alfarome 2 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Teraz jest najmniej korzystny okres na zakupy, bo będziemy teraz odczuwali skutki finansowe klęski żywiołowej. Jeszcze słabsza złotówka. Swoją drogą bierzesz płytę za ponad 400 PLN, jak do crossfire to pewnie procesor nie gorszy niż 955. Lepiej wyjdzie zestaw i5 + jedna mocna grafika (5850). I tak naprawdę to jest wymiatacz do gier. Przy oszczędności to jakiś athlon II x3/x4 + mocna grafika. Odpowiedź do pytania w temacie: Się nie opłaca, ale niektórzy nie zwracają uwagi na cenę i składają monstra za tysiące by grać na ekranach z przekątną powyżej 40" w rozdzielczościach FullHD. Skoro nie masz kilku tysięcy, które bez żalu i wysiłku możesz wydać, to crossfire/sli nie ma w Twoim przypadku uzasadnienia. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Po 1 Nie chcę intela. mój amd phenom x4 925 2,8 ghz ciągnie wszystko jak na razie 2 płyta ma mieć crosfire po to jak mi kiedyś braknie wydajność na 1 karcie 5770 to kupie druga za grosze i będzie znowu piękna wydajność Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 skoro mowisz kiedys kupisz druga za grosze to i kiedys kupisz za takie same grosze 5850 po dolozeniu ze sprzedazy swojej bez sensu jest ten caly multi chyba ze ktos "musi" (jakis maniak) miec max juz dzis teraz - na kiedys to absolutnie abstrakcyjny plan w dodatku marnujesz stowe na plyte juz teraz tylko po to by gnila a w koncu i tak pewnie nie zrobisz tego cfa Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 skoro mowisz kiedys kupisz druga za grosze to i kiedys kupisz za takie same grosze 5850 po dolozeniu ze sprzedazy swojej bez sensu jest ten caly multi chyba ze ktos "musi" (jakis maniak) miec max juz dzis teraz - na kiedys to absolutnie abstrakcyjny plan w dodatku marnujesz stowe na plyte juz teraz tylko po to by gnila a w koncu i tak pewnie nie zrobisz tego cfa Dokładnie lopez i teraz nie wiem bo jednak 1400zł na same karty to nie mało. A ta płyta to 440zł To zrobię chyba tak że kupię za 320zł z crosfire X16 i X4 myślę że wydajność mnie zadowoli. Asus M4A77TD PRO http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A77TD+PRO http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0AvsBb7WBZe2i9zK Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Też chciałem robić CF, ale jednak odpuściłem, bo i tak kiedyś bym nie kupił tej drugiej karty Lepiej zainwestować w dobrą płytę z jednym PCI-E x16, mocną sekcją zasilania itd. niż jechać po takiej taniości, byleby było x8/x8, którego w końcu nie wykorzystasz Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Ta płyta którą chcę kupić ma X16 i X4 i mocną sekcję zasilania czego więcej? Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Posiadam tego Asusa, napiszę Tobie tak: Generalnie rzecz biorąc nie miałem z nią większych problemów, ale przy o/c procka musiałem skombinować jakieś chłodzenie na sekcje zasilania. Poza tym brałem ją za 305 PLN jakiś czas temu, i na tle konkurencji była to taniość i nie było jeszcze pewnych wytworów AsRock'a, które bym rozważał biorąc płytę teraz (TANIOŚĆ). Na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z wymianą płyty, już jakąś masz, zestaw działa, a zysk będziesz miał z tego marginalny, a pieniądze wydasz. No chyba, że masz całkowicie zerowe o/c procka, wtedy bierz coś do 300 PLN, no 350 PLN max, tak by zachować współczynnik taniości do wydajności, ale jak kiepsko się podkręci to wydasz kasę i nic nie zyskasz. Poza tym w przypadku AMD składasz zestaw tanio albo wcale, inaczej przestaje być atrakcyjny względem intela. Odpuść cf, bo jest to rozwiązanie dla entuzjastów, to znaczy dla takich co rzygają pieniędzmi, w związku z tym nie muszą się z nimi liczyć. Niestety do takich nie należysz, jak i ja. Poza tym nie masz żadnej gwarancji, że karty będą z sobą współpracować. Na co ci drugi Radeon jak nie będzie współpracował w cf? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 [quote="alfarome"Poza tym nie masz żadnej gwarancji, że karty będą z sobą współpracować. Na co ci drugi Radeon jak nie będzie współpracował w cf? Każdy raczej współpracuje np HD 5770 od shappire Tą płytę muszę wymienić bo moja ma 3 fazy na sekcji zasilania cpu... i elektrolityczne kondensatory... Wybrałem tego asus'a i jeszcze cooler na cpu SPC Fortis/spartan zależności od kasy Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 I co z tego, że ma 3 fazy zasilania? I co z tego, że ma kondensatory elektrolityczne? Jak jest więcej faz to fajnie, bo daje to nadzieje na lepsze o/c ze względu na mniejsze wahania napięcia, ale jeżeli Tobie działa stabilnie... Co za różnica jakie kondensatory są, w razie jeśli spuchną (za parę lat najpewniej o ile w ogóle) to je wymienisz za śmieszny pieniądz albo zrobisz to sam. Masz 4 rdzeniowy procesor, więc z mostka południowego żaden zysk. Jak dla mnie to marnotrawisz te pieniądze, ale to jest Twój pieniądz, róbta co chceta. Miałem 2 HIS'y 4890 Turbo, nie działały i jednego musiałem sprzedać. Mój kolega miał problem z sparowaniem 4890 V-x. Problem raczej dość poważny... Nie lekceważyłbym tego. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Oo A przy specyfikacji karty pisze że obsługa crosfire jest Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ta płytka jest lepsza od M4A77TD Pro: http://allegro.pl/item1077799193_asus_m ... an_fv.html Jak nie przeszkadza Tobie 3 miesiące gwarancji to brałbym właśnie tą. I masz pożądane wsparcie CrossFireX. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ta płytka jest lepsza od M4A77TD Pro: http://allegro.pl/item1077799193_asus_m ... an_fv.html Jak nie przeszkadza Tobie 3 miesiące gwarancji to brałbym właśnie tą. I masz pożądane wsparcie CrossFireX. To była moja 1 myśl jednak ma być gwarancja dłuższa. A i tak raczej nie kupię bo kupię taniej i znowu jestem do przodu z kasą na kartę. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Nawet dobre ceny ma ten sprzedawca, tylko że nic fajnego na AM2+ nie ma ;P Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 No AM2+ jest już z leksza starawa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts