Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałem się was zapytać co lepiej kupić. Tylko Kartę graficzną, czy procesor, ram, płytę główną i zasilacz? Jeśli tak to jaką kartę/sprzęt?

• Aktualny sprzęt: Karta graficzna Ati Radeon HD 6770, procesor AMD Phenom II 995 Blck Edition, pamięć RAM 4 GB DDR3, Zasilacz 550W nie pamiętam dokładnie marki, płyty głównej dokładnie nie pamiętam wiem tylko, że MSI
  • Maksymalna kwota: Bez znaczenia ale jak już chodzi o sprzęt to do 2000zł
  • Potrzebne częsci: 
  • Rozdzielczość mojego monitora: 1600x1200
  • Specjalne wymagania:
  • Części z poprzedniego komputera:
  • Własna propozycja zestawu:
  • Inne:
Edytowane przez Bojo123

Upewnij się co to za zasilacz. Jeśli jest to bomba od niego będzie trzeba zacząć ;)

Jeśli chodzi o mój zasilacz to bomba tykająca, która w każdej chwili może wybuchną a chodzi mi o komputer głównie do grania np. bf 4 na ultra lub titanfall itp. nowiutkie gry na maksa 

I właśnie mam dylemat co najpierw sprzęt czy karta

Też miałem AMD 4x3,8Ghz + HD7970 tak więc pierwsze co to grafika, tym bardziej że jeśli kupisz jakiegoś wyższego Radeona to na BF4 + Mantle spokojnie pograsz na tym procku. Titanfall jest na engine U3 też nie powinno być większych problemów.

Między AMD 4 3,8ghz a Intelem i7 4,5 Ghz nie mam żadnej różnicy w szybkości ładowania się gier (dyski mam w Raidzie)

A to że się wyłacza to pewnie bo się przegrzewa sprawdzałeś temperatury?

Możliwe że trochę ramu masz mało do bf4. Dlatego długo się ładuje.

Edytowane przez kosmita

Nieźle to wygląda. Mocny procesor, płyta w pełnym ATX i zasilacz z 408W na 12V.

W takim razie pobierz OCCT, włącz test i sprawdź jakie osiąga temperatury.

Wiem tylko tyle, że jak kiedyś monitorowałem grafy to szło spokojnie do 86 stopni 

To raczej nie wina grafiki, na radeonie Hd6850 kiedyś miałem źle zamontowany radiator temperatura dochodziła do ponad 100" najpierw były błędy w grafice a następnie karta zbijała taktowania ale nigdy komp przez to się nie resetował. Natomiast przy procku jak najbardziej jest to możliwe.

Podkręć go w jakiej grze nie domaga?

A no w BF 4 np gram w 1920x1080 wszystko na LOW plus jeszcze sporo rzeczy zdegradowane z poziomu sterownika. I zdecydowanie nia ma komfortu z gry, gdy klatki siadają poniżej 40.  Pomiędzy tymi prockami jest przepaść kolega ma intela i kartę ciut gorszą i nie ma takiego cyrku. 

Po prostu w tej grze AMD tak ma, podobno nawet na FX 8 rdzeniowych są spadki. W innych grach takich spadków nie uświadczysz.

Jak włącze Mantle to na i7 mam spadki do 30fps :(

Edytowane przez kosmita