windows będzie mógł wykorzystać 3,25 GB RAMu. Większych utrudnień w korzystaniu z programów nie powinno być. Z tego co czytałem to dość dużo starszych programów (takich z czasów przełomu XP-vista - a tych mam sporo) będzie robić problemy na 64bitowym pokładzie. Zastanawiam się, czy mam się nastawiać na większy czy mniejszy sajgon z tym związany... ja zaproponuję zestaw z dyskiem SSD (uwaga, banalne pytanie:) Jak to jest z tymi SSD, na ssd daje się system i instaluje wszelkie możliwe programy i gry zapełniając "pod korek" czy trzyma się tylko system i dużo wolnego miejsca. Słyszałem różne *ekhem* herezje na ten temat. Po za tym jaką POJEMNIOŚĆ SSD-ka obecnie najbardziej opłaca się brać? Jeszcze pytanko do Wszystkich, wracając do zagadnienia zasadniczego - czy mój zestaw wyjściowy jest dobrany/zbilansowany w miarę na podobnym poziomie bez "wąskich gardeł"? Dzięki za poświęcony czas:) Edytowane 12 Marca 2014 przez Naprawiator Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) @Naprawiator Pamięć RAM należało by zmienić na taką, które pracują na napięciu 1,5V. Zasilacz jest nieopłacalny ze względu na swoją cenę. Poleciłbym CoolerMaster G550M - oparty jest o przetwornicę DC - DC, ma hybrydowe okablowanie i producent udziela na niego 5 lat gwarancji. W środku siedzi OEM marki CWT. Kartę graficzną mimo wszystko można by było podmienić na Radeona r9 270, karta jest sporo wydajniejsza od zaproponowanej przez Ciebie. Najlepszą propozycją jest zestaw z postu #4. Edytowane 12 Marca 2014 przez DaarQ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Naprawiator 8 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Pamięć RAM należało by zmienić na taką, które pracują na napięciu 1,5V. Czy to jest absoSmerfnie konieczne? Na co wpływa różnica 1,5V vs 1.65V. Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Procesory Haswell maja wymagane napiecie 1,5V. Wieksze napiecie wplyea na szybsze zuzycie kontrolera pamieci Pozdrawiam! PS: Przepraszam ze bez polskicb znakow, pisze z telefonu Edytowane 14 Marca 2014 przez Sir Kafarus Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 @up poczytaj oficjalne wypocny intela. 1.65v jest CALKOWICIE OK. jesli producent tak pisze to sie z nim nie klocmy... Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 @Sir Kafarus Ależ Bialyboski ma rację, chociaż nie powiedziałbym, że mają "wymagane", lecz są po prostu polecane przez właśnie producenta. Na jednej z konferencji przyznał, że przy napięciu wyższym niż 1,5V kontroler pamięci się szybciej zużywa, stąd wspomniana propozycja wymiany ramów na takie, które pracują na napięciu 1,5V. Oczywiście nie jest to konieczne, ale moim zdaniem nie bezsensowne - jeśli można troszeczkę zadbać o kontroler pamięci to dlaczego tego nie zrobić? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 No dobrze, użyłem złego słowa, zatem ZALECANE Pozdrawiam! 2 Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) i tak zanim zameczysz procka na amen przy 1.65v to predzej zmienisz platforme... dodatkowo, nawet jak wezmiesz kosci o niskim napieciu, to przy podkrecaniu haskich moze sie okazac, ze trzeba podniesc ciut napiecie na ramie, mimo niepodkrecania ich taktow (sam to przerabialem i znam tez inne, podobne przypadki). nie wiem jaka to ma zaleznosc, niskie napiecie na kontrolerze potrafilo wysypac cpu Edytowane 26 Marca 2014 przez bialyboski Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts