jogin211 1 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 kowdipapo zobacz latopa z mojego profilu ojciec dał 3500zł i powiedział że tańszego nie kupimy to dlaczego nie kupił jakiegos za 7tys? nie rozumiem czym sie chwalisz.. w pewnym wieku dochodzi sie do wniosku, ze topowy komputer nie jest najwazniejszy jeśli go nie uzywasz do pracy powtarzam, do matlaba starczy zestaw za ok 2tys a za reszte jedz sobie na tygodniową wycieczke do ciepłej hiszpanii http://www.funclub.pl/oferty/hotel-reym ... o_439.html Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 kowdipapo zobacz latopa z mojego profilu ojciec dał 3500zł i powiedział że tańszego nie kupimy to dlaczego nie kupił jakiegos za 7tys? nie rozumiem czym sie chwalisz.. w pewnym wieku dochodzi sie do wniosku, ze topowy komputer nie jest najwazniejszy jeśli go nie uzywasz do pracy powtarzam, do matlaba starczy zestaw za ok 2tys a za reszte jedz sobie na tygodniową wycieczke do ciepłej hiszpanii http://www.funclub.pl/oferty/hotel-reym ... o_439.html Nie chwalę się tylko podaję przykład... Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 do filmow neta i ofisa i750 a po kij;) dobrze ktos napisal e3300 (ew dla zasady +1mb kaszy) to nadmiar a jesli ma byc w cos wlozone to mozna dac ssd i wiecej pozytku niz z i7 przy takich zastosowaniach +5670 i braku wydajnosci nigdy nie odczujesz bo jej poprostu nie potrzeba do takich rzeczy:D zostaje kasa na zbyciu - wymien monitor na wiekszy czy dloz dzwiekowke i glosniki lepsze - zawsze mozna lepsze i to przynajmniej jest odczuwalne podzespoly nie graja tu zadnej roli praktycznie ja tam bym skladal cokolwiek co sie zmieci do http://www.yooki.pl/index.php?p2929,obu ... n2z-czarna http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C0368026 calkowicie to wyciszyc , dac jako podstawke pod monitor - masz i pieknie i miejsce z budy niepotrzebnej zaoszczedzone ssd warpa v2 32 + 500 pipeline hd /segate LP zasilacz topowera silentEZ a reszte kasy to glosniki jesli nie masz podpietego pod cos "kino domowe" ps chlodzenia typu L2 zastosowane w powecolor sa idealne do 5670 i 5770(w idlu) praktycznie nieslyszalne Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Miałem SilentEZ 500 W i 6 sztuk poszło na gwarancji, możliwe że miałem pecha, ale zraziłem się i wziąłem tańszego Chieftec'a, którego mam obecnie. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 mialem 6 szefow i szesc poszlo na gwarancje - mozliwe ze tez mialem pecha wzialem modecoma ktorego mam dotychczas - takie opowiesci to mozna mnozyc na peczki tyle ze one nic nie znaczą - ilu ludzi i ile for i tematow tyu zawiedzionych czyms czym inni nie sa zawiedzeni jesli chcialbys miec kompa htpc na szefie no to zal - to jest sprzet ktory z zalozenia chodzi w ciszy absolutnej a nie napedzany szefem Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 @ lopez2 Napiszę tak: Cisza jest pojęciem subiektywnym. Dla mnie w Desktopie nie ma różnicy pomiędzy bardzo cichym i cichym, w HTPC może rzeczywiście komuś mógłby przeszkadzać. Wiem, że bronisz tego Topower'a ze względu na ciszę i jakby nie patrzeć, jakość wykonania, ale czy nie ma innych "cichych" zasilaczy? Ja pamiętam o Seasonic S12II i Enermax Pro82+ (z tym że ten drugi zawsze "lekko" przepłacony). Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 wszystko mozna kupic drozej ale chyba nie o to chodzi skoro jakosc jest az nadto wystarczajaca to po co stawiac na jakosc nadmiarową tam gdzie ona nic nie daje albo tam gdzie akurat nie jest niezbedną mam w d.. topowera i niczego nie bronie - cena jest dobra i jakosc dobra ot wszystko ktos musi dac wiecej -nie moja brocha;) Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 dziwi mnie tu że niektórzy proponują starsze modele procków, jeżeli chłopak ma programować ... co do chieftec'a jest to dla mnie jeden z najlepszych zasilaczy na jakich pracowałem ( no oprócz tagana, be quiet i enermax revolution ). Po prostu duże obciążenie ten zasilacz wytrzymuje i dla tego jest warty polecenia, jak i inne ich produkty Co do zestawu, zastanów się nad 2x 500 f3 i jeden backup, oczywiście jeżeli ma być to komputer do pracy jak ty mówisz , a tak to phenom x4 955 powinien spokojnie wyjść na dobre, tylko od razu chłodzenie wymień bo tamto "coś" się nie nadaje. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 oj Jozio a co programowanie ma do procka- architektura sie liczy i zgodnosc- to moze nich kupi x6 bo to lepiej sie bedzie pisalo na nim;) - nie kumam Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 popieram lopeza. Cichutki komputer skladac, skoro zadne duze wymagania co do wydajnosci nie sa stawiane. jakis celeron lub pdc ewentualnie athlona II plus integra hd 4200 albo 4670 cichutkie. do tego dysk ssd, jakas dobra obudowe z cichym chlodzeniem, cichy zasilacz o niewielkiej mocy nawet, elegancki monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 @Lopez : komfort pracy na programach Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Chcę mieć pożądny sprzęt To może cuś takiego: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ - 669zł Asus M4A77TD PRO /AMD 770, DDR3-1600/ - 359zł G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 ECO - 469zł SilentiumPC Fortis HE1225 - 115zł Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black) - 99zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 x2, raid0 - 358zł PowerColor Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI - 669zł SilentiumPC Gladius 600 Pure Black (bez zasilacza) - 215zł OCZ Fatal1ty 550W SLI LED - 295zł Razem: 3248zł esc.pl i tak będziesz grałobiecałem sobie skończyć z tym :< Jaaaaaaaaaa cięę, ale te ceny poszły w górę... żarty chyba jakieś, 955 był niedawno jeszcze za 555zł :< Kupuj to nie daj się wciągnąć w żadne celerony itp Wiem że będziesz grać, a nawet jeśli nie to mocny sprzęt się przyda nawet jeśli jest nie potrzebny. Przykładowo zobaczyłeś filmik na YT Metro 2033 i chcesz aby jedną misję przejść a tu lipa na celeronie nie pograsz. Zobacz sobie ceny w PROLINE.PL (może masz nawet sklep w twoim mieście) bo Asus M4A77TD PRO jest za 320 zł a za 30zł mamy już jeden fajny wentylator. Znasz takie powiedzenie? "Apetyt rośnie w miarę jedzenia" ? Przykład Kolega ma opla corse i chciał mieć silnik do pracy, szybki i oszczędny no i polecamy 2.0 16V 150km od GSi a on wybrał 2.0 8V 115km i co zamienił na 150 koni. Jaki morał? Płacił 2 razy a mógł tylko raz. Ty też kupisz słabego kompa a później do wymienisz Bierz tą maszynę którą sam złożyłeś. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 uuu ale pojechales - jak to na e3 w metro nie pograsz ? skad to wiesz? smiga az milo;) i to na 5670 a co by bylo na 5850;) zreszta kolega napisal ze nie gra na komputerze i nie do tego mu komputer sluzy kupuj kupuj co tam ze nie wykorzystasz nawet w polowie ani nawet w jednej czwartej - niewazne, kupuj kupuj niech gnije Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Nie ograniczaj się do Phenom'a II i marnych desktopów, kup sobie coś takiego. Wszystko będzie śmigało i furczało, a będziesz chciał pracować na poważnie to nie będzie problemu i nie rozważaj żadnych półśrodków. edit: Bo w końcu apetyt rośnie w miarę jedzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 uuu ale pojechales - jak to na e3 w metro nie pograsz ? skad to wiesz? smiga az milo;) i to na 5670 a co by bylo na 5850;) zreszta kolega napisal ze nie gra na komputerze i nie do tego mu komputer sluzy kupuj kupuj co tam ze nie wykorzystasz nawet w polowie ani nawet w jednej czwartej - niewazne, kupuj kupuj niech gnije Pograsz... tylko przy jakim fps? lub gta 4 Co do workstacji to już przesadzacie Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 metro - sr.35 przy 1440x900 vh dx9 a "winowajca" jest nie procek bo ten sie wrecz nudzi a slabiutka grafika jak na kompa ktory nie sluzy do grania to az nadmiar chyba Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 sr.35 przy 1440x900 vh dx9 a "winowajca" jest nie procek bo ten sie wrecz nudzi a slabiutka grafika jak na kompa ktory nie sluzy do grania to za nadmiar chyba No jest to mocna maszyna... Tylko poczytaj 2 stronę i tam piszę "i tak będziesz grał" A on odpisał Muszę się wyleczyć z tego nałogu A więc i tak raczej będzie grał sporadycznie Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 ja sie wyleczylem i nie gram - jest to mozliwe ewentualnie zobacze co zrobili z crysisem i na diablo lukne o ile wyjdzie co do worst. to byla aluzja od Alfarome do -kupuj kupuj na maxa choc wogole nie potrzeba- a nie powazna propozycja Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 ja sie wyleczylem i nie gram - jest to mozliwe ewentualnie zobacze co zrobili z crysisem i na diablo lukne o ile wyjdzie co do worst. to byla aluzja od Alfarome do -kupuj kupuj na maxa choc wogole nie potrzeba- a nie powazna propozycja Hehe gdyby gry miały to "coś" co kiedyś ( np gothic 1 ^.^ ) a teraz dobra maszyna i w gry się nie chce grać ... niestety ja zrobiłem błąd i wydałem all na maszynę a dopiero teraz inwestuje w nagłośnienie -.- a i tak na kompie to tylko montuje filmy albo grafika ( noo i muzy dużo oraz filmów ) a zero gier ostatnio ... ( bo nic nie wciąga ) Co do maszyny spokojnie jak mówiłem phenoma może brać, a jak coś mu polecacie z 2 rdzeniowców to na am3 albo i3 innego wyboru nie ma ( chyba ) Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 2 rdzeniowy Phenom II tylko w celu odblokowania, z świadomością, że można zostać z dwoma rdzeniami! Także dwujajowiec na AM3 niewskazany, często bardziej polecany jest Athlon II x3/x4, bo tam masz pewne rdzenie, które będą miały wykorzystanie. Co do i3, w Stanach opłacalny jest jedynie i3 530, a u nas ceny są niewspółmiernie wyższe i bardziej opłaca się 4 rdzenie od AMD albo mieć na i5 750. Wszystko poniżej i5 750 moim skromnym zdaniem będzie towarem producentów OEM (DELL, HP i podobni) wraz z resztą szrotu. Tanie 2 rdzenie to wciąż Socket T! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts