Jez1or 0 Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam , Poszukuję tableta o dobrej matrycy , wysokiej jakości wykonania , dobrym wi fi. Tablet NIE BĘDZIE używany do gier . Będzie używany do nauki zamiast notebooka , tj. Czytanie , czytanie , czytanie , szukanie informacji na necie , tworzenie / oglądanie mapek , tworzenie notatek itp . Kupuję go zamiast laptopa , więc czasem obejrzę na nim jakiś film , Skype , gg , poczta itp . Szukam tableta który spełni te wymagania , będzie szybki ( ale wydajność w grach nie ma znaczenia ) , i posłuży parę lat . Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Z nowej generacji w Polsce Masz w zasadzie dostępny tylko Dell Venue 11 Pro, Surface 2 Pro nie jest w oficjalnej Polskiej dystrybucji. Po za tym nie przychodza mi do głowy mocne tablety z dokami. Asus T100 nie bedzie dla Ciebie opcją, z uwagi na słabe parametry - a więc cena nie gra roli - więc lepiej wziąść coś z lepszym procem, pamięcią i ekranem. W Venue 11 pro mamy do wyboru : Procesory : Core i3 4020Y, Core i5 4210Y, Core i5 4300Y Pamięć RAM : 4 GB lub 8 GB DDR3 1600 MHz Dysk SSD : 128 GB, 256 GB - lub każdy inny w formacie M.2, mamy ściąganą tylną klapę, więc i akumulator i dysk można wymienić Martyca : IPS 1920x1080 WiFi - działa bardzo dobrze, przynajmniej u mnie Modem 3G też jest w opcji. Do tego Kupisz klawiaturę / dok - jest to klawiatura, która zmienia tablet w ultrabook/netbook i posiada wbudowany dodatkowy akumulator. Ta klawiatura nazywa się : MOBILE (Mobilna) Możesz też kupić etui z klawiaturą tzw. SLIM (Cienka) - klawiatuwra pełniaca rolę etui. Jest też rysik / stylus oraz stacja dokująca z kompletem portów na biurko. Ceny - ja za wersję z Core i3, 4GB RAM, 128GB SSD oraz Modem 3G zapłaciłem 3800 zł brutto (3050 zł Netto), etui SILM to cena około 500 zł, zaś klawiatura MOBILE to około 1000 zł. I na koniec : Venue 11 Pro początkowo miał problemy, resety, "wariowanie" dotyku, "freezy" - na dziś zostały one wyeliminowane, Dell bardzo szybko udostępnił nowe wersja softu - krytyczne okazało sie wgranie nowego BIOS'u oraz Firmware do Digitizera - ostatnia wersja pochodzi z 20 Lutego 2014 roku - już Styczniowe wersje pomogły - ja od miesiąca nie mam żadnych problemów. Tak więc nie ma się czym martwić. Kolejnym problemem jest szyfrowanie dysku bitLocker, które czasem lubi sprawiać problemy - ALE - to kwestia Windows'a a nie samego Tabletu. Ja ją wyłączylem, wprawdzie nei miałem z nią problemu ale nie szyfruje danych Stylus - pierwsza wersja była kiepska i nie nadawąła sie do urzytku, Dell wycofał i wymienił każdy stylus na nową wersję, które jest rewelacyjna nie dawno ją dostałem i naprawdę jest świetna. Jest tez mozliwosć wykupienia Gwarancji Next Bussines Day - czyli jak Ci padnie sprzęt, to serwisant przyjeżdża do Ciebie i naprawia sprzęt na miejscu. Ma komplet części, z nowym tabletem włącznie - testowane, przez mojego znajomego Sumując wersja z Core i3 + klawiatura MOBILE - to wydatek rzędu 4800 zł - i Masz tablet oraz ultrabook / netbook. Tu Masz link : http://www.dell.com/pl/p/dell-venue-11-pro/pd#Overview Jest też Sony Vaio Tap 11 - ma w opcji Core i7, ale jest znacznie droższy od Venue 11 i na dodatek, nei ma doku / klawiatury zmienijącej w ultrabooka. Nie wiem czy Core i7 ma sens w tablecie, ja mam Core i3 i w zupełnosci wystarcza, a mamy w "zapasie" Core i5. No i Sony sprzedało markę VAIO - więc nie wiadomo jak będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Jez1or 0 Napisano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) No właśnie , cena nieograniczona. Ale czytałeś do czego jest ten tablet ? Mogę dopłacić ile trzeba , jeśli będa z tego jakieś korzyści . I zastanawiam się czy taki sprzęt nie będzie się po prostu marnować przy moich wymaganiach . Edytowane 11 Marca 2014 przez Jez1or Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Sam Musisz sobie odpowiedzeć Ja moim Venue 11 zastąpiłem tablet, laptop i stacjonarny komputer. Obecnie 90% rzeczy robię na nim. Jest też opcja zakupienia Venue 11 Pro z Atomem Bay Trail Z3770 - kosztuje z klawiaturą 3700 zł - ponad 1000 zł taniej. Jest słabszy od Core i3, ma 64 GB Pamięci. Jeśli ma Ci zastapić laptopa to Atom jest za słaby - do rozrywki i lekkich zadań OK - ale jak myślisz trochę cięzej popracować to bez Core i3 się nie obejdzie. Pismo napiszesz na Atomie, ale jak chcesz rysować mapy, przeglądać schematy CAD i tym podobne zadania to Core jest niezbędny. Atom na 2GB RAM - a to do tworzenia map może być za mało. Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Kup sobie coś markowego na androidzie. Nie potrzebujesz Windows 8 (sorki Ravir). Za dużo możesz mieć problemów. Mam od lat smartfony na Androidzie. Niewiele problemów. Tablet to będzie to samo z większym ekranem. Z tabletem Windows 8 mam dużo problemów. Ma wiele zalet ale dużo muszę w nim grzebać. Nie po to go kupiłem za duże pieniądze. Co to ma być "tworzenie/oglądanie mapek"? Nie obraź się, ale chyba musisz się jakoś sprecyzować potrzeby. Edytowane 12 Marca 2014 przez pongo Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Kup coś na Androidzie : walniesz sobie słitfocię na Fejsa, i zagrasz w ptaki - i TYLE. Nawet ze stronami będzie problem bo Flash'a na Androidzie nie ma. Po roku NIE dostaniesz aktualizacji - bo pojawi sie nowy model tabletu Pogo - ty jesteś nie normalny - że komuś kto szuka ZASTĘPSTWA dla laptopa proponujesz shit na Androidzie. Na którym NIC nie można zrobić. Zrozum człowieku, że wiele osób musi PRACOWAĆ, uruchomić oprogramowanie do pracy, napisać pismo w Wordzie, mieć w pełni działające strony z Flashem. I co wazne PEŁNE wsparcie - a nie jak na dziadowskim Androidzie, kupujesz i nie wiesz czy za pół roku dostaneisz nowe wersje. Co do mapek - wystarczy, że musi podglądnąć w terenie mapki geodezyjne - i co też mu SzmelcDroida polecisz? Weż się nie kompromituj. Zaś Android też sprawia problemy - często większe niż Windows - obecnie Windows 8.1 jest bardzo stabilnym i nie sprawiającym kłopotów systemem - i co WAŻNE - zawsze znajdziemy pomoc i rozwiązanie. W Androidzie zaś dostaniemy pomoc w postaci rady : WGRAJ sobie inny ROM. Edytowane 13 Marca 2014 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts