evmer 0 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, dokładnie jak w temacie będę składał kompa i potrzebuje jakiejś fajnej konfiguracji i porad co do całego sprzętu Zastosowanie komputera : gry, multimedia, filmy, praca biurowa Maksymalna kwota : 4 tyś polskich złotych Których części potrzebuję : buda, monitor, ewentualnie jakieś głośniki Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora : brak Specjalne wymagania : Zalman Z11, win 8 Części z poprzedniego komputera :brak Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60071 - 4006zł Zestaw oparty o 4-rdzeniowego i5, bez mozliwości OC, z wydajną GTX770 oraz płytą z 2 kościami UEFI. Wszystko zasilane sprawdzoną jednostką z 5-letnia gwarancja i zamknięte w przewiewnej obudowie (4 fabryczne wentylatory). RAM mocno sugeruję rozbudować w niedługim czasie przez dokupienie kolejnego modułu. Komfort w grach, pracy i oglądaniu filmów zapewni 24-calowy monitor z matrycą VA. edit: Kurczę, można to lepiej jednak złożyć: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=60072 - 4021zł Troszku mniej wydajny CPU, ale za to nie będziesz się musiał martwić o RAM. Płyta pomimo formatu mATX ma też 2 kości UEFI. Obudowa ma o 1 wentylator mniej i nie ma okna w panelu bocznym. Reszta jak w poprzednim. Skłaniałbym się ku temu zestawowi Jeśli uznasz, że GTX770 to za dużo, to w obu zestawach możesz wziąć GTX760: Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008) [GV-N760OC-2GD] i przy małym dołożeniu mieści się dysk SSD: Crucial M500 120GB (500/130MB/s) [CT120M500SSD1]. Przy takiej zmianie koszt drugiej propozycji wyniesie 4049 zł. Jeśli to za dużo, a chciałbyś SSD to możesz dodatkowo zmienić zasilacz na tańszy: Cooler Master G450M 450W - 215zł lub Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W -199zł. Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Edytowane 11 Marca 2014 przez BlueMike 4 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Można wrzucić trochę słabszy model monitora zaoszczędzając przy tym 150 zł, gdzie model ten spokojnie nadaje się do gier oraz do filmów - Benq GW2450HM 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) @BlueMike Po obejrzeniu tego pierwszego zestawu już miałem proponować dołożenie tam tych Cruciali 8gb, po chwili zobaczyłem, że też na to wpadłeś Według mnie lepiej jakby zostać przy XFX'ie, a co do karty graficznej, to różnica między 760 a 770 jest dość sporawa, więc wydaje mi się, że lepiej zostać przy 770. Wymienić monitor na ten podany przez kajtka i dołożyć ten dysk SSD podany przez BlueMike'a. Wyniesie troszkę ponad 4000zł ale to będzie naprawdę dobry zestaw. Edytowane 12 Marca 2014 przez DaarQ Cytuj Link to post Share on other sites
Sir Kafarus 636 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam! @BlueMike Zestawy ok tylko jeden problem: Specjalne wymagania : Zalman Z11, win 8 myślę że Autor nie napisał tego przypadkowo W takim razie po prostu wystarczy że autor dopłaci parę PLN i wyjdzie 4100, jeśli bardzo chce taką budę Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 XFX Core 550 vs CoolerMaster G450M - zostałbym przy XFX, aby mieć większy zapas mocy w przypadku kolejnego upgrade'u. Natomiast jeśli mielibyśmy porównywać te 2 modele o tej samej mocy, wybrałbym CoolerMastera - oparty o przetwornicę DC-DC, cichszy od XFX'a i jego okablowanie jest bardziej przyjazne dla użytkownika.(nie jest tak sztywne) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Zestawy ok tylko jeden problem: To zależy czy ile (albo czy w ogóle) autor może dołożyć. Różnica w cenie między Z3 a Z11 to równe 100zł. Taka kwota może podnieść wydajność na parę sposobów a wygląd obudowy...no cóż, raczej nie podniesie Jeśli autor naprawdę bardzo chce Z11 to oczywiście niech dokłada, nie ma problemu. Ale jeśli nie będzie mógł dołożyć to szkoda ciąć koszty na procesorze czy grafice. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
evmer 0 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Właśnie wolałbym dołożyć do sprzętu niż do obudowy, dlatego Z3 również może być Jestem za drugą konfiguracją BlueMik'a, wole mieć te 8gb i gtx770 w zapasie też bo następna modernizacja sprzętu przewidziana dopiero za dwa, może trzy lata. No i ssd jak najbardziej tak, chyba warto trochę nadciągnąć budżet by mieć coś takiego? A zaoszczędzić mogę właśnie na monitorze, który proponuje Kajtek, wydaje sie być godny polecenia o ile możecie cos powiedzieć o nim. Powiedzcie mi jeszcze, jaki zestaw głośników 2.1 do 300 zł proponowalibyście? Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Według mnie warto troszeczkę zwiększyć budżet i zainwestować w dysk SSD, system działa na nim znacznie szybciej, a w połączeniu z Windowsem 8, który sam w sobie jest szybki to będzie świetne połączenie. Także jak najbardziej polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts