lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Hej wszystkim, Ten temat to rozszerzenie wczesniejszej dyskusji o chipsecie 890 FX/GX. Otoz mam dwie grafiki sapphire toxic 5870 2GB. Obudowe silvertone fortress FT02. Potrzebuje teraz plyte, procka i ram. Cena teoretycznie nie jest tutaj czynnikiem, jest nim wydajnosc i najwieksza oplacalnosc zakupu w skali powiedzmy 2 lat (przez ten okres nie bede niczego wymienial). Pozniej ewentualnie tylko grafike, o ile nie bedzie konieczna zmiana calej platformy. Cel tego zestawu to 90% gry 10% (web, filmy, foto itp). Nie ludze sie ze taki zestaw bedzie kosztowny jesli chodzi o prad, jesli gdzies sie da zaoszczedzic na poborze mocy super, jesli nie, rozpaczal nie bede. Na chwile obecna moje wstepne opcje byly takie: 1) AMD Phenom II X6 (najmocniejsza wersja) + Asus Crosshair IV 890FX + 8GB RAM + jakis tam adekwatny PSU 2) Intel i7-930 - 960 (raczej nie szesciordzeniowy, moze 975 ale to juz przypadek raczej ekstremalny) + Asus Rampage III Extreme + 12GB Ram + PSU W wyniku dyskusji na forum zostala mi zarekomendowana tez taka opcja: 3) Intel Xeon E5620 + Asus Rampage III Extreme lub Supercomputer + 12GBram +PSU Niestety nigdzie w sieci nie znalazlem artykulu o tym procku i jak on sie spisuje w grach w stosunku do innych procesorow. Oraz o ile musialbym go na wstepie OC i czy w ogole. Moze ktos ma jakies informacje lub wystarczajaca wiedze aby cos o tym procesorze powiedziec. (oczywiscie xeon ma 32nm proces, 80W TDP, 12MB cache) - wiec jest to dosyc ciekawe rozwiazanie. 4) Intel i7-875 + Asus Maximus III Extreme P55 + 8GB ram + PSU (ta opcja zostala wzieta pod uwage po przeczytaniu kilku art. w sieci i tez wyglada moim skromnym zdaniem dosyc ciekawie. Wszedzie widzicie plyty asusa gdyz jestem przywiazany do tej marki, zawsze mialem plytki asusa i nie moge narzekac. Oczywiscie chetnie wezme pod uwage wasze wszelkie sugestie na temat innych marek i opcji. Dzieki i pozdrawiam Na koniec porownanie wydajnosci prockow (oczywiscie nie o gry chodzi a o same procki) xeon jest dosyc daleko. Benchmark Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 chodzilo o plyte nie supercomp. ale o p6t workstation professional - to calkowicie inna plyta do sli na bazie x5620 i nie zawysioka cena ktora zwraca wydatek na xeona Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 chodzilo o plyte nie supercomp. ale o workstation pro - to calkowicie inna plyta do sli na bazie x5620to odpada bo grafiki juz mam i sa od ati Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 mialem na mysli multi poprostu - sli tak uzywam z nawyku te 12 ramu to tez absolutny zbytek nawet 6ciu nigdy nie wykorzystasz Cytuj Link to post Share on other sites
dodzik18 1 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ja w AMD wymienił bym x6 na phenoma 955, wystarczy na długo, albo z intela brał bym tylko to z Xeonem, będzie on działać w grach tak samo jak każde inne i7 tyle, że będzie lepsze OC(środek wafla), mniejsze temperatury i pobór prądu(32nm). Ja jednak mając środki brał bym Rampage III Extreme + Xeon, najlepszy i najwydajnieszy zestaw z tych co tu podałeś. Edit. Xeony to to samo co i7 tylko dużo lepszej jakości, są ze środka wafla krzemowego, przez co się lepiej kręcą a jeszcze ten proces 32 nm... Ja nie zastanawiał bym się nad wyborem tylko brał jego. Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Czytalem o opcji i7-8xx, gdzie gdy program nie uzywa 4 rdzeni, tylko 1 lub 2 to pozostale sa wylaczane a te uzywane przetaktowywane ? Czy to samo dzieje sie w przypadku i7 / xeon ? Cytuj Link to post Share on other sites
dodzik18 1 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Tego na pewno nie wiem ale coś mi się zdaje bo tak powinno być, tak jest na pewno w x6 od AMD. Ale jak w tym i7-8xx jest to w 9xx i xeonach tez to powinno być. Od razu ci mówię, że i7-875 nie opłaca się brać bo na ch... ci odblokowany mnożnik, jak łatwo też kręcić normalnie(szyną), a poza tym ten procek ma być w cenie tego xeona w 32nm więc nie widzę sensu po co go brać skoro można mieć za tą samą cenę o niebo lepszego proca... Przynajmniej taki moje zdanie. Ps. na tym Xeonie osiągniesz pewnie lepsze wyniki w OC niż na tym z odblokowanym mnożnikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Czytalem o opcji i7-8xx, gdzie gdy program nie uzywa 4 rdzeni, tylko 1 lub 2 to pozostale sa wylaczane a te uzywane przetaktowywane ? Czy to samo dzieje sie w przypadku i7 / xeon ? Procesory z serii i7 9xx i xeon E6xxx mają taką funkcje. 6GB pamięci w zupełności ci wystarczy (pewnie i tak tego nie wykorzystać, chyba ze jesteś grafikiem). Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Co do platformy na intelu musisz zdać sobie sprawę ze LGA 1156 już nie będzie rozwijana a jej następcą jest LGA 1155 (już nawet pojawiają się płyty z tą podstawką). W 2011 r. LGA 1366 zostanie zastąpione LGA 2011. Więc jeśli chcesz złożyć sobie kompa na 2 lata to rozsądnie byłoby, złożyć go na AMD. P.S. LGA 1156 i LGA 1155 nie są z sobą kompatybilne Cytuj Link to post Share on other sites
dodzik18 1 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Na 1366 jeszcze się opłaca z tym Xeonem wziąć bo jak wejdzie lga 2011 to można takie cuś za nie małe pieniądze sprzedać. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 @IronFe (BTW, po co w nicku masz 2 razy żelazo? ) - skoro autora tematu stać na 2 HD5870 2GB to i w przyszłości wymiana na inny socket nie będzie dla niego stanowić problemu Jak się, drogi autorze, z gotówką nie liczysz i oczekujesz bezkompromisowej wydajności bierz Xeon (+OC) bez dwóch zdań. Phenom X6/x4 tylko w przypadku gdy jednak chcesz trochę kasy przyoszczędzić. Wtedy w niektórych wypadkach wydajność będzie podobna, w innych będzie już odczuwalnie słabiej. Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Wtedy w niektórych wypadkach wydajność będzie podobna, w innych będzie już odczuwalnie słabiej. Głównie jak pisałem wcześniej chodzi mi o gry. Reszta do word i inne pierdoły Myślę, że nawet jak coś wejdzie nowego w 2011 to chyba nie będzie nie wiadomo jaką rewolucją, a nawet jeśli to spokojnie przetrzymam na sprzęcie który kupię teraz ze 2 latka i ewentualnie podmienię grafiki na coś szybszego. Trochę lamersko się jeszcze zapytam. Piszecie o OC, że łatwo i bez problemu. Oczywiście na ile będę chciał to podkręcę, ale o jakiej wartości Wy myślicie ? 2.8 / 3 GHz ? I czy to nie jest tak, że w miarę podkręcania wzrasta TDP i ogólna prądożerność ? Bo temperatura to wiadomo. Jeśli tak, to pewnie się xeon opłaci najbardziej. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 xeona 5620 podkrecisz do 20x200 i raczej nie wiecej bo to jego maksymalny mnoznik , nie zapomnij ewentualnie przy jego wyborze dobrac mu pamieci odpowiednio szybkich 1600 cl7 - bardzo ladne kostki eco skilla za grosze praktycznie lub 2000 obojetnie ile cykli 2.66 to on ma bez podkrecania - podkrecanie o 200 sie nie liczy jako oc wogole;) Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Czaję się na Corsair Dominator GT 6GB (3x2GB) DDR3 PC3-16000C8 2000MHz. Z tym że one mają wysoki radiator i nie wiem czy uda mi się zamontować cooler który już mam. A wracając jeszcze do płyty głównej, to chyba mogę wybrać asus rampage 2 extreme zamiast 3. Nie wiele się różnią prócz sata 6GB/s i usb 3 bodajże. A z dostępnością na chwilę obecną też jest kiepsko. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 po kij takie drogie pamieci na nic Ci ta wlozona w to kasa grunt by zrobily 2000 a czy to beda cuda na kiju czy byle najtansze niczego nie zmienia i 500 zl czy ta F w kieszeni - lepiej przepic http://www.qblack.pl/dimm-ddr3-6gb-pc15 ... 23487.html Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 2.66 to on ma bez podkrecania - podkrecanie o 200 sie nie liczy jako oc wogole;) On ma chyba jednak 2.4 e5640 ma 2.66 ale jest 2x droższy po kij takie drogie pamieci na nic Ci ta wlozona w to kasa grunt by zrobily 2000 a czy to beda cuda na kiju czy byle najtansze niczego nie zmienia W porządku, to każde byle 2k było czyli np takie 6GB (3x2GB) Corsair XMS3 Classic, DDR3 PC3-16000(2000), Non-ECC, CAS 9-9-9-24, 1.65V Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 no tak racja- policzylem mnoznik i czestliwosc z turbo :oops: wybacz ale zapytam - czym Cie boli asus ws? - no naprawde nie rozumiem tym bardziej ze masz go w swoim sklepie w swietnej stosunkowo cenie wolisz upychac grafy na scisk - to Cie zaboli uwierz na slowo zucha;) Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 No dobra, to już chyba zbliżamy się powoli do dokonania wyboru To xeon na pewno. Płytka x58 rampage 2 lub 3 asusa. Ram teoretycznie też już wiem który. Zasilacz z 850W myślę że starczy. Niniejszym dziękuję bardzo wszystkim zaangażowanym w dyskusję Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 no tak racja- policzylem mnoznik i czestliwosc z turbo :oops: wybacz ale zapytam - czym Cie boli asus ws? - no naprawde nie rozumiem tym bardziej ze masz go w swoim sklepie w swietnej stosunkowo cenie wolisz upychac grafy na scisk - to Cie zaboli uwierz na slowo zucha;) a linknij mi tego asusa bo nie mogę dojść o który Ci chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 nie mam juz linku do Twojego sklepu ale chodzi o http://www.camino.pl/opis.php3?ID=35867 Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A co znaczą te gwiazdki przy rodzajach pamięci, bo nie ma nigdzie legendy. "DDR3 2000(O.C.)*/1866(O.C.)*/1800(O.C.)*/1600(O.C.)/1333/1066 ECC/Non-ECC Un-buffered" W moim sklepie nie pisza nic na temat tych 3 górnych wartości. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 niezatwierdzone przez oficjalne specyfikacje czyli jest obsluga takiego taktowania ale kazdy sie boi powiedziec ze jest bo oficjalnie nie istnieje:) Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 No prawie mnie przekonałeś Teraz jeszcze poszperam, zobaczyć czy coś z innych marek w tym samym pułapie jest ciekawego, tak dla świętego spokoju Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 jest msi pro ale w pierwszej wersji ktorej juz dawno nie widzialem - poza nim chyba tylko asrock ma tak dobry rozstaw zlacz- ale asrocka to chyba w Eng. ciezko zdobyc Cytuj Link to post Share on other sites
lolskizz 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 ano asus widać miał być zasiłka 850W styknie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts