Skocz do zawartości

Lekki Laptop na studia do 3000zł

Recommended Posts

Witam

Od paru dni przeszukuje internet pod tym kątem i na prawdę ciężko to idzie, nie mogę znaleźć nic takiego co by było lekkie, wydajne i bez rażących wad(np. rozpadająca się klawiatura, zero widoczności na słońcu, niestabilna konstrukcja), może wy dacie rade mi pomóc .

1) Kwota przeznaczona na zakup: 3000 zł
2) Rozmiar matrycy : najlepiej 14 i raczej nie więcej niż 14
3) Główne zastosowanie: Programowanie, czasem filmy czy gry, internet
4) Miejsce użytkowania: uczelnia, dom, na powietrzu przy słońcu
5) Wymagania specjalne: lekki, najlepiej ok 1,5 kg, nie grzejący się za bardzo. 

6) System operacyjny: Bez, uczelnia mi zapewnia darmowy
7) Własna propozycja: myślałem o Dell Vostro 5470 z i5(http://allegro.pl/wyprzedaz-dell-vostro-5470-i5-8gb-500-gt740-nbd-i4018604393.html)     lecz z tego co czytałem słabo się sprawuje przy słońcu.

"Informatyk rodzinny" polecał mi także Lenovo ThinkPad X230 jednak ten mocno się nagrzewa .

Jakieś propozycje? Co myślicie o tym Vostro 5470 ?

JEsli Ci nei przeszkadza, że lapek jest ze zwrotu i ma rysy na kamerce etc to jest dobrym wyborem

Nówka nie smigana kosztuje 120 zł więcej klik

Praktycznie jedyny konkurent dla tego laptopa to Samsung ativ book5 z i5 i hd 8750 aczkolwiek nie jest sprzedawany bez systemu

Wydajnosć taka sama, z tą różnicą iż matryca jest matowa.

Bardzo fajnie się prezentuje ten samsung, dziękuję za te propozycję, bardziej mi się podoba niż wspomniany przeze mnie vostro.

Mam jednak pytanie.
Dopiero zaczynam studia, mam jeszcze przez sobą co najmniej 5 lat nauki i użytkowania przyszłego laptopa, pytanie moje brzmi zatem czy warto kupić tego Samsung Ativ Book5 , czy poświęcić trochę większą ilość gotówki na coś co na pewno w tym czasie się nie "zestarzeje" ?
Albo raczej czy podany wyżej samsung wytrzyma taką próbę czasu ? 

Edytowane przez vinci654

W sumie racja, chyba nie przemyślałem tego pytania do końca.
W takim razie, jeśli faktycznie nie ma innych konkurencyjnych modeli w tym przedziale cenowym, które spełniają moje wymagania to mimo iż mam jeszcze sporo czasu na zastanowienie, prawdopodobnie zdecyduję się na tego Samsunga, dziękuję za pomoc.  

Zauważyłem że jest jeszcze opcja kupna tego Ativ Book5 z większą pamięcią RAM. Zaproponowany przez ciebie ma 8GB a można też kupić z 12GB za 200 zł więcej. Czy to się opłaca? http://www.x-kom.pl/p/148760-ultrabook-14-samsung-ativ-book-5-i5-3337u-12gb-50024-win8p-hd8750m.html

Alternatywnym rozwiązaniem jest kupno czegoś używanego a po roku, dwóch rozejrzenie się za czymś co będzie "na czasie". 
Jeżeli to będzie twoja pierwszy laptop, to na takim pierwszym, tanim sprzęcie możesz zweryfikować swoje preferencje.

M0del moze i masz racje jednak nie wiem czy nie wole kupic czegos lepszego ale uzywanego.

Nie chce zakladac nowego wątku, bo większość infomacji bylaby taka sama ale jesli bym zwiększył budżet do 5000 , jakie modele byscie polecili? Może uda mi sie znaleźć jakieś używane do kupienia za mniejsza cenę. Bo ta slaba matryca bedzie mnie mocno męczyła.

M0del moze i masz racje jednak nie wiem czy nie wole kupic czegos lepszego ale uzywanego.

Nie chce zakladac nowego wątku, bo większość infomacji bylaby taka sama ale jesli bym zwiększył budżet do 5000 , jakie modele byscie polecili? Może uda mi sie znaleźć jakieś używane do kupienia za mniejsza cenę. Bo ta slaba matryca bedzie mnie mocno męczyła.

Po tym poście wnioskuje że jesteś niezdecydowany. Uważam, że przeznaczając 3000/5000zł  powinno się już mniej więcej wiedzieć czego się oczekuje i tylko o szczegóły i opinie pytać.

Odpowiedz na pytanie: czy to będzie twój pierwszy laptop/ultrabook ?

Niezależnie od opinii w tym temacie czytasz jakieś testy ?

Tak jak napisał Synergia - laptop a szczególnie ultrabook nie jest przeznaczony do gier chyba że grasz (tak jak ja) w cs 1.6 to wtedy wystarcza już sam procek z ivy bridge i iGPU. 

Albo wystarczy Ci znacznie mniejsza ilość fps niż na PC w tej cenie.

I najważniejsza sprawa: podałeś tak ogólne preferencje, że ciężko coś doradzić. 

Jeżeli masz PC do grania to kup ultrabooka z ivy bridge lub hasswel'em najlepiej z ULV bez karty dedykowanej z matrycą matową i ssd. 

Wszystkie się grzeją. Rozkręcasz, czyścisz, uszczelniasz układ chłodzenia i wymieniasz pastę i już mniej. 

PS:

Taki tematy to nie jest najlepsza forma szukania laptopa. A na pewno informacje zamieszczone przez użytkowników nie mogą być jedyną wyznacznią co kupić. 

Najlepiej znaleźć model i szukać testów/opinii.

Edytowane przez m0Del

Ten laptop nie ma mi służyć do gier. Szukam dobrej matrycy abym mógł z wygodą pracować na słońcu. Od 3 dni czytam wszystkie testy i recenzje benchmark, notebookcheck i inne ale nie chciałbym żałować swojego zakupu bo nie są to dla mnie małe pieniądze. Tak jest to pierwszy mój laptop. Jak już chodzi o gry to fajnie jakby heroesy 3 działały i w zasadzie więcej nie potrzebuje. Laptop głownie ma być do Internetu i pracy(studia kierunek informatyka), jeśli będę w podróży chętnie obejrzę jakiś film i fajnie by było jakbym widział ekran przy mocniejszym oświetleniu. To by było na tyle.
Samsung Ativ Book 5 bardzo mi się podoba ale boję się że nie będę mógł na nim pracować przy mocniejszym oświetleniu, to właściwie moja jedyna obawa.  

Natknąłem się dzisiaj na coś takiego http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/asus-zenbook-ux31a-ultrabook.html
Wygląda na prawdę porządnie ale jest bardzo słabo dostępny, znalazłem tylko na allegro ofertę ale boję się że przez profesjonalizm firm kurierskich przyjedzie do mnie zepsuty :(

Poszukaj tego samsunga którego podał Synergia. Możesz brać bez dedykowanej karty bo "Hirosy 2" pójdą spokojnie na iGPU z ivy bridge (i5-3317U, i5-3337U, i7-3537U itd). 
Porównaj sobie Zenbook'a z tym Samsungiem. Samsunga miałem w rękach - jest elegancki i sztywny. 
Grafa dedykowana nie jest Ci potrzebna