Skocz do zawartości

Jaka platforma najlepsza

Recommended Posts

Hej wszystkim,

Ten temat to rozszerzenie wczesniejszej dyskusji o chipsecie 890 FX/GX.

Otoz mam dwie grafiki sapphire toxic 5870 2GB. Obudowe silvertone fortress FT02. Potrzebuje teraz plyte, procka i ram. Cena teoretycznie nie jest tutaj czynnikiem, jest nim wydajnosc i najwieksza oplacalnosc zakupu w skali powiedzmy 2 lat (przez ten okres nie bede niczego wymienial). Pozniej ewentualnie tylko grafike, o ile nie bedzie konieczna zmiana calej platformy. Cel tego zestawu to 90% gry 10% (web, filmy, foto itp). Nie ludze sie ze taki zestaw bedzie kosztowny jesli chodzi o prad, jesli gdzies sie da zaoszczedzic na poborze mocy super, jesli nie, rozpaczal nie bede. Na chwile obecna moje wstepne opcje byly takie:

1) AMD Phenom II X6 (najmocniejsza wersja) + Asus Crosshair IV 890FX + 8GB RAM + jakis tam adekwatny PSU

2) Intel i7-930 - 960 (raczej nie szesciordzeniowy, moze 975 ale to juz przypadek raczej ekstremalny) + Asus Rampage III Extreme + 12GB Ram + PSU

W wyniku dyskusji na forum zostala mi zarekomendowana tez taka opcja:

3) Intel Xeon E5620 + Asus Rampage III Extreme lub Supercomputer + 12GBram +PSU

Niestety nigdzie w sieci nie znalazlem artykulu o tym procku i jak on sie spisuje w grach w stosunku do innych procesorow. Oraz o ile musialbym go na wstepie OC i czy w ogole. Moze ktos ma jakies informacje lub wystarczajaca wiedze aby cos o tym procesorze powiedziec. (oczywiscie xeon ma 32nm proces, 80W TDP, 12MB cache) - wiec jest to dosyc ciekawe rozwiazanie.

4) Intel i7-875 + Asus Maximus III Extreme P55 + 8GB ram + PSU (ta opcja zostala wzieta pod uwage po przeczytaniu kilku art. w sieci i tez wyglada moim skromnym zdaniem dosyc ciekawie.

Wszedzie widzicie plyty asusa gdyz jestem przywiazany do tej marki, zawsze mialem plytki asusa i nie moge narzekac. Oczywiscie chetnie wezme pod uwage wasze wszelkie sugestie na temat innych marek i opcji.

Dzieki i pozdrawiam

Na koniec porownanie wydajnosci prockow (oczywiscie nie o gry chodzi a o same procki) xeon jest dosyc daleko. Benchmark

Ja w AMD wymienił bym x6 na phenoma 955, wystarczy na długo, albo z intela brał bym tylko to z Xeonem, będzie on działać w grach tak samo jak każde inne i7 tyle, że będzie lepsze OC(środek wafla), mniejsze temperatury i pobór prądu(32nm).

Ja jednak mając środki brał bym Rampage III Extreme + Xeon, najlepszy i najwydajnieszy zestaw z tych co tu podałeś.

Edit. Xeony to to samo co i7 tylko dużo lepszej jakości, są ze środka wafla krzemowego, przez co się lepiej kręcą a jeszcze ten proces 32 nm... Ja nie zastanawiał bym się nad wyborem tylko brał jego.

Tego na pewno nie wiem ale coś mi się zdaje bo tak powinno być, tak jest na pewno w x6 od AMD. Ale jak w tym i7-8xx jest to w 9xx i xeonach tez to powinno być. Od razu ci mówię, że i7-875 nie opłaca się brać bo na ch... ci odblokowany mnożnik, jak łatwo też kręcić normalnie(szyną), a poza tym ten procek ma być w cenie tego xeona w 32nm więc nie widzę sensu po co go brać skoro można mieć za tą samą cenę o niebo lepszego proca... Przynajmniej taki moje zdanie.

Ps. na tym Xeonie osiągniesz pewnie lepsze wyniki w OC niż na tym z odblokowanym mnożnikiem.

Czytalem o opcji i7-8xx, gdzie gdy program nie uzywa 4 rdzeni, tylko 1 lub 2 to pozostale sa wylaczane a te uzywane przetaktowywane ? Czy to samo dzieje sie w przypadku i7 / xeon ?

Procesory z serii i7 9xx i xeon E6xxx mają taką funkcje. 6GB pamięci w zupełności ci wystarczy (pewnie i tak tego nie wykorzystać, chyba ze jesteś grafikiem).

Co do platformy na intelu musisz zdać sobie sprawę ze LGA 1156 już nie będzie rozwijana a jej następcą jest LGA 1155 (już nawet pojawiają się płyty z tą podstawką). W 2011 r. LGA 1366 zostanie zastąpione LGA 2011.

Więc jeśli chcesz złożyć sobie kompa na 2 lata to rozsądnie byłoby, złożyć go na AMD.

P.S.

LGA 1156 i LGA 1155 nie są z sobą kompatybilne :o

@IronFe (BTW, po co w nicku masz 2 razy żelazo? :o) - skoro autora tematu stać na 2 HD5870 2GB to i w przyszłości wymiana na inny socket nie będzie dla niego stanowić problemu :o

Jak się, drogi autorze, z gotówką nie liczysz i oczekujesz bezkompromisowej wydajności bierz Xeon (+OC) bez dwóch zdań. Phenom X6/x4 tylko w przypadku gdy jednak chcesz trochę kasy przyoszczędzić. Wtedy w niektórych wypadkach wydajność będzie podobna, w innych będzie już odczuwalnie słabiej.

Wtedy w niektórych wypadkach wydajność będzie podobna, w innych będzie już odczuwalnie słabiej.

Głównie jak pisałem wcześniej chodzi mi o gry. Reszta do word i inne pierdoły :o

Myślę, że nawet jak coś wejdzie nowego w 2011 to chyba nie będzie nie wiadomo jaką rewolucją, a nawet jeśli to spokojnie przetrzymam na sprzęcie który kupię teraz ze 2 latka i ewentualnie podmienię grafiki na coś szybszego.

Trochę lamersko się jeszcze zapytam. Piszecie o OC, że łatwo i bez problemu. Oczywiście na ile będę chciał to podkręcę, ale o jakiej wartości Wy myślicie ? 2.8 / 3 GHz ? I czy to nie jest tak, że w miarę podkręcania wzrasta TDP i ogólna prądożerność ?

Bo temperatura to wiadomo. Jeśli tak, to pewnie się xeon opłaci najbardziej.

xeona 5620 podkrecisz do 20x200 i raczej nie wiecej bo to jego maksymalny mnoznik , nie zapomnij ewentualnie przy jego wyborze dobrac mu pamieci odpowiednio szybkich

1600 cl7 - bardzo ladne kostki eco skilla za grosze praktycznie lub 2000 obojetnie ile cykli

2.66 to on ma bez podkrecania - podkrecanie o 200 sie nie liczy jako oc wogole;)

Czaję się na Corsair Dominator GT 6GB (3x2GB) DDR3 PC3-16000C8 2000MHz. Z tym że one mają wysoki radiator i nie wiem czy uda mi się zamontować cooler który już mam.

A wracając jeszcze do płyty głównej, to chyba mogę wybrać asus rampage 2 extreme zamiast 3. Nie wiele się różnią prócz sata 6GB/s i usb 3 bodajże. A z dostępnością na chwilę obecną też jest kiepsko.

2.66 to on ma bez podkrecania - podkrecanie o 200 sie nie liczy jako oc wogole;)

On ma chyba jednak 2.4

e5640 ma 2.66 ale jest 2x droższy

po kij takie drogie pamieci na nic Ci ta wlozona w to kasa

grunt by zrobily 2000 a czy to beda cuda na kiju czy byle najtansze niczego nie zmienia

W porządku, to każde byle 2k było :o

czyli np takie 6GB (3x2GB) Corsair XMS3 Classic, DDR3 PC3-16000(2000), Non-ECC, CAS 9-9-9-24, 1.65V

no tak racja- policzylem mnoznik i czestliwosc z turbo :oops:

wybacz ale zapytam - czym Cie boli asus ws? - no naprawde nie rozumiem tym bardziej ze masz go w swoim sklepie w swietnej stosunkowo cenie

wolisz upychac grafy na scisk - to Cie zaboli uwierz na slowo zucha;)

No dobra, to już chyba zbliżamy się powoli do dokonania wyboru :o

To xeon na pewno.

Płytka x58 rampage 2 lub 3 asusa.

Ram teoretycznie też już wiem który.

Zasilacz z 850W myślę że starczy.

Niniejszym dziękuję bardzo wszystkim zaangażowanym w dyskusję :o

no tak racja- policzylem mnoznik i czestliwosc z turbo :oops:

wybacz ale zapytam - czym Cie boli asus ws? - no naprawde nie rozumiem tym bardziej ze masz go w swoim sklepie w swietnej stosunkowo cenie

wolisz upychac grafy na scisk - to Cie zaboli uwierz na slowo zucha;)

a linknij mi tego asusa bo nie mogę dojść o który Ci chodzi :o