Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ,

Poszukuję tableta o dobrej matrycy , wysokiej jakości wykonania , dobrym wi fi.

Tablet NIE BĘDZIE używany do gier .

Będzie używany do nauki zamiast notebooka , tj. Czytanie , czytanie , czytanie , szukanie informacji na necie , tworzenie / oglądanie mapek , tworzenie notatek itp .

Kupuję go zamiast laptopa , więc czasem obejrzę na nim jakiś film , Skype , gg , poczta itp .

Szukam tableta który spełni te wymagania , będzie szybki ( ale wydajność w grach nie ma znaczenia ) , i posłuży parę lat .

Z nowej generacji w Polsce Masz w zasadzie dostępny tylko Dell Venue 11 Pro, Surface 2 Pro  nie jest w oficjalnej Polskiej dystrybucji. Po za tym nie przychodza mi do głowy mocne tablety z dokami. Asus T100 nie bedzie dla Ciebie opcją, z uwagi na słabe parametry - a więc cena nie gra roli - więc lepiej wziąść coś z lepszym procem, pamięcią i ekranem.

W Venue 11 pro mamy do wyboru : 

Procesory : Core i3 4020Y, Core i5 4210Y, Core i5 4300Y

Pamięć RAM : 4 GB lub 8 GB DDR3 1600 MHz

Dysk SSD : 128 GB, 256 GB - lub każdy inny w formacie M.2, mamy ściąganą tylną klapę, więc i akumulator i dysk można wymienić

Martyca : IPS 1920x1080

WiFi - działa bardzo dobrze, przynajmniej u mnie :) 

Modem 3G też jest w opcji.

Do tego Kupisz klawiaturę / dok - jest to klawiatura, która zmienia tablet w ultrabook/netbook i posiada wbudowany dodatkowy akumulator. Ta klawiatura nazywa się : MOBILE (Mobilna)

Możesz też kupić etui z klawiaturą tzw. SLIM (Cienka) - klawiatuwra pełniaca rolę etui. 

Jest też rysik / stylus oraz stacja dokująca z kompletem portów na biurko.

Ceny - ja za wersję z Core i3, 4GB RAM, 128GB SSD oraz Modem 3G zapłaciłem 3800 zł brutto (3050 zł Netto), etui SILM to cena około 500 zł, zaś klawiatura MOBILE to około 1000 zł.

I na koniec : Venue 11 Pro początkowo miał problemy, resety, "wariowanie" dotyku, "freezy" - na dziś zostały one wyeliminowane, Dell bardzo szybko udostępnił nowe wersja softu - krytyczne okazało sie wgranie nowego BIOS'u oraz Firmware do Digitizera - ostatnia wersja pochodzi z 20 Lutego 2014 roku - już Styczniowe wersje pomogły - ja od miesiąca nie mam żadnych problemów. Tak więc nie ma się czym martwić.

Kolejnym problemem jest szyfrowanie dysku bitLocker, które czasem lubi sprawiać problemy - ALE - to kwestia Windows'a a nie samego Tabletu. Ja ją wyłączylem, wprawdzie nei miałem z nią problemu :) ale nie szyfruje danych :)

Stylus - pierwsza wersja była kiepska :) i nie nadawąła sie do urzytku, Dell wycofał i wymienił każdy stylus na nową wersję, które jest rewelacyjna :) nie dawno ją dostałem i naprawdę jest świetna.

Jest tez mozliwosć wykupienia Gwarancji Next Bussines Day - czyli jak Ci padnie sprzęt, to serwisant przyjeżdża do Ciebie i naprawia sprzęt na miejscu. Ma komplet części, z nowym tabletem włącznie :) - testowane, przez mojego znajomego :)

Sumując wersja z Core i3 + klawiatura MOBILE - to wydatek rzędu 4800 zł - i Masz tablet oraz ultrabook / netbook.

Tu Masz link : http://www.dell.com/pl/p/dell-venue-11-pro/pd#Overview

Jest też Sony Vaio Tap 11 - ma w opcji Core i7, ale jest znacznie droższy od Venue 11 i na dodatek, nei ma doku / klawiatury zmienijącej w ultrabooka. Nie wiem czy Core i7 ma sens :) w tablecie, ja mam Core i3 i w zupełnosci wystarcza, a mamy w "zapasie" Core i5. No i Sony sprzedało markę VAIO - więc nie wiadomo jak będzie.

No właśnie , cena nieograniczona. Ale czytałeś do czego jest ten tablet ? Mogę dopłacić ile trzeba , jeśli będa z tego jakieś korzyści . I zastanawiam się czy taki sprzęt nie będzie się po prostu marnować przy moich wymaganiach .

Edytowane przez Jez1or

Sam Musisz sobie odpowiedzeć :) Ja moim Venue 11 zastąpiłem tablet, laptop i stacjonarny komputer. Obecnie 90% rzeczy robię na nim.

Jest też opcja zakupienia Venue 11 Pro z Atomem Bay Trail Z3770 - kosztuje z klawiaturą 3700 zł - ponad 1000 zł taniej. Jest słabszy od Core i3, ma 64 GB Pamięci.

Jeśli ma Ci zastapić laptopa to Atom jest za słaby - do rozrywki i lekkich zadań OK - ale jak myślisz trochę cięzej popracować to bez Core i3 się nie obejdzie. Pismo napiszesz na Atomie, ale jak chcesz rysować mapy, przeglądać schematy CAD i tym podobne zadania to Core jest niezbędny. Atom na 2GB RAM - a to do tworzenia map może być za mało.

Kup sobie coś markowego na androidzie. Nie potrzebujesz Windows 8 (sorki Ravir). Za dużo możesz mieć problemów. Mam od lat smartfony na Androidzie. Niewiele problemów. Tablet to będzie to samo z większym ekranem.

Z tabletem Windows 8 mam dużo problemów. Ma wiele zalet ale dużo muszę w nim grzebać. Nie po to go kupiłem za duże pieniądze.

Co to ma być "tworzenie/oglądanie mapek"? Nie obraź się, ale chyba musisz się jakoś sprecyzować potrzeby.

Edytowane przez pongo

Kup coś na Androidzie : walniesz sobie słitfocię na Fejsa, i zagrasz w ptaki - i TYLE. Nawet ze stronami będzie problem bo Flash'a na Androidzie nie ma. Po roku NIE dostaniesz aktualizacji - bo pojawi sie nowy model tabletu

Pogo - ty jesteś nie normalny - że komuś kto szuka ZASTĘPSTWA dla laptopa proponujesz shit na Androidzie. Na którym NIC nie można zrobić.

Zrozum człowieku, że wiele osób musi PRACOWAĆ, uruchomić oprogramowanie do pracy, napisać pismo w Wordzie, mieć w pełni działające strony z Flashem. I co wazne PEŁNE wsparcie - a nie jak na dziadowskim Androidzie, kupujesz i nie wiesz czy za pół roku dostaneisz nowe wersje.

Co do mapek - wystarczy, że musi podglądnąć w terenie mapki geodezyjne - i co też mu SzmelcDroida polecisz? Weż się nie kompromituj.

Zaś Android też sprawia problemy - często większe niż Windows - obecnie Windows 8.1 jest bardzo stabilnym i nie sprawiającym kłopotów systemem - i co WAŻNE - zawsze znajdziemy pomoc i rozwiązanie. W Androidzie zaś dostaniemy pomoc w postaci rady : WGRAJ sobie inny ROM.

Edytowane przez Ravir