Skocz do zawartości

Opłaca się crosfire?

Recommended Posts

Teraz jest najmniej korzystny okres na zakupy, bo będziemy teraz odczuwali skutki finansowe klęski żywiołowej.

Jeszcze słabsza złotówka.

Swoją drogą bierzesz płytę za ponad 400 PLN, jak do crossfire to pewnie procesor nie gorszy niż 955.

Lepiej wyjdzie zestaw i5 + jedna mocna grafika (5850).

I tak naprawdę to jest wymiatacz do gier.

Przy oszczędności to jakiś athlon II x3/x4 + mocna grafika.

Odpowiedź do pytania w temacie:

Się nie opłaca, ale niektórzy nie zwracają uwagi na cenę i składają monstra za tysiące by grać na ekranach z przekątną powyżej 40" w rozdzielczościach FullHD.

Skoro nie masz kilku tysięcy, które bez żalu i wysiłku możesz wydać, to crossfire/sli nie ma w Twoim przypadku uzasadnienia.

skoro mowisz kiedys kupisz druga za grosze to i kiedys kupisz za takie same grosze 5850 po dolozeniu ze sprzedazy swojej ;)

bez sensu jest ten caly multi chyba ze ktos "musi" (jakis maniak) miec max juz dzis teraz - na kiedys to absolutnie abstrakcyjny plan

w dodatku marnujesz stowe na plyte juz teraz tylko po to by gnila a w koncu i tak pewnie nie zrobisz tego cfa

skoro mowisz kiedys kupisz druga za grosze to i kiedys kupisz za takie same grosze 5850 po dolozeniu ze sprzedazy swojej ;)

bez sensu jest ten caly multi chyba ze ktos "musi" (jakis maniak) miec max juz dzis teraz - na kiedys to absolutnie abstrakcyjny plan

w dodatku marnujesz stowe na plyte juz teraz tylko po to by gnila a w koncu i tak pewnie nie zrobisz tego cfa

Dokładnie lopez i teraz nie wiem bo jednak 1400zł na same karty to nie mało.

A ta płyta to 440zł

To zrobię chyba tak

że kupię za 320zł z crosfire X16 i X4 myślę że wydajność mnie zadowoli.

Asus M4A77TD PRO

http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A77TD+PRO

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0AvsBb7WBZe2i9zK

Posiadam tego Asusa, napiszę Tobie tak:

Generalnie rzecz biorąc nie miałem z nią większych problemów, ale przy o/c procka musiałem skombinować jakieś chłodzenie na sekcje zasilania.

Poza tym brałem ją za 305 PLN jakiś czas temu, i na tle konkurencji była to taniość i nie było jeszcze pewnych wytworów AsRock'a, które bym rozważał biorąc płytę teraz (TANIOŚĆ).

Na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z wymianą płyty, już jakąś masz, zestaw działa, a zysk będziesz miał z tego marginalny, a pieniądze wydasz.

No chyba, że masz całkowicie zerowe o/c procka, wtedy bierz coś do 300 PLN, no 350 PLN max, tak by zachować współczynnik taniości do wydajności, ale jak kiepsko się podkręci to wydasz kasę i nic nie zyskasz.

Poza tym w przypadku AMD składasz zestaw tanio albo wcale, inaczej przestaje być atrakcyjny względem intela.

Odpuść cf, bo jest to rozwiązanie dla entuzjastów, to znaczy dla takich co rzygają pieniędzmi, w związku z tym nie muszą się z nimi liczyć.

Niestety do takich nie należysz, jak i ja. :D

Poza tym nie masz żadnej gwarancji, że karty będą z sobą współpracować.

Na co ci drugi Radeon jak nie będzie współpracował w cf?

[quote="alfarome"Poza tym nie masz żadnej gwarancji, że karty będą z sobą współpracować.

Na co ci drugi Radeon jak nie będzie współpracował w cf?

Każdy raczej współpracuje np HD 5770 od shappire

Tą płytę muszę wymienić bo moja ma 3 fazy na sekcji zasilania cpu... i elektrolityczne kondensatory...

Wybrałem tego asus'a i jeszcze cooler na cpu SPC Fortis/spartan zależności od kasy

I co z tego, że ma 3 fazy zasilania?

I co z tego, że ma kondensatory elektrolityczne?

Jak jest więcej faz to fajnie, bo daje to nadzieje na lepsze o/c ze względu na mniejsze wahania napięcia, ale jeżeli Tobie działa stabilnie...

Co za różnica jakie kondensatory są, w razie jeśli spuchną (za parę lat najpewniej o ile w ogóle) to je wymienisz za śmieszny pieniądz albo zrobisz to sam.

Masz 4 rdzeniowy procesor, więc z mostka południowego żaden zysk.

Jak dla mnie to marnotrawisz te pieniądze, ale to jest Twój pieniądz, róbta co chceta.

Miałem 2 HIS'y 4890 Turbo, nie działały i jednego musiałem sprzedać.

Mój kolega miał problem z sparowaniem 4890 V-x.

Problem raczej dość poważny...

Nie lekceważyłbym tego.

Ta płytka jest lepsza od M4A77TD Pro:

http://allegro.pl/item1077799193_asus_m ... an_fv.html

Jak nie przeszkadza Tobie 3 miesiące gwarancji to brałbym właśnie tą.

I masz pożądane wsparcie CrossFireX. :D

To była moja 1 myśl jednak ma być gwarancja dłuższa. A i tak raczej nie kupię bo kupię taniej i znowu jestem do przodu z kasą na kartę.