Skocz do zawartości

Cały zestaw za góra 4 tyś

Recommended Posts

Witam, dokładnie jak w temacie będę składał kompa i potrzebuje jakiejś fajnej konfiguracji i porad co do całego sprzętu :) 

• Zastosowanie komputera : gry, multimedia, filmy, praca biurowa
  • Maksymalna kwota : 4 tyś polskich złotych
  • Których części potrzebuję : buda, monitor, ewentualnie jakieś głośniki
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora : brak
  • Specjalne wymagania : Zalman Z11, win 8
  • Części z poprzedniego komputera :brak

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60071 - 4006zł

Zestaw oparty o 4-rdzeniowego i5, bez mozliwości OC, z wydajną GTX770 oraz płytą z 2 kościami UEFI. Wszystko zasilane sprawdzoną jednostką z 5-letnia gwarancja i zamknięte w przewiewnej obudowie (4 fabryczne wentylatory). RAM mocno sugeruję rozbudować w niedługim czasie przez dokupienie kolejnego modułu.

Komfort w grach, pracy i oglądaniu filmów zapewni 24-calowy monitor z matrycą VA.

edit:

Kurczę, można to lepiej jednak złożyć:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60072 - 4021zł

Troszku mniej wydajny CPU, ale za to nie będziesz się musiał martwić o RAM. Płyta pomimo formatu mATX ma też 2 kości UEFI. Obudowa ma o 1 wentylator mniej i nie ma okna w panelu bocznym. Reszta jak w poprzednim. Skłaniałbym się ku temu zestawowi ;)

Jeśli uznasz, że GTX770 to za dużo, to w obu zestawach możesz wziąć GTX760: Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008) [GV-N760OC-2GD] i przy małym dołożeniu mieści się dysk SSD: Crucial M500 120GB (500/130MB/s) [CT120M500SSD1]. Przy takiej zmianie koszt drugiej propozycji wyniesie 4049 zł. Jeśli to za dużo, a chciałbyś SSD to możesz dodatkowo zmienić zasilacz na tańszy: Cooler Master G450M 450W - 215zł lub Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W  -199zł.

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Edytowane przez BlueMike
  • Popieram 4

@BlueMike Po obejrzeniu tego pierwszego zestawu już miałem proponować dołożenie tam tych Cruciali 8gb, po chwili zobaczyłem, że też na to wpadłeś :)

Według mnie lepiej jakby zostać przy XFX'ie, a co do karty graficznej, to różnica między 760 a 770 jest dość sporawa, więc wydaje mi się, że lepiej zostać przy 770. Wymienić monitor na ten podany przez kajtka i dołożyć ten dysk SSD podany przez BlueMike'a. Wyniesie troszkę ponad 4000zł ale to będzie naprawdę dobry zestaw.

Edytowane przez DaarQ

Witam!

@BlueMike

Zestawy ok :) tylko jeden problem:

Specjalne wymagania : Zalman Z11, win 8

myślę że Autor nie napisał tego przypadkowo :D W takim razie po prostu wystarczy że autor dopłaci parę PLN i wyjdzie 4100, jeśli bardzo chce taką budę :)

Pozdrawiam!

XFX Core 550 vs CoolerMaster G450M - zostałbym przy XFX, aby mieć większy zapas mocy w przypadku kolejnego upgrade'u.

Natomiast jeśli mielibyśmy porównywać te 2 modele o tej samej mocy, wybrałbym CoolerMastera - oparty o przetwornicę DC-DC, cichszy od XFX'a i jego okablowanie jest bardziej przyjazne dla użytkownika.(nie jest tak sztywne)

• Popieram 1

Zestawy ok :) tylko jeden problem:

To zależy czy ile (albo czy w ogóle) autor może dołożyć. Różnica w cenie między Z3 a Z11 to równe 100zł. Taka kwota może podnieść wydajność na parę sposobów ;) a wygląd obudowy...no cóż, raczej nie podniesie :) Jeśli autor naprawdę bardzo chce Z11 to oczywiście niech dokłada, nie ma problemu. Ale jeśli nie będzie mógł dołożyć to szkoda ciąć koszty na procesorze czy grafice.

• Popieram 2

Właśnie wolałbym dołożyć do sprzętu niż do obudowy, dlatego Z3 również może być :) Jestem za drugą konfiguracją BlueMik'a, wole mieć te 8gb i gtx770 w zapasie też bo następna modernizacja sprzętu przewidziana dopiero za dwa, może trzy lata. No i ssd jak najbardziej tak, chyba warto trochę nadciągnąć budżet by mieć coś takiego? A zaoszczędzić mogę właśnie na monitorze, który proponuje Kajtek, wydaje sie być godny polecenia o ile możecie cos powiedzieć o nim. Powiedzcie mi jeszcze, jaki zestaw głośników 2.1 do 300 zł proponowalibyście? 

Według mnie warto troszeczkę zwiększyć budżet i zainwestować w dysk SSD, system działa na nim znacznie szybciej, a w połączeniu z Windowsem 8, który sam w sobie jest szybki to będzie świetne połączenie. Także jak najbardziej polecam.