morris96 4 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam, Mam takie pytanko: wczoraj instalowałem dziewczynie windowsa 7 ultimate na lapku który miał wcześniej windowsa 7 hp, kupiła go w 2011 roku więc wydawało mi się że jest już po gwarancji, no ale... jak to z kobietami bywa przypomniała sobie że w listopadzie zeszłego roku przedłużyła gwarancję... szkoda tylko że było to w momencie kiedy system był już gotowy... i teraz pytanie: - czy gwarancja jest już nieważna całkowicie czy tylko na system ? - czy jeśli zainstalowałbym oryginalną siódemkę home premium to gwarancja znów byłaby ważna ? - czy w przypadku oddania do serwisu istnieje jakaś możliwość aby serwis kazał płacić jakąś kare czy coś ?? ( PS. dodam że laptop to Toshiba satelitte l750d kupiony w media expert, piszę bo słyszałem żę rózne sklepy i różni producenci róznie postępują w takich wypadkach ) Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
crovv 5 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Bezsensu było instalować wersje Ultimate skoro była licencja na Hp... Zainstaluj system z kluczem z naklejki na odwrocie i nie bedzie problemu. Serwis się raczej nie przyczepi. Inna sprawa, w serwisie HP swojego czasu można było zamówić obraz systemu na płytkach DVD. Kosztuje to jakieś smieszne pieniądze ( ja 2 lata temu nic nie płaciłem). A co orygniał to orygniał. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
morris96 4 Napisano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Może i bez sensu... ale... nie miałem nagranej home premium pod ręką jej zginęła płyta a komputer nie chciał się włączać nawet... no to chyba wiem już co zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 . nie miałem nagranej home premium ściągasz oryginalny plik ISO Windows HP i wypalasz.Dalej instalując, wpisujesz klucz który jest na naklejce pod laptopem. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 a ja nienawidzę systemów od producenta, często napakowanych bezsensownymi zamulaczami. Najlepiej jest ściągnąć z torrentów/msdn'a odpowiednią zgodną wersję windows i instalować przepisując kod z nalepki licencyjnej co do gwarancji zapewne możesz nawet cały dysk sformatować i oddać na serwis czysty. Nikt w plikach na dysku które są twoją własnością osobistą grzebać nie powinien w takim serwisie. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Laptopy HP mają revovery klawisz F10 przy uruchamianiu. Ale skoro instalowałeś nowy system recovery diabli wzięli. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Laptopy HP mają revovery klawisz F10 przy uruchamianiu. Ale skoro instalowałeś nowy system recovery diabli wzięli. nie koniecznie, jeżeli partycja z recovery jest nietknięta jest szansa ją zbootować Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Może trzeba spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 bardzo dobry pomysł aby mieć oryginalny system taki jak go instaluje producent Cytuj Link to post Share on other sites
morris96 4 Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Jakby coś zaznaczam laptop to Toshiba nie hp o hp chodzilo mi że w7 home premium... /.../ A ten plik iso ze strony windowsa mam pobrać ?? czy skąd... ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Sorry coś mi się pomieszało z tym Hp (Home Premium). Podaj model laptopa zobaczymy czy ten model ma recovery. Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Od kiedy to zmiana systemu operacyjnego powoduje utratę gwarancji na komputer? Pomijam kwestię piractwa, bo instalując nielegalny Windows łamiesz prawo i licencję, gwarancja nic do tego nie ma. Formatujesz dysk, instalujesz legalny system i gitara Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts