Skocz do zawartości

Potrzebuje OC !!!

Recommended Posts

Siema, zależy mi na większej ilości fps'ow podczas gry, a przyznam, że jestem dosyć zielony w tych sprawach i oczekuje pomocy z Waszej strony. Moje podzespoły : 
- intel core 2 6300 1,86 GHz, 1,9GHz 
- 2 GB ramu 
- geforce 8800 gts 
- plyta glowna ABIT IP-35e 
- zasilacz (chyba 400W) 
Nie wiem na ile mogę sobie pozwolić, ile mogę z tego wszystkiego wyciągnąć oraz ile to wszystko może kosztować. Liczę na Waszą pomoc ! :) 

Nie jestem ekspertem, ale najpierw musisz mieć pewność, że zasilacz CI wytrzyma OC. Kup np. Corsaira VS 450W, potem dopiero baw się w OC. Do tego - chłodzenie CPU i jakość pyty głównej. Na boxie nie zrobisz OC. I nigdy nie osiągniesz więcej, niż 50% wydajności startowej. A i 50% wzrostu to prawie cud. Wymaga chłodzenia wodą  (albo już raczej ciekłym azotem). Taki duży przyrost oznacza ni mniej, ni więcej, że producent za nisko ustawił punkt pracy. Za pomocą OC nie podniesie się wydajności na poziom nowej serii podzespołów.

Nie ma sensu wsadzać do tego "złomka" nowego psu. Ten procek pobiera tak mało energii że nawet na no-name'ie ruszy spróbuj go na 2.7ghz dać. Mam nadzieje że wiesz jak podkręcać :) a jak nie to http://forum.pcformat.pl/Poradnik-Podkrecanie-procesorow-Core-2-Duo-Dual-Core-Core-2-Duo-Quad-t podkręcanie serii core 2. I jakie masz chłodzenie jak boxa to do 2ghz dojechać powinieneś tylko temperatury pilnuj. A jak masz porządne chłodzenie to śmiało podkręcaj.

Edytowane przez Mirinda

Chłodzenie kup Jakieś nawet za 50/60zł

Ogólnie płyta sobie poradzi z OC tak że nie martw się o to.

Co do zasilacza to nie jestem pewien :/

W każdym razie jeżeli masz box chłodzenie to dużo z niego nie wyciśniesz...

Ja na byle jakim chłodzeniu (nawet nie pamiętam nazwy ale tanie za 40zł) na tym core2duo zrobiłem 2.5 GHZ :)

Po zmianie napięć dało rade 2.8 GHZ ale to już było niebezpieczne bo temp. koło 75st :P

Płyta z tego co wiem ma dosyć dobre opinie jeśli chodzi o OC... Stockowe chłodzenie jeśli jest seryjne tzn z tym procem to troszkę lipa, jeśli natomiast jest to np chłodzenie z pentium D, jest juz lepiej (wyższe+miedziany rdzeń) a najlepiej było by jakieś wydajne, tzn kup jakąś używkę na allegro ok 50 pln.... czasem plus proc (sam tak trafiłem)... gorzej z zasilaczem bo jeśli jest to jakiś no name i nie trzyma napięć pewnego dnia może być lipa... tyle ode mnie ;D