calvus 0 Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Witam, Mam zamiar przejsc z 4 ekranow na 6. Zastanawiam sie nad procesorem. Obecna konfiguracja : Intel Core i7-3770 (3.4 GHz) MSI ZH77A-G43 Cooler Master Hyper 212 Evo DDR 3 PC3-10600 1333Mhz 16 GB Nvidia GT 240 512GB GDDR5 x2 Crucial M4 128 Go + 5 HDD zasilacz : Corsair 650W Fractal Design Define R3 Black Pearl Mam problem czy wybrac i7-4930K czy Xeon E5-2620v2 Chodzi mi o wielowatkowoc, musialem zmienic i5 na i7 bo nie dawal rady z wieloma aplikacjami Uzywam glownie wielu okien przegladarki (Java) , VirtualBox, nie potrzebuje ogromnej mocy na jednym watku i7-4930K =>130W, 530€ + chlodzenie 70€ + nowy zasilacz 1000W 150€ (?) Xeon E5-2620v2 => 80W , 400€ - chlodzenie box Mysle wiec ze taka konfiguracja bedzie lepsza Xeon E5-2620v2 ASRock X79 Extreme4 RAM ten sam 1333MHZ GTX 650 1TB x3 (3 karty do 6 ekranow) 64W x3 = 192W zasilacz bez zmiany 650W chyba starczy, zmniejsze ilosc HDD do 3 (+ SSD systemowy) Edytowane 7 Marca 2014 przez calvus Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 @UP Żebyś nie miał niemiłej niespodzianki sprawdź z jakiej dokładnie podstawki korzysta ten E5-2620v2, lga 2011 czy lga2011-2. Aktualny zasilacz powinien wystarczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 @UP Żebyś nie miał niemiłej niespodzianki sprawdź z jakiej dokładnie podstawki korzysta ten E5-2620v2, lga 2011 czy lga2011-2. Aktualny zasilacz powinien wystarczyć. sluszna uwaga, spytam w sklepie, bo nic o tym nie slyszalem, dzieki. Ale glownie chodzi mi o to czy ten Xeon jest wystarczajaco mocny do amatorskiej edycji fotografii, multimediow itd, ma tylko 2.1GHz Cytuj Link to post Share on other sites
biuro74 27 Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Jak rany, 3 karty do szesciu ekranow ;-) A kupzesz sobie, gosciu, 2 karty graficzne od nVidii (3 wyjscia na sztuke) albo jedna porzadna od AMD z pelnym Eyefinity na 6 ekranow. DOprawdy, nie wiem, po co chcesz zmieniac jeszcze platforme. Piszesz co prawda, ze i5 nie dawal rady - ale nic nie piszesz o tym, jakie to aplikacje byly, co na nich robiles itp. Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Rozdzielczość nie powoduje że potrzeba mocniejszego cpu .Jeśli ci o to chodzi Mysle wiec ze taka konfiguracja bedzie lepsza Oczywiście że i7-4930K Cytuj Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 A po co zasilacz chcesz zmieniać ten 650@ spokojnie pociągnie co masz i to po OC procka. Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Dzieki wszystkim za odpowiedzi, problem jest bardziej skomplikowany Po pierwsze mam Linuxa wiec praktycznie Eyefinity odpada; (AMD + linux = masochism) to nie jest sprzet do grania chodzi o niezalezne ekrany , wyobrazcie sobie 20 okien firefoxa , na kazdym streaming : java ( platforma trading) albo video np Bloomberg TV etc do tego maszyna wirtualna z innym systemem (tez linux) do operacji finansowych testowalem juz karte Nvidii z wyjsciem na 4 ekrany ale to straszna kicha ; uwierzcie mi lepsze jest kilka slabszych kart po 2 ekrany a karty NVIDIA 3D Vision Surround sa tylko na 2 ekrany tzn 1+3 gdzie 3 to rozciagniety ekran rozumiem, ze problem jest specyficzny i niewielu ludzi pracuje na 6 lub 8 ekranach , ale problem jest tylko w procku obecnie mam 2 watki na ekran i jest ok (z kartami graf za 50€) czy ktos pracowal na Xeonie E5-2620v2 ? jak ktos zna jakas karte Nvidia na 3 ekrany to prosze o model to sprawdze (tylko nie NVIDIA 3D Vision Surround ) Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) nVidia na 3 ekrany to kazdy GeForce serii 6xx wzwyz, zakladajac, ze ma odpowiednie wyjscia. 3D Vision Surround to co innego - to jest rozszerzenie trybu trzyekranowego o polaczenie ich wszystkich w jeden wirtualny pulpit, to znaczy ze mozna, ale nie trzeba tego uzywac, bo sa dodatkowe wymagania, jak to samo odswiezanie, polaryzacja, rozdzielczosc. Piszesz o maszynach wirtualnych - a ile ich jest ? Zakladajac, ze kazdej dasz po 1 rdzeniu (na naprawde proste operacje typu odbior streama i wyswietlanie wykresow), to rzeczywiscie 4 maszyny i sie procesor na hoscie zatyka. Dodatkowo jak masz platforme transakcyjna, to warto na takiej maszynie wirtualnej dac 2 rdzenie i zadbac, by byl odpowiedni zapas fizycznych watkow na hoscie - chyba, ze to maszyna transakcyjna po LANie i osobnym sprzecie; chodzi o mikroopoznienia, przeciez nie kazdy daytrader lubi widziec dane z opoznieniem 1 sekundy, a potem skladac zlecenie obarczone kolejna sekunda opoznienia i w sumie ktos sprzata mu kontrakty sprzed nosa ;-) Nie wiem, jakim dysponujesz budzetem, ale chyba chcesz ograniczac koszty, skoro robisz streamy zamiast kupna licencji na kazde stanowisko z osobna (typu TSG, RSP itd; Bloomberga tez mozna w sumie dac zewnetrznym telewizorem i zrezygnowac ze streamingu w LANie).Kiedys pracowalem w biurze maklerskim i nadzorowalem tam dzialanie sieci miedzy innymi, jak skladalem tez zlecenia w terminalu Moze lepiej powiedz, co masz dokladnie za sprzet - szczegolnie ten w LANie i co chcesz osiagnac, ile masz na to kasy ? Edytowane 8 Marca 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 @jeomax.co.uk Oczywiscie , ze ograniczam koszty i zadnych zewnetrznych terminali nie mam , nawet nie mam TV Co innego bank a co innego trader na wlasne konto , nawet psychologia jest kompletnie inna , ale to inna sprawa. Mowisz o innym swiecie. Dzieki internetowi mozna to wszystko przeskoczyc, nie trzeba robic tez scalpingu , zeby zarobic pieniadze Mam darmowa platforme brokera w Javie i tyle . Obecnie mam 4 ekrany i otwieram sobie kilkanascie okien w firefoxie zeby sledzic co sie dzieje , jak opisalem wyzej. Na daytrading starcza, Maszyne Wirtualna mam tylko dla wzmocnienia bezpieczenstwa, tzn uzywam tylko do jednej strony w banku. No czasem odpalam maszyne z windowsem , zeby odpalic jakis programik do ewaluacji opcji, ale to wszystko jest chalupnictwo Poczatkowo mialem i5 i nie dawal razy z wieloma otwartymi watkami , karty graf nie maja znaczenia , tylko obsluga przez procesor wielu watkow to juz wiem. Wiec chce przesc z 8 na 12 threads Jak wsadzisz 2 karty gtx 6xxx obslugujace po 3 ekrany razem z i7-3770 to mysle ze system kompletnie zwolni po otwarciu wielu programow, Dlatego mam w tej chwili tylko jeden problem : czy Xeon E5-2620v2 ze swoim 2.1/2.6 GHz starczy czy tez musze wywalic 200€ wiecej na i7-4930K ? ale jak mysle nie potrzebuje duzej mocy na jeden watek Jako admin moze miales stycznosc z tym xeonem. budget mam kolo 1000€, wymienie tez i7-3770 na 2 ekrany 22" Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Mowie, bo nie znam Twoich warunkow, ktorych nie opisales do tamtej pory. Traderem tez bylem w domu, ale ja sobie wykupilem serwis RSP, no i mialem TV. Nie musialem nic streamowac, bo bylem sam w domu, a wiec z jednym komputerem. CO do jednego masz racje - psychologia calkiem inna jest w obu przypadkach, niemniej w biurze maklerskim jest o wiele lepiej grac. Nawet z kilkoma osobnikami "na karku" Ja sobie nawet z tego RSP zrobilem swoisty serwer danych, ktore potem ciagnalem do programu do analizy technicznej na zywo i mialem na wykresach sygnaly wlasnorecznie napisanego systemu inwestycyjnego, potem zrzucalem to wszystko po sesji na obrazek i umieszczalem w sieci tak dla zabawy i pokazania, ktory z systemow (bo pisalem ich kilka) jak sie sprawuje. Nie rozumiem tylko nadal Twojego podejscia. 4 ekrany ? Toz to ja z jednym w 1600x1200 wyrabialem sie ze wszystkim. Nawet w biurach mielismy wszystko wlasciwie na dwoch maksymalnie monitorach, powielane oczywiscie wszystko na kilkunastu innych - jedno do RSP, drugie do TSG. Mialem nawet klienta, ktory sledzil wiekszosc spolek na jednym ekranie (!), a bylo tego kilkadziesiat. Powaznie. Wszystko w glowie, potrafil kilka dni pozniej mowic kursy spolek z historii, a wykresow to wlasciwie nie uzywal Oczywiscie mam tez i linuchy w domu i widze, tu obsluga kart graficznych jest w malym stopniu akcelerowana - glupi compiz w przypadku wlaczenia drugiego monitora potrafi rwac. Probuje powiedziec tyle, ze mozesz kupic nawet plyte serwerowa i procesor 16-rdzeniowy, tylko.... czy to bedzie spelnieniem tego, do czego chcesz uzywac kompa ? Byc moze warto wsiasc na Windowsa, zeby miec lepsze wsparcie dla kart graficznych, a byc moze wszystkie lub wiekszosc problemow zniknie ? Na windzie tez mozesz miec linucha w maszynie wirtualnej, jesli zalezy CI na bezpieczenstwie polaczen bankowych. BTW, zamiast tych wielu ekranow sprobuj sobie w linuchu odpalac wszystko na roznych desktopach - zmiane masz - w zaleznosci od windowmanagera, ale w przypadku starego Gnome2 albo jego forkow w prawym dolnym rogu, w systrayu (albo CTRL ALT kursory w przypadku compiza). Tudziez myslales nad kupnem monitora typu ultra wide, jak np. Dell Ultrasharp U2913WM ? Edytowane 8 Marca 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 @jeomax.co.uk Coz mamy kompletnie rozny system pracy i tyle. Ja wszystkie dane pobieram za darmo. Dla mnie najwazniejsza jest "meta-analiza" tzn sytuacja makroekonomiczna, oczywiscie poziomy tech, kilka wskaznikow, etc, nastroje na rynku, sytuacja polityczna i to wszytko pozwala mi na podjecie decyzji wejscia-wyjscia. nawet twitter jest dobrym zrodlem informacji jesli slucha odpowiednich zrodel. Absolutnie nie jestem entuzjasta 100% analizy tech i jakies systemy transakcyjne sa dobre tylko przez chwile dopoki nie zmieni sie np sytuacja polityczna, ale ciezko o tym nawet dyskutowac bo to totalnie indywidualne sprawy. Jezeli zarabiam pieniadze to znaczy ze mam racje i ty tez masz racje jezeli zarabiasz i tylko to sie liczy Jesli chodzi o Nvidia gtx 6xxx to nie mozna na podlacznych do nich 3 ekranach uzyskac trzech niezaleznych desktopow, bylem nawet wczoraj w wyspecjalizowanym sklepie zeby to potwierdzic. Nie wiem czy dobrze zrozumiales o co mi chodzi. Tak wiec musze kupic 3 karty Nvidia zeby uzyskac 6 desktopow na roznych ekranach Toz to ja z jednym w 1600x1200 wyrabialem sie ze wszystkim ... zamiast tych wielu ekranow sprobuj sobie w linuchu odpalac wszystko na roznych desktopach - zmiane masz - w zaleznosci od windowmanagera Zbyt meczace , chodzi o wpatrywanie sie w ekran przez caly dzien,to jakis masochizm Potwierdzono mi tez , ze Xeon E5-2620v2 wystarczy do malo wymagajacych aplikacji jednowatkowych Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 9 Marca 2014 Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Masz racje, ze to indywidualne sprawy z inwestowaniem i ja nikogo do niczego nie namawiam, nie pouczam i nie krytykuje - kazdy robi,l jak chce. Ale widze, ze nie wiesz, ze AT poprzez dyskontowanie wiadomosci rowniez "przewiduje" polityczne sytuacje i na wykresach to widac - tym wlasnie jest AT, ze sluzy do przewidywania przyszlosci; podobnie, jak AF poprzez prawidlowe rozroznianie faktow i ich wplywu na gieldy. Nie wiem jednak, kolego, w jakim to "profesjonalnym" sklepie byles - moze logo mojego sklepu nie widziales na tym zielonym tle ;-) ale radze wiecej tam juz nie zagladac. Jesli mnie by ktos ze smiertelna powaga szyldu "wyspecjalizowanego sklepu" wciskal taki kit, ze do 6 ekranow tylko 3 karty nVidii serii 6xx, to bym wysmial publicznie jego, jego sklep i poszedl do managera "pochwalic sie", jakimi to matolkami zasila swoja firme. Otoz Keplery - a wiec karty serii 6xx (jak tez modele wzwyz) moga w standardowej formie obsluzyc DO 4 MONITOROW. O czym jest nawet na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_600_Series "Support for up to 4 independent 2D displays, or 3 stereoscopic/3D displays (NV Surround)" Pisalem jednak o 3 monitorach na karte, gdyz w praktyce wiele kart posiada jako 4 wyjscie DisplayPort, do ktorego trzeba albo miec monitor z niezwykle tym rzadkim portem, albo przelotke aktywna. Sam testowalem rowniez surround na 3-ech monitorach, ale zanim do tego doszedlem mialem przeciez 3 niezalezne desktopy na 3 roznych odbiornikach - wiec mowie nie tylko w teorii, ale i doswiadczenia, w ktore jakos nie wierzysz. Edytowane 9 Marca 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) No rzeczywiscie argumentacja dobra; a bylem w http://www.ldlc.com/ (kupuje u nich sprzet od 15 lat) Tylko w sensie praktycznym dla mnie bez znaczenia bo cena 3x gtx 650 = 2 x gtx 650Ti wiec nie ryzykuje Coz ja z wiekiem staje sie coraz bardziej sceptyczny Jesli chodzi o AT to glownie jest to samospelniajaca sie przepowiednia , bo wszyscy sie tym sugeruja wiec dlatego trzeba ja brac pod uwage. Nie - AT nie przewiduje przyszlosci Najwazniejsze jest doswiadczenie , znajomosc rynku, ekonomii i .. samego siebie. Edytowane 9 Marca 2014 przez calvus Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 9 Marca 2014 Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) I sprzet polecaja ALgierczycy w przerwach poprawiajacy sobie fryz i zel ? ;-) Ja bylem ostatniow PCWorldzie w UK i nawet zona zaczela sie smiac, jak sprzedawca z owego profesjonalnego sklepu na polecenie pokazania "power supply for PC" pokazal mi ladowarke USB do telefonu komorkowego Moze i bez znaczenia, czy bedziesz mial 2, czy 3 karty - bo sobie przelotke 2xmolex->PEGx6 dokupisz, jak nie bedzie dolaczona w zadnym GTXie, zasilacza mocy starczy, grzac sie tez nie bedzie grzalo, jak na desktop. Problem ja widze w bezzasadnym uzyciu sprzetu, bo z reguly wole dobrze wykorzystywac sprzet, niz miec cos na zapas & marnotrawic moc na jakies malo wydajne rozwiazania i cos mi sie wydaje, ze na dwoch GTXach i innym systemie mozna osiagnac to samo, byc moze nawet na jednym (!) i dwoch-trzech monitorach klasy "ultra-wide", jak podawalem wczesniej. Nie wiem, bo caly czas nie moge sobie tego wyobrazic, co tam masz u siebie za skladanke softu, a bz dokladnego poznania tematu nie doradze dobrze, i chyba nikt inny takze. SPrzedawca - coz - jemu zalezy, zebys Ty kupil oczywiscie 3 GTXy, niz 2, nawet jesli oba zestawy w tej samej kwocie, bo wowczas prowizja dla sklepu wyzsza, on ma jakies swoje wyniki sprzedazy itp. Moje pytanie jest takie - jakiego masz tego linucha, jakiego windowmanager-a i srodowiko graficzne uzywasz i czy masz wlasciwe sterowniki do nV ? Ja mam u siebie kilka linuchow (Mandriva, Fedora, Ubuntu, byla Mageia) i kazdy cierpi na niedoakcelerowanie wzgledem tego, co na WIndows, pisalem juz Ci o tym, ze 2 ekrany troche "rwia", a jeszcze widze, jak przegladarki chodza i chyba nawet Java i JS dziala wolniej w porownaniu do Win. Pytanie 2 bylo tez takie, czy sprawdzales, jak to dziala na WIndows (bez platformy bankowej, jesli zalezy CI na bezpieczenstwie, choc mozesz sobie VBoxa tez tam zapuscic z linuchem) ? BTW, AT, jak i AF, ani zadna inna, nie przewiduje przyszlosci. Ja pisalem "sluzy do przewidywania przyszlosci" i tylko od analityka zalezy - i jego jakosci analizy - jak to zrobi: mniej, czy bardziej prawdopodobnie. Widze, ze poslugujesz sie utartym sloganem przeciwnikow AT, a ja powiem tak, ze ja osobiscie wole poznac wszystkie typy analizy - po to, zeby moc sobie wybrac, ktora mi odpowiada, niz utknac na jednej i jej sie trzymac, powielajac negatywne obiegowe opinie o innej - bo taki brak "wejscia" w kazdy temat to prosta droga do fanboystwa, przyznasz. Dla CIebie bedzie to samospelniajaca sie przepowiednia, a dla mnie to zdanie bedzie tylko wywolywalu smiech na twarzy, bo troche na tym zeby zjadlem, duzo stracilem i wiele zarobilem, wiele prac na ten temat pisalem i przegadalem wiele wieczorow z przeciwnikami, jak i propagatorami calkiem wielu odlamow AT i po prostu wiem, ze AT dyskontuje przyszlosc (w co swoj wklad ma takze AF i poczynania insiderow - czyli tych, ktorzy wiedza rzeczy pierwsi, przeciez slad po ich transakcjach zostaje wlasnie na wykresach), a nie spelnia swoje przepowiednie - choc tylu, ilu graczy na rynku, tylu bedzie interpretatorow zapewne (no wiec po co ksiazki, standardy i teorie, jak kazdy ma swoje zdanie). Edytowane 9 Marca 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Coz ciekawa dyskusja. Nie powiedzialem ze jestem przeciwnikiem AT , po prostu biore dystans i nie opieram sie na AT w 100%, jak niektorzy. To co mowisz jest strasznie "fanatyczne" , mam zbyt duze doswiadcznie zeby tak na to patrzec.Dyskontowanie przyszlosc rynku, insiderow jest w kazdej ksiazce o AT. Tak dobrze nie ma w realnym zyciu. Jesli chodzi o gtx 6xxx to niedlugo kolega kupi sobie gtx 660 i wtedy sprawdze sam jak to jest z tymi 3 desktopami. Chyba jednak kupie i7-4930K zamiast Xeon E5-2620v2 , roznica w calosci czesci to 183€ a i7 bede mogl za 2 lata sprzedac i przesiasc sie moze na 8 cores/16 . Mam OpenSuse a na VM Mint i pracuje glownie w firefox lub chrome jesli chodzi o gielde. Interweniuje wylacznie na indeksie. Wszystko to jest w java lub flash . Potrzebuje kilka ekranow zeby sledzic indeksy, futures, opcje , rope, Reuteurs, CNBC, Bloomberg, MarketWatch, ETFs, €/$, kilka miejscowych portali ekonomicznych, wykresy SP, CAC, DAX z analiza AT oczywiscie (ale raczej tylkoRSI, MACD, Bolinger ) oczywiscie 5', 15', 4h, day., artykuly rozne. Takze trzeba miec na to miejsce. Na jednym ekranie to wszystko ? Coz chyle czola i mysle o gosciu na hamaku pod palmami z laptopem Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Mam nadzieje, ze nie siedzisz na sterowniku "nouveau", jakos dziwnie nie moge sie doprosic o odpowiedzi na kluczowe wedlug mnie pytania, przeciez to nie mnie zalezy na rozwiazaniu problemu Mozesz kupic oczywiscie swietny sprzet, tylko co z tego, jesli powinien dzialac dobrze, a nie bedzie ? Sluchaj - ja probuje powiedziec, ze auto osobowe tez moze brac udzial w wyscigu i nie trzeba specjalnej rajdowki niskozawieszeniowej kupowac, bo sie okaze, ze na psich gorkach zwykla osobowka zwyczajnie przescignie zawieszajaca sie rajdowke - tak obrazowo juz tlumacze. Po pierwsze - sterownik w linuksie. Jak masz nouveau, to masz bryndze. Jak masz jakis sterownik SBD (https://en.opensuse.org/SDB:NVIDIA_drivers), to bedzie troche lapiej, ale tylko troche (to sterowniki dla GF od 8xxx wzwyz, a gdzie optymalizacja dla Keplerow, gdzie obsluga 3+ monitorow ?). Najlepiej byloby miec sterownik proprietary ze strony nVidii - skompilowany wlasnorecznie (to latwe, bo to sie samo w zasadzie robi, tu link: http://monsterbeee.blogspot.co.uk/2013/12/my-notes-manually-install-proprietary.html). Umiesz w ogole sprawdzac, jaki dokladnie sterownik masz zainstalowany ? Po drugie - srodowisko graficzne; jesli KDE - moze i ladnie wyglada, ale moze zamulic wiele ekranow. Najlepszy bylby Gnome2, ale go ZTCW nie ma na nowym OpenSuse, tylko "trojka". Moze sprawdz Cinnamon, XFCE i tym podobne, lekkie srodowiska ? I po trzecie, a moze wlasciwie najwazniejsze, od czego trzebaby zaczac: w linuchu przeciez cala grafika szla po TCP/IP (nie wiem, jak teraz), stad architekturalnie Windows powinien lepiej dzialac. Nie masz prostego dysku 80GB skads dorwac, zainstalowac Windows 7 i sprawdzic, jak to wszystko chodzi pod Win ? Nawet porownujac te knoty GT240 mialbys juz jakies porownanie do linuksa, chocby szybszy Firefoks, chocby szybsza Java (tylko sobie swapa ustaw malego na SSD albo Ram-dysk). A... wlasnie mi sie jeszcze przypomnialo: przeciez kernela na linuchu nie ruszales, daje glowe uciac. Nie sprobowalbys kompilowac go samemu - zeby ustawic w konfiguracji PREEMPTION MODEL, czyli w/g jakiego modelu maja pracowac przerwania - z wywlaszczaniem, czy bez - czyli typ serwerowy, posredni, albo desktop (low-latency) ? Jesli nie - to przeciez mozesz sobie doinstalowac zawsze ten drugi kernel - wejdz do YASTa i poszukaj kernela: jesli masz desktop, zainstaluj serwer, jesli serwer - zainstaluj desktop, no i przy boocie wybierz z bootmenu ten drugi i zobacz, czy calosc nie chodzi przypadkiem lepiej. P.S. Pisalem o monitorze (tudziez dwoch, nawet na obecnym GT240) typu UltraWide, czyli takim: http://en.community.dell.com/cfs-file.ashx/__key/communityserver-blogs-components-weblogfiles/00-00-00-00-07/7651.Dell-UltraSharp-2913WM-ultra_2D00_wide-display.jpg Edytowane 10 Marca 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Oczywiscie, ze zawsze mozna przyspieszyc system i wszystko samemu kompilowac ja w gentoo ale moj obecny system dziala dobrze .Problem byl z wyborem procesora do 6 ekranow KDE jest po prostu wygodniejsze ma kupe ciekawych funkcji. Oczywiscie ze uzywam drivera nvidii.LXDE mam na VM . Nie mam czasu na bawienie sie w ciagle ulepszanie systemu, ktory i tak zmieniam co pare miesiecy na nowa wersje. W serwerach to ma znaczenie , albo w aplikacjach z grafika 3D , takze dla mnie ten twoj wywod to sztuka dla sztuki. Kupie 3 tanie GTX 650 do tego i7-4930K i na 6 ekranach wszystkie aplikacje mi spokojnie pojda , i jeszcze nadmiar mocy na przyszle zostanie Zajmuje sie spekulacja ,a nie informatyka, czasem sobie jakiegos skrypta mikro napisze w bash i tyle jak potrzebuje cos zautomatyzowac np nagrywanie streamingu i tyle. Sa goscie co zamiast jezdzic samochodem to caly czas w nim dlubia, dla mnie auto to tylko srodek transportu. Nic ciekawego to ultrawide, tak szczerze mowiac.Wole kilka ekranow Cytuj Link to post Share on other sites
biuro74 27 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To powodzenia. Nie sztuka dla sztuki, tylko probowalem pomoc na rozne sposoby, ale oporny jestes, widze ;-) Twoja kapucha - rob, jak chcesz. Daj co najwyzej znac po zamianie, jak poszlo i czy jestes zadowolony = czyli czy upgrade przyniosl zamierzone efekty, czy dalej masz kiche, ale na 6 jajkach tym razem. Cytuj Link to post Share on other sites
calvus 0 Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 To powodzenia. Nie sztuka dla sztuki, tylko probowalem pomoc na rozne sposoby, ale oporny jestes, widze ;-) Twoja kapucha - rob, jak chcesz. Daj co najwyzej znac po zamianie, jak poszlo i czy jestes zadowolony = czyli czy upgrade przyniosl zamierzone efekty, czy dalej masz kiche, ale na 6 jajkach tym razem. Ty chyba nie czytasz co pisze, nigdzie nie napisalem ze mam kiche na i7-3770 + 2 x gt 240 i 4 ekrany system smiga bez problemow. Pytalem tylko czy na 6 ekranach starczy xeon E5-2620v2 czy musze brac i7-4930K bo mysle ze obecny i7-3770 z pewnoscia padnie,gdyz ma za malo watkow. @biuro74 @jeomax.co.uk Otoz Keplery - a wiec karty serii 6xx (jak tez modele wzwyz) moga w standardowej formie obsluzyc DO 4 MONITOROW. O czym jest nawet na Wiki: http://en.wikipedia....orce_600_Series "Support for up to 4 independent 2D displays Nie jest prawda, ze wszystkie Keplery obsluguja 4 niezalezne monitory. W Wikipedii jest "up to 4 independent 2D displays" czyli "az do 4 niezaleznych ekranow". Moze byc mniej Zalezy to od ilosci ukladow RAMDAC na danej karcie. Wiekszosc Keplerow ma tylko 1 RAMDAC, wiec obsluguje tylko 2 niezalezne desktopy. Dopiero od modelu gtx 760 wystepuja 2 uklady RAMDAC i ta karta juz obsluguje 4 niezalezne ekrany. (nie sprawdzalem jaki model gtx 6xxx ma 2 RAMDAC , moze jest jakis) Sprawdzilem karte gtx 650 i jestem pewny ze nie obsluguje 3 niezaleznych desktopow mimo ze ma 3 wyjscia : HDMI , VGA ,DVI-D. Takze technik z ldlc.com mial racje.Prawdopodobnie sprawdzales na karcie gtx 760 lub wyzszej i dlatego miales te 4 niezalezne ekrany. Reasumujac : aby uzyskac 6 niezaleznych desktopow na 6 ekranach trzeba kupic 3 tanie lub 2 drogie keplery 3 x gtx 650 = 250€ ; 192W 2 x gtx 760 = 450€ ; 350W lub 2 x NVC 510 = 1000€ ; 70W Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts